Програма на BBC за деца, на които е забранено да

...
Програма на BBC за деца, на които е забранено да
Коментари Харесай

Шоуто на BBC е „спасителен пояс“ за афганистанските момичета, казва ООН

Програма на BBC за деца, на които е неразрешено да посещават учебни заведения в Афганистан, е разказана като „ избавителен пояс за образование “ от Обединените народи.

Шоуто се употребява в секрети учебни уроци, научи BBC.

Името му, Дарс, значи урок по формалните езици на Афганистан - подари и пущу.

Управляващите талибани не разрешават на девойките да получават приблизително или висше обучение.

В деня, в който й беше казано, че към този момент не може да идва на работа в учебно заведение, Афсана, която е преподавател, загуби задачата си в живота.

28-годишната работила в приблизително учебно заведение за девойки в Източен Афганистан. Сега, сходно на някои други някогашни учители в страната, тя е основала скрито учебно заведение.

Двадесет и пет ученички, всички девойки, на възраст сред 12 и 18, се събират в нейното мазе. Единствените принадлежности, с които разполага, са бяла дъска, телефон и програмата на BBC Dars.

Без сигнал в спонтанната си класна стая, Афсана изтегля къси видеоклипове от шоуто на играят на учениците, които по-късно й пишат обобщение на това, което са видели. „ Моите възпитаници гледат с интерес и пристрастеност “, ​​казва тя. „ Надеждите им бяха нараснали и те към момента мечтаят за бъдещето. “

Шоуто, което преди малко започва втория си сериал по малкия екран, онлайн и радиото, е хазаин на журналистки от BBC, които самите са избягали от Кабул преди повече от две години, след завръщането на талибаните на власт.

Всяка форма на образование „ дава вяра за сигурност и опция “, споделя Ясмин Шериф, изпълнителен шеф на Education Cannot Wait, световния фонд на Организация на обединените нации за обучение на деца в рецесия.

„ Базираното в общността обучение или отдалеченото образование, като да вземем за пример програмата Dars на BBC, им предлага избавителната линия за учене, от която толкоз обезверено се нуждаят “, прибавя тя.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР