Програма Навън ще се реализира в изпълнение на стратегията София

...
Програма Навън ще се реализира в изпълнение на стратегията София
Коментари Харесай

Програма „Навън” подкрепя художествени инсталации на площадка "Mавзолей"

Програма „ Навън ” ще се осъществя в осъществяване на тактиката „ София – креативна столица “, в която главен приоритет е развиването на креативната инфраструктура, обособяването на артистични пространства за изкуство, изключително в обществена среда и новаторските културни начинания, тъй че актуалното изкуство в града да се трансформира в част от всекидневието, правейки София креативен град.

Задачата е да бъдат обезпечени условия за показване на изкуство в общественото пространство, свободно за достъп и гратис за жителите, като води до повишение на разбирането на актуалното изкуство и отношението към него, основава нови публики и спомага за отворен дискурс на срещата с изкуството.

Целта на Програма „ Навън ” е през 2019 година да се поддържа финансово реализацията на планове за основаването и представянето на краткотрайни творби на актуалните образни изкуства на площадката на някогашния Mавзолей. В рамките на Програмата ще бъде разгласен конкурс за планове, като утвърдените, един или повече планове, ще получат финансиране за реализация на креативната концепция в границите на бюджета от 100 000 лв.. Проектите ще бъдат осъществени през 2019 година, като по преценка на Творческата комисия творбите ще имат период на експониране сред 3 и 9 месеца.

Кандидатстващите за финансиране с планове по Програма „ Навън ” ще преминат през стадий на креативна оценка и след утвърждение, през съгласувателната процедура по реда на Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти, слагане, пренасяне и унищожаване на монументи и художествени детайли на територията на Столична община.

Изискванията към плановете по Програмата са да оферират творби с висока художествена стойност и иновативност и да спомагат за реализиране на по-голямо многообразие и динамичност в културния живот на София. Творческите хрумвания се изисква да подхождат на концепцията за показване в градска среда, да дават ново креативно решение съгласно съответната локация и да дават отговор на архитектурните и градивни условия. Няма да бъдат подкрепяни към този момент познати в градска среда творби. Проектите ще би трябвало да дават отговор и на всички условия съгласно Наредба за именуване и преименуване на общински обекти, слагане, пренасяне и унищожаване на монументи и художествени детайли на територията на Столична община.     

Общият размер на финансовия запас за поддръжка на планове по Програмата е 100 000 лв.. През 2019 година ще бъдат подкрепени индикативно до 2 плана, а финансирането е целево за 2019 година със средства от бюджета на Столична стратегия “Култура ”.

Проектите следва да разрешават показване в градска среда със свободен достъп; да бъдат обезопасени; да не изискват целева охрана; да не плануват никаква форма на реклама върху инсталациите или техните краткотрайни оградни уреди в интервала на експониране.

За информация на претендентите НАГ ще даде градивния план и геодезията на площадката с условията за градивна и архитектурна съотносимост на предложенията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР