Прогнозите са, е още през 2021-ва България ще възстанови почти

...
Прогнозите са, е още през 2021-ва България ще възстанови почти
Коментари Харесай

Караниколов каза кога България ще се възстанови от кризата

 " Прогнозите са, е още през 2021-ва България ще възвърне съвсем това, което бяхме преди пандемията. По прогноза за първото тримесечие имаме положителни резултати, даже по-добри от първите три месеца на 2019-а година ". Това сподели пред БНР министърът на стопанската система Емил Караниколов. Той напомни, че съществени цели на ръководещите при оповестяването на изключителното състояние в страната е било преди всичко здравето на хората, а на второ - да не се затварят всички браншове от стопанската система.

" Голяма част от секторите в стопанската система не стопираха, работната мощ е в кондиция. Мярката " 60:40 " резервира към 240 000 работни места ", регистрира министър Караниколов и подчертава, че прогнозната безработица е била към 8%, което съгласно него значи, че без мярката " 60:40 " в този момент безработицата в страната би била към 18%.

В предаването " Неделя 150 " министърът на стопанската система разяснява, че България има капацитет да притегли вложения макар момента на пандемия.

" От началото на 2020 година са подписани съглашения за документи за 220 млн. лв.. Това са вложения макар пандемията ", уточни той.

По думите на Караниколов най-трудно ще бъде на тези бизнеси, които би трябвало да изградят още веднъж доверието сред тях и клиентите им - хотели, заведения за хранене, фитнеси, конференции, авиопревозвачи:

" За секторите, които са в най-тежко състояние, се взе мярка с намаляването на Данък добавена стойност. Точно по тази причина, че тези браншове пострадаха най-вече и ще им е най-трудно да възстановят цялостния си размер от функционалности ".

Според министър Караниколов промени в данъчните закони би трябвало да се вършат след доста съществени разбори, само че:

" Ние сме в изключителна обстановка. Секторът на ресторантьорите беше безусловно затворен. В него се изхранват към 300 хиляди души. Тази краткотрайна мярка е витално значима за бранша. Това ще ни даде разбор дали една такава мярка е значима и дали да бъде призната и за други браншове. Това е краткотрайна мярка, с цел да се избави един бранш ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР