Прогнозите за времето няма да спрат заради протеста на синоптиците

...
Прогнозите за времето няма да спрат заради протеста на синоптиците
Коментари Харесай

НИМХ спира прогнозата за времето, ако не успее да плати сметките си

" Прогнозите за времето няма да спрат поради митинга на синоптиците и поради безнаказаност, а просто може да се окаже, че няма по какъв начин да платим ток и връзки. Комуникациите при нас са от извънредно значимо значение. Когато информацията за това какво се случва в атмосферата във всеки един миг не доближи до нас, ние няма какво да предаваме ".

Това съобщи Анастасия Стойчева от Националния институт по метеорология и хидрология пред БНР.

Вчера, откакто тримесечните митинги на Национален институт по метеорология и хидрология поради неналичието на съответно финансиране за Института от страна на управлението на Академията не дадоха резултат, Национален институт по метеорология и хидрология изпрати разгласява отворено писмо до премиера Бойко Борисов.

В него метеоролозите желаеха отделянето на Национален институт по метеорология и хидрология от структурата на Българска академия на науките и прекосяването му към Министерството на образованието и науката. Ето какво още се споделя в него:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Повече от три месеца, ние, работещите в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН) учени, експерти и механически личен състав протестирахме против правилата в Българска академия на науките за систематизиране на обществените средства предоставяни й от Държавата. Тези правила се одобряват от Общото заседание на Българска академия на науките, по предложение на Управителния съвет на Българска академия на науките. Това са групови органи за управление, които имат всички права, само че не носят никаква отговорност за дейностите си. Така е по Закона за Българска академия на науките и Устава на Българска академия на науките.

Вместо да получим явно недостигащите на Национален институт по метеорология и хидрология средства за осъществяването на предоставените от Държавата отговорности, получихме празни обещания, операции, безсмислени процедури и засилващ се напън от страна на управителните органи на Българска академия на науките за прекъсване на протестните ни дейности против тях. А желаните от нас средства ги имаше в Българска академия на науките.

Тези проблеми са от години, само че през 2018 година получиха за Национален институт по метеорология и хидрология сериозни мащаби, макар в допълнение отпуснатите от Правителството 15 милиона лв. на Българска академия на науките. Вече сме изцяло уверени, че те не са свързани толкоз с размера на средствата предоставяни на Българска академия на науките от държавния бюджет, а в метода на разпределение и манталитета на разпределящите ги. С дейностите си, управителните органи на Българска академия на науките съумяха да ни убедят, че това няма да се промени. Доказаха ни, че Българска академия на науките няма управнически потенциал да управлява и поддържа национално виновни действия като тази, изпълнявана от Национален институт по метеорология и хидрология. Имаме и непреодолими несъгласия в разбирането за ролята на науката и публичното и икономическото й влияние. Прекратихме митинга си като неправилен, когато осъзнахме, че Национален институт по метеорология и хидрология не би трябвало да е в Българска академия на науките. Преминаването ни през 1962 година към Българска академия на науките към днешна дата е изчерпало капацитета си.

Предупреждаваме всички управителни органи на Българска академия на науките, че в случай че неотложно не спрат с дейностите си против Национален институт по метеорология и хидрология и управлението му, ще подновим митинга и ще прекратим оперативните си действия. Търпението ни се изчерпа. Време е да се научат да носят отговорност за дейностите си. Време е и Държавата да направи задълбочена инспекция по какъв начин и защо се разходват предоставяните от нея средства на Българска академия на науките.

В момента Национален институт по метеорология и хидрология продължава работата си, ден за ден, само заради виновното отношение на министър Красимир Вълчев към значимите за страната и обществото задания, които изпълняваме и финансовата помощ от Министерството на образованието и науката. Не знаем докога може да продължи това финансиране и това не е излаз от обстановката, в която бяхме сложени.

Поради всичко това, настояваме:

Правителството на Република България да предприеме незабавно дейности за извеждането на Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките с всичките му материални активи и нужните за активността му финансови средства. Това би трябвало да се случи допустимо най-бързо, преди Българска академия на науките да е съумял с дейностите си да ликвидира активността на Национален институт по метеорология и хидрология, продължаваща към този момент 128 години.

Предлагаме:

Национален институт по метеорология и хидрология да премине към Министерство на образованието и науката, като независима научна организация, вторичен разпоредник на бюджетни средства. Запазването на статута на Национален институт по метеорология и хидрология на научна организация е значимо, защото постигнатата с годините симбиоза на научната и оперативната активност в Национален институт по метеорология и хидрология е едно от най-важните ни достижения, което следва да се резервира и развие. С това ще се подсигурява и пълноценната ни работа като Национална хидрометеорологична работа на Република България.

Заявяваме:

До извеждането на Национален институт по метеорология и хидрология от състава на Българска академия на науките стопираме да изпълняваме всевъзможни разпоредби и решения от страна на управителни органи на Българска академия на науките.

Прието от Общо заседание на работещите и чиновниците, Общо заседание на учените, Научен съвет и Съвет на шефовете в Национален институт по метеорология и хидрология на взаимно съвещание на 07.08.2018 година на база резултат от допитване в интервала 31.07.2018 – 05.08.2018 година Упражнили правото си на глас 89.2% от учените, експертите и техническия личен състав на цялостен щат в Национален институт по метеорология и хидрология като: 93.4% „ за “, 5.8% „ въздържал се “ и 0.8% „ срещу “.

С почитание:

За Пълномощниците на служащите и чиновниците в Национален институт по метеорология и хидрология: ас. Кръстина Малчева

За Общо заседание на учените в Национален институт по метеорология и хидрология: доцент Снежанка Балабанова

За Научен съвет на Национален институт по метеорология и хидрология: проф. Димитър Сираков

За Съвет на шефовете в Национален институт по метеорология и хидрология: проф. Христомир Брънзов

За Щаб на митинга на Национален институт по метеорология и хидрология: гл. ас. Анастасия Стойчева

" Разговорът с управлението на Българска академия на науките остана в предишното, откакто всичко, което се опитахме да разбираем към нашата активност и към това по какъв начин би трябвало да бъде финансирана, по какъв начин да се грижи Българска академия на науките за нея, остана завалено, нечуто, дори дръзвам да настоявам, че получихме и рестрикционни дейности в тази посока. Нищо от това, което обещаваха – че ще подхващат ограничения за това по какъв начин през идната година към този момент няма да имаме такива проблеми, а още на 2 юли на последното Общо заседание гласоподаваха разпределението на средствата и за идната година да бъде по същия метод. Изчаквахме, изчаквахме и стигнахме до вчерашния ден, в който трябваше да предприемем нещо. Не може непрестанно да отлагаме в бъдещето нещо, което желае незабавни ограничения ", сподели Стойчева.

Според нея става въпрос за преднамерено отношение към института:

" Когато един орган, който ръководи едни средства, ги насочва в направления, които не удовлетворяват или не стигат до резултат, който би трябвало да имат, това значи, че този орган не е способен да ръководи тези средства ".

Тя е безапелационна, че Национален институт по метеорология и хидрология не може да оцелее в Българска академия на науките.

" Имаме младежи, които в действителност харесват специалността. Знаят за какво работят – в действителност виждат резултатите от своя труд. Когато обаче това не е оценено задоволително, няма по какъв начин да бъде тласък. /…/ Няма по какъв начин да задържим хората в института. Бяхме повече синоптици, понижаваме и работим с ексклузивен труд, а това също е до избран миг. Нямаме доста време. Напускат хората поради ниското заплащане. Как можеш да издържаш фамилията си с под 600 лева съществена заплата? “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР