Прогнозният дял на ВЕИ в световното производство на енергия варира

...
Прогнозният дял на ВЕИ в световното производство на енергия варира
Коментари Харесай

Делът на ВЕИ в енергетиката може достигне 34% до 2040 г.

Прогнозният дял на ВЕИ в международното произвеждане на сила варира меду 11% и 34%.

© Ed Harris Още по тематиката
Джайлс Диксън: Колкото повече ВЕИ използваме, толкоз по-ниски ще са сметките в дълготраен проект

Главният изпълнителен шеф на WindEurope пред " Капитал "
31 май 2017
Градовете на бъдещето вървят на ток

Ускореният спринт на електроавтомобилите неизбежно ще повлияе на шума и замърсяването в градската среда
19 май 2017
Глобалните вложения във ВЕИ понижават, само че стават по-ефективни

Инсталираните мощности във възобновими енергийни източници са нарастнали през 2016 година
9 апр 2017
Великата енергийна гражданска война

Новите технологии в енергийния бранш ще го раздрусат по този начин, както интернет промени телекомуникациите и ежедневния ни живот
14 яну 2017

Падащите цени на слънчевата и вятърната сила ще я трансфорат в желан енергиен източник в редица страни в границите на 5 години. В международен мащаб делът на възобновимите енергийни източници (ВЕИ) без хидроенергията ще доближи 34% от международната енергетика до 2040 година, оповестява Financial Times.

За отчета на BNEF

Данните от отчет на Bloomberg New Energy Finance (BNEF), поделение на осведомителната организация, което е измежду водещите анализатори в региона на енергетиката, показват една по-различна прогноза за развиването на бранша в бъдещето. Сериозните разлики сред упованията на BNEF и тези на огромните петролни компании като ExxonMobil са показателни за това какъв брой професионално изкривена може да бъде една евентуална оценка на бранша.

Според BNEF цената на слънчевата сила към този момент е по-ниска от тази на създаваното електричество от въглищните електроцентрали в страни като Германия, Съединени американски щати и Австралия и се чака до 2021 година това да се утвърди и в Китай, Индия, Англия и Мексико. Прогнозите на BNEF за развиването на бранша фрапантно се разграничават от тези на огромните петролни компании, като да вземем за пример Exxon, които плануват делът на ВЕИ като се изключи силата от ВЕЦ-ове да доближи едвам 11% от международното ползване.

Разликата в оценките

Според FT разминаването е доказателство, че оценките на петролните компании за бъдещето на бранша по-скоро се пробват да зададат посока на вложенията и да повлияят на публичното мнение, в сравнение с да послужат като реален коректив.

Предимствата на изкопаемите горива като високата енергийна компактност, гъвкавите благоприятни условия за предпазване и ниската цена са главният мотив, посредством който петролните компании изясняват за какво обичайните източници на сила ще продължат да преобладават бранша в околните десетилетия.

Въпреки това Итън Зиндлър, анализатор в BNEF, има вяра, че главните съотношения в енергетиката ще претърпят сериозна смяна до 2040 година Според него цената на тока от вятърни паркове, ситуирани на сушата, ще означи спад с 47%, а тази на фотоволтаичната сила с 66%. На фона на данните от последните 9 години, съгласно които цената на силата от слънцето и вятъра е намаляла надлежно със 83% и 71%, прогнозата на BNEF за развиването на бранша наподобява все по-вероятна.

Дори оптимистично не е задоволително

От Международната енергийна организация (IEA), която е самостоятелен орган, основан в Париж, чакат повишаването на каузи на вятърните паркове и слънчевите плантации в света да става по-бързо от прогнозите на петролните компании, само че и доста по-бавно от плануваното в отчета на BNEF. Според IEA до 2040 година делът на ВЕИ без хидроенергията в международното произвеждане ще бъде 21%.

Дори при изискване че оптимистичните прогнози на BNEF се трансфорат в действителност, от организацията изясняват, че това няма да е задоволително. Нарастването на каузи на вятърната и слънчевата сила до 34% ще понижи излъчванията на въглероден диоксид от енергийния бранш с едвам 4%, което е незадоволително за осъществяването на плануваните в парижкото съглашение сделки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР