Проговарянето на детето е една тема, която вълнува много родители,

...
Проговарянето на детето е една тема, която вълнува много родители,
Коментари Харесай

Какво да правим, ако детето все още не говори?

Проговарянето на детето е една тематика, която вълнува доста родители, изключително на по-малките деца. Късното проговаряне е все по-често срещан факт напоследък, а аргументите могат да бъдат доста. Каналът във vbox7 дава отговор на въпросите по този проблем.

Какви са нормите?

За каквото и да се приказва, когато е обвързвано с деца, всичко е строго самостоятелно. Може да определим няколко етапи, само че с ангажимента, че всяка една от тях е приблизителна.

Около 6-ти месец – тогава бебетата стартират да „ сричкуват “ – повтарят в една дума едни и същи срички, което звучи като „ мамамамама “, „ дададада “ и така нататък, само че не бъркайте това с „ мама “.

До края на 1-вата годинка детето би трябвало да може да употребява гласа си, с цел да споделя някакви неща, без значение какви са те. Дали ще посочат предмет и ще кажат „ ъ “ или ще назовават топката с „ то “, в този интервал те би трябвало да демонстрират неща и да ги посочват по някакъв метод.

Между 12 и 18 месеца  - децата би трябвало да имат някакъв, въпреки и незадълбочен, речеви ресурс. Той може да се състои от 20-тина думи, само че към момента да няма фрази.-->
 деца iStock/Getty Images
Около 2 години – чака се въпросните названия да могат да се съчетават по избран метод – да вземем за пример по 2 думи в изречение.Обикновено момиченцата по-бързо проговарят, както и в случай че детето е 2-ро, 3-то и така нататък

Стимулирайте детето да приказва

Измисляйте и се информирайте за игри, стимулиращи детето да вербализира предметите. Хубав метод е кърменето, в случай че го кърмите по-дълго време. Не му подавайте незабавно това, което ви е показало, че желае, с цел да го стимулирате да му каже названието.

Кога да потърсим логопед?

Ако някой в ранната възраст на детето, ви е обърнал внимание, че той има къса юздичка под езика или високо небце, добре е по-рано да се консултирате с логопед. Ако след 5 години не може да споделя „ р “ – също. Често родителите съпоставят своето с другите деца, тъй че в случай че видите разлика, също потърсете експерт. Дъвкателните качества също постоянно са свързани с проговарянето. Не се колебайте да се обърнете към експерт, даже и при най-малкото терзание от ваша страна.

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР