Прогнозите сочат, че до 2034 година топ професиите по търсене

...
Прогнозите сочат, че до 2034 година топ професиите по търсене
Коментари Харесай

Ето кои са топ професиите през следващите 15 г.

Прогнозите сочат, че до 2034 година топ специалностите по търсене на пазара на труда ще са медицински сестри и акушерки, учители по общообразователна подготовка за междинен и начален стадий на обучение. Това сподели на конгрес в парк-хотел "Москва " доцент доктор Ралица Ганева от проучвателен екип, направил средносрочни и дълготрайни прогнози за пазара на труда.

По думите на специалиста макар демографската рецесия и проблемите с раждаемостта, в случай че България внедри просветителните политики, които са стандарт в Европа, ще има все по-нарастваща потребност от учители. Учителят ще остане доста значим на пазара на труда най-малко идващите 15 години, съобщи доцент Ганева. През 2024 година в образованието се чака да бъдат заети 204 хиляди души, от тях половината ще са над 50 години, а 80 % ще са дами.

С намаляващо търсене ще бъдат продавачите, поради намаляването на бранш търговия, което от една страна се дължи на демографията, а от друга - на преструктурирането на стопанската система.

Все по-малко ще се търсят сервитьори, бармани и готвачи.

В средносрочен проект се обрисува, че специалностите, изискващи по-ниска подготовка ще понижават, а тези със характерна подготовка ще стават все по-важни на пазара на труда, обобщиха специалистите.

Значително повишаване на заетите се чака да има и в държавното ръководство, като водещите специалности там ще са административни и приложни експерти.

Все повече ще се задълбочават районните несъответствия на пазара на труда, ще се усили делът и на служащите над 55 години. Очаква се към 2034 година най-нисък брой заети да има в Северна България - Видин, Монтана и Силистра.

Най-много хора със приключено висше обучение ще се търсят в София-град, Пловдив и Варна, със приблизително и главно в София, Пловдив и Бургас.

Всеки четвърти през 2024 година ще работи в преработващата индустрия.

След 2020 година въздействието на отрицателните демографски процеси ще докара до понижение на заетостта, като за интервала от 2020 година до 2034 година спадът в заетостта ще бъде към 6 %.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР