Програма за изкуствен интелект (AI), разработена в Китай, комбинираща резултати

Програма за изкуствен интелект (AI), разработена в Китай, комбинираща резултати ...

Компютърна програма диагностицира детски болести.

Програма за изкуствен интелект (AI), разработена в Китай, комбинираща резултати от тестове, здравни досиета и дори ръкописни бележки, диагностицира детски болести точно както лекарите, заявиха изследователи.
От грип и астма до животозастрашаваща пневмония и менингит, системата последователно напасва данни или замества педиатри за спешна медицинска помощ, съобщават те в Нейчър Медсин.
Десетки проучвания през последните месеци показват как системата извършва революция в откриването на заболявания, включително рак, генетични нарушения и болестта на Алцхаймер, предаде БГНЕС.
AI-базираната технология действа по начин, подобен на хората, но има практически неограничен капацитет за обработка и съхранение на данни, съобщава АФП.
"Вярвам, че ще може да изпълнява повечето от длъжностите на лекарите," казва авторът на програмата Кан Занг, изследовател от Калифорнийския университет в Сан Диего.
"Но AI никога няма да замени лекаря", добави той, сравнявайки връзката между тях с безпилотен автомобил, оставащ под надзора на човешки шофьор.
"Това просто ще позволи на лекарите да работят по-добре за по-малко време и при по-ниски разходи."
Новата технология може да имитира човешки педиатър, за да интерпретира и интегрира всички видове медицински данни - оплаквания на пациентите, медицинска история, кръвни и образни тестове - за да постави диагноза.
Системата може лесно да бъде прехвърлена на други езици и настройки.
Програмата диагностицира респираторни инфекции и синузит - обща инфекция на синусите - с 95% точност.
Още по-изненадващо, споделя Занг, го направи и с по-рядко срещани заболявания: остра астма (97%), бактериален менингит и варицела (93%) и мононуклеоза (90%).
И всичко това технологията извършва за отрицателно време 
Експертите, които не участват в изследването, твърдят, че изследването е още едно доказателство за разширяващата се роля на AI в медицината.
„Системата има потенциал да подобри здравеопазването, като подпомага медицинския служител при бързите и точни диагнози“, казва Дюк Фам, професор по инженерство в университета в Бирмингам. "Резултатите показват, че тя работи по-добре от младшите лекари. Но това няма да замени старшите", добави той.
Машинното обучение - което формира общи правила от конкретни примери за обучение - "не може да гарантира 100% правилни резултати, без значение колко примери за обучение използва".
AI-съоръжения за диагностика изобилстват.
Метод, разкрит миналия месец в Съединените щати за откриване на лезии, които могат да доведат до рак на маточната шийка, е открил предракови клетки с 91% точност, в сравнение с 69% при физически изследвания, извършени от лекари и 71% в конвенционални лабораторни изследвания.

Източник: actualno.com