Програма за безплатни имунизации срещу грип на хората над 65

...
Програма за безплатни имунизации срещу грип на хората над 65
Коментари Харесай

Подготвят безплатни имунизации срещу грип за хората над 65 г.

Програма за безвъзмездни имунизации против грип на хората над 65 години приготвя здравното министерство. Очаква се тя да започва през идната година и да обхване към 15% от възрастните, които са най-застрашени от затруднения след грип.

В момента противгрипните ваксини у нас костват към 20 лв..

" Възрастните хора в действителност имат интерес, осведомени са, желаят да се ваксинират, само че не постоянно имат финансовата опция ", съобщи пред Българска национална телевизия доцент Лили Маринова - шеф " Имунопрофилактика и надзор на инфекциите ", СРЗИ.

Предвижда се през идната година противогрипните ваксини за хората над 65 години да са безвъзмездни. За задачата страната е заделила към 2 милиона лв..

" Те са най-голямата и най-рисковата група във връзка с грип. Ако предпазим тях, ние мислим, че можем да спасим много човешки животи. Тъй като е явно, че по време на грипна зараза с обостряне на хронични болести, се стига до доста съществени затруднения и даже до смъртен излаз ", сподели пред Българска национална телевизия доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

Лекарите припомнят, че имунизацията не може да ни защищити изцяло от заразяване с грип.

Най-подходящите месеци за имунизация против грип са октомври и ноември. Прогнозите са, че тази година ще ни нападат 4 варианта. Очаква се два от тях да преобладават.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР