Прогнозите за времето няма да спрат заради протеста на синоптиците

...
Прогнозите за времето няма да спрат заради протеста на синоптиците
Коментари Харесай

Синоптиците застрашени да останат без ток и комуникации

" Прогнозите за времето няма да спрат поради митинга на синоптиците и поради безнаказаност, а просто може да се окаже, че няма по какъв начин да платим ток и връзки. Комуникациите при нас са от извънредно значимо значение. Когато информацията за това какво се случва в атмосферата във всеки един миг не доближи до нас, ние няма какво да предаваме ". Това съобщи в изявление за БНР Анастасия Стойчева от Национален институт по метеорология и хидрология. Вчера с писмо до премиера Бойко Борисов синоптиците желаеха обособяване от Българската академия на науките и прекосяване на института под директната настойчивост на Министерството на образованието.

След като Българска академия на науките няма финансово отношение към нас, ние под някаква форма на митинг, законово, няма да изпълняваме разпореждания, които граничат с неприемливото, акцентира Стойчева и изясни: „ Разговорът с управлението на Българска академия на науките остана в предишното, откакто всичко, което се опитахме да разбираем към нашата активност и към това по какъв начин би трябвало да бъде финансирана, по какъв начин да се грижи Българска академия на науките за нея, остана завалено, нечуто, дори дръзвам да настоявам, че получихме и рестрикционни дейности в тази посока. Нищо от това, което обещаваха – че ще подхващат ограничения за това по какъв начин през идната година към този момент няма да имаме такива проблеми, а още на 2 юли на последното Общо заседание гласоподаваха разпределението на средствата и за идната година да бъде по същия метод. Изчаквахме, изчаквахме и стигнахме до вчерашния ден, в който трябваше да предприемем нещо. Не може непрестанно да отлагаме в бъдещето нещо, което желае незабавни ограничения ".

Според нея става въпрос за преднамерено отношение към института: „ Когато един орган, който ръководи едни средства, ги насочва в направления, които не удовлетворяват или не стигат до резултат, който би трябвало да имат, това значи, че този орган не е способен да ръководи тези средства ".

Анастасия Стойчева сподели, че при започване на митинга не са и мислили за излизане от Българска академия на науките, само че в този момент единственото решение на казуса е точно това. В Министерството на образованието и науката е нашето място, счита тя и добави, че министерството ги поддържа.

„ Трябва да има напредък във всяка една организация, даже в Българска академия на науките. Ние там не можем да оцелеем. Имаме младежи, които в действителност харесват специалността. Знаят за какво работят – в действителност виждат резултатите от своя труд. Когато обаче това не е оценено задоволително, няма по какъв начин да бъде тласък. /.../ Няма по какъв начин да задържим хората в института. Бяхме повече синоптици, понижаваме и работим с ексклузивен труд, а това също е до избран миг. Нямаме доста време. Напускат хората поради ниското заплащане. Как можеш да издържаш фамилията си с под 600 лева съществена заплата? ", запита Стойчева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР