Прогнозите за икономическия растеж на България през 2019 г. и

...
Прогнозите за икономическия растеж на България през 2019 г. и
Коментари Харесай

БВП на България нараства с 3,3%

Прогнозите за икономическия напредък на България през 2019 година и 2020 година остават непроменени – 3,3% и 3,4% надлежно. Инфлацията ще бъде 2,4% през тази и 1,7% през 2020 година Това се споделя в лятната икономическа прогноза на Европейската комисия, съобщи БГНЕС.

През първото тримесечие на годината растежът в Еврозоната беше по-голям от предстоящото заради редица краткотрайни фактори, като да вземем за пример меката зима и увеличението на продажбите на коли. Растежът беше благоприятстван също по този начин от ограниченията на фискалната политика, с помощта на които разполагаемият приход на семействата в редица страни членки набъбна.

Краткосрочните вероятности пред европейската стопанска система обаче са помрачени от външни фактори, в това число напреженията в международната търговия и забележителната политическа неустановеност. Тези фактори продължиха се отразяват негативно на доверието в индустриалния бранш, който е изложен в най-голяма степен на интернационалната търговия, като се чака това да докара до понижаване на вероятностите за напредък през останалата част от годината.

В резултат на това прогнозата за растежа на Брутният вътрешен продукт в Еврозоната от 1,2 % през 2019 година остава непроменена, до момента в който прогнозата за 2020 година е леко понижена до 1,4 % поради упования по-умерен ритъм на напредък през останалата част от тази година. Прогнозата за Брутният вътрешен продукт за Европейски Съюз остава непроменена — 1,4 % през 2019 година и 1,6 % през 2020 година Прогнозата за Брутният вътрешен продукт за България също остава непроменена – 3,3% през 2019 година и 3,4% за 2020г.

През тази и идната година се чака Брутният вътрешен продукт да нарасне във всички страни — членки на Европейски Съюз. Вътрешното търсене, по-специално потреблението на семействата, продължава да бъде движеща мощ за икономическия напредък в Европа с помощта на продължаващото увеличение на пазара на труда.

Прогнозите за общата инфлация в Европейски Съюз и в Еврозоната бяха намалени с 0,1 процентни пункта през тази и идната година, основно заради по-ниските цени на петрола и малко по-слабите стопански вероятности. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР