Прогнозите за спад в заболеваемостта у нас бавно започват да

...
Прогнозите за спад в заболеваемостта у нас бавно започват да
Коментари Харесай

Първа област у нас излезе от тъмночервената зона

Прогнозите за спад в заболеваемостта у нас постепенно стартират да се сбъдват, откакто към този момент е реалност и първата област, която излиза от тъмночервената зона. От Националния център по заразни и паразитни заболявания регистрират нов спад в двуседмичната заболеваемост от COVID-19. Малко над 1302 приблизително са инфектираните на 100 хиляди души население към 15 февруари, при над 1360 за предходния ден, оповестяват от Dir.bg.

За първи път, откогато картата на страната се оцвети в тъмночервено по този индикатор, един район излиза от тази зона и влиза в алената. Това е област Кърджали, където заболеваемостта е под 500 на 100 хиляди души население. Кърджали беше и последният район, който се оцвети в тъмночервено, а преди този момент най-дълго се задържа и в жълтата зона.

Както знаем, картата на епидемиологичната конюнктура разделя страната на пет района, като във всеки от тях се следи развиването на пандемията. Един от факторите за установяване на стадия, в който се намира даден район, е заетостта на интензивните кревати за Коронавирус заболели.
Картата на епидемиологичната конюнктура по райони обаче към момента е в аления Етап 3, като се чака да остане такава и в идващите пет дни. Единствено Южният централен Регион 4 се чака да премине в жълтия Етап 2.

Не всички експерти са единомислещи за наближаващия завършек на петата Коронавирус вълна.

Според математика Лъчезар Томов да вземем за пример ни чака втори пик. А от Световната здравна организация предизвестиха за прииждаща към Източна Европа нова вълна на Омикрон.

За сметка на това някогашният консултант на здравния министър епидемиологът проф. Мира Кожухарова разяснява преди ден, че коронавирусната зараза към този момент би трябвало да отиде в групата на острите респираторни болести и да се следи, както грипните вируси. Според нея даже карантината за контактни може да отпадне. Математикът от Българска академия на науките проф. Николай Витанов даже стигна по-далеч, като разгласи, че " Кръстоносният поход на цар Омикрон свършва съдбовно за него в България ".

Промени в листата с страни и реда за влизане в България

Актуализира се и описът на страните по цветови зони, според който е избран редът за влизане в България, показаха от Министерството на здравеопазването. От 17 февруари в " алената " зона към този момент попадат Франция, Белгия, Португалия, Швейцария, Кипър, Малдиви, Армения, Беларус, Русия, Япония и други

Също от 17 февруари в " тъмночервена " зона се включват Нидерландия, Словакия, Литва, Латвия, Естония, Каймановите острови, Бахрейн, Грузия и Нова Каледония.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР