Програма за изкуствен интелект (AI), разработена в Китай, комбинираща резултати

...
Програма за изкуствен интелект (AI), разработена в Китай, комбинираща резултати
Коментари Харесай

Компютърна програма диагностицира детски болести

Програма за изкуствен интелект (AI), създадена в Китай, комбинираща резултати от проби, здравни досиета и даже ръкописни бележки, диагностицира детски заболявания тъкмо както лекарите, обявиха откриватели.
От грип и астма до животозастрашаваща пневмония и менингит, системата поредно напасва данни или замества педиатри за незабавна здравна помощ, оповестяват те в Нейчър Медсин.
Десетки изследвания през последните месеци демонстрират по какъв начин системата прави гражданска война в откриването на болести, в това число рак, генетични нарушавания и заболяването на Алцхаймер, съобщи БГНЕС.
AI-базираната технология работи по метод, сходен на хората, само че има на практика безграничен потенциал за обработка и предпазване на данни, оповестява Агенция Франс Прес.
" Вярвам, че ще може да извършва множеството от длъжностите на лекарите, " споделя създателят на програмата Кан Занг, откривател от Калифорнийския университет в Сан Диего.
" Но AI в никакъв случай няма да размени лекаря ", добави той, сравнявайки връзката сред тях с безпилотен автомобил, оставащ под надзора на човешки водач.
" Това просто ще разреши на лекарите да работят по-добре за по-малко време и при по-ниски разноски. "
Новата технология може да имитира човешки педиатър, с цел да интерпретира и интегрира всички типове медицински данни - недоволства на пациентите, здравна история, кръвни и образни проби - с цел да сложи диагноза.
Системата може елементарно да бъде трансферирана на други езици и настройки.
Програмата диагностицира респираторни инфекции и синузит - обща зараза на синусите - с 95% акуратност.
Още по-изненадващо, споделя Занг, го направи и с по-рядко срещани болести: остра астма (97%), бактериален менингит и варицела (93%) и мононуклеоза (90%).
И всичко това технологията прави за негативно време
Експертите, които не вземат участие в проучването, настояват, че проучването е още едно доказателство за разширяващата се роля на AI в медицината.
„ Системата има капацитет да усъвършенства опазването на здравето, като подкрепя медицинския чиновник при бързите и точни диагнози “, споделя Дюк Фам, професор по инженерство в университета в Бирмингам. " Резултатите демонстрират, че тя работи по-добре от младшите лекари. Но това няма да размени старшите ", добави той.
Машинното образование - което образува общи правила от съответни образци за образование - " не може да подсигурява 100% верни резултати, без значение какъв брой образци за образование употребява ".
AI-съоръжения за диагностика изобилстват.
Метод, оголен предишния месец в Съединените щати за разкриване на лезии, които могат да доведат до рак на маточната шийка, е разкрил предракови кафези с 91% акуратност, спрямо 69% при физически проучвания, осъществени от лекари и 71% в стандартни лабораторни проучвания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР