Програма за борба с насекоми, гризачи и птици, които пренасят

...
Програма за борба с насекоми, гризачи и птици, които пренасят
Коментари Харесай

Войводите обявиха война на гадините

Програма за битка с инсекти, гризачи и птици, които придвижват заболявания, ще внесе Вътрешна македонска революционна организация в Общинския съвет. Стратегията е за 4-годишен интервал, до 2021 година, и е създадена от проф. доктор Станчо Петров от Аграрния университет. Точното название на документа е „ Програма  за мониторинг и санитарна отбрана на виталната среда в Община Пловдив ”. Тя обгръща битка с насекомите - комари, бълхи, мравки, ограничения против домашните вредители като хлебарките, заличаване на гризачите - мишки и плъхове, и дейности върху урбанистичните птици, като гълъбите.

От партията оферират да има специфичен екип от биолог, еколог и агроном. „ Искаме да има публичен спор. Съзнаваме, че процесът ще е комплициран и тежък. Дошло е времето общината да има подобен  стратегически документ и ограниченията, които бъдат взети, да стартират да се извършват ”, сподели ръководителят на Вътрешна македонска революционна организация в Пловдив и кмет на " Южен " Борислав Инчев.

Първата стъпка е събиране на данни, по-късно ще бъде закупен микроскоп, с който лаборантът да изследва пробите, които са събрани, и да излезе с съответни оферти какво да се прави. Според Инчев, с цел да се осъществя програмата, ще са нужни към 30 хиляди лв. на година, с които ще бъде оборудвана лаборатория и ще бъде закупена специфична техника. Той добави, че тази стратегия не е в спор с активността на Оперативна програма „ Дезинфекционна станция ”, а става дума за прецизиране на препаратите и дейностите, които ще бъдат осъществени.  

„ През последните 3 години близо 2000 души в Пловдив са болни от 10 типа заразни заболявания - малария, лаймска болест, хеморагична тресчица и други Затова можем да разрешим този проблем, като стъпим на научна основа. Не е значимо да се знае самото напръскване, а моментът на пръскането. Важно е да бъдат подбрани и обектите,  коментира общинският консултант  Камен Шишманов.

Стефан Послийски добави, че програмата ще даде опция за предварителна защита. " Всеки ден до 150 хиляди души през лятото са подложени на офанзиви от комари, като се стартира от Гребната база, мине се през центъра на Пловдив и се стигне до регион " Източен ", а третирането на тези инсекти ще предотврати процеса, изясни той.  

Ако общинските съветници одобрят  програмата, Пловдив ще стане първият град в България с начертани и координирани дейности по сходен документ, обясниха от Вътрешна македонска революционна организация.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР