Прогнозите са, че още през 2021-ва България ще възстанови почти

...
Прогнозите са, че още през 2021-ва България ще възстанови почти
Коментари Харесай

Караниколов оптимист - коронакризата ще я преодолеем сравнително бързо

" Прогнозите са, че още през 2021-ва България ще възвърне съвсем това, което бяхме преди пандемията. По прогноза за първото тримесечие имаме положителни резултати, даже по-добри от първите три месеца на 2019-а година ". Това сподели пред БНР министърът на стопанската система Емил Караниколов, съобщи БГНЕС.
Мярката " 60:40 " резервира работни места
" Голяма част от секторите в стопанската система не стопираха, работната мощ е в кондиция. Мярката " 60:40 " резервира към 240 000 работни места ", регистрира Караниколов и подчертава, че прогнозната безработица е била към 8%, което съгласно него значи, че без мярката " 60:40 " в този момент безработицата в страната би била към 18%.
В предаването " Неделя 150 " министърът на стопанската система разяснява, че България има капацитет да притегли вложения макар момента на пандемия. " От началото на 2020 година са подписани съглашения за документи за 220 млн. лв.. Това са вложения макар пандемията ", уточни той.
По думите на Караниколов, най-трудно ще бъде на тези бизнеси, които би трябвало да изградят още веднъж доверието сред тях и клиентите им - хотели, заведения за хранене, фитнеси, конференции, авиопревозвачи: " За секторите, които са в най-тежко състояние, се взе мярка с намаляването на Данък добавена стойност. Точно по тази причина, че тези браншове пострадаха най-вече и ще им е най-трудно да възстановят цялостния си размер от функционалности ".
9% Данък добавена стойност за ресторантьорите е краткотрайна мярка
Според Караниколов, промени в данъчните закони би трябвало да се вършат след доста съществени разбори, само че: " Ние сме в изключителна обстановка. Секторът на ресторантьорите беше безусловно затворен. В него се изхранват към 300 хиляди души. Тази краткотрайна мярка е витално значима за бранша. Това ще ни даде разбор дали една такава мярка е значима и дали да бъде призната и за други браншове. Това е краткотрайна мярка, с цел да се избави един бранш ".
Темата за Данък добавена стойност се отваря, когато предстоят избори, разяснява още министърът на стопанската система.
Парите от Европа
" Европейските средства, които се дават на страните членки, имат необикновен мониторинг на надзор. Има европейски прокурор, който ще дава отговор за машинация при тези средства. Европа не дава грантове за щяло и нещяло, не дава пари на калпак. Има цели и политики, които да се изпълнят, тъй че Европа да стане доста по-добро място и за живеене, и за бизнес, и за вложения. И тук не е единствено Зелената договорка, а и понижаване на връзките на доставки. Нещо, което европейският бизнес сигурно ще направи, а България ще има своята опция ", съобщи Караниколов.
Бизнесът желае да работи в правова страна
" Бизнесът желае и държи да работи в една правова страна. От тази позиция, всички дейности на правораздавателните органи, които ще доведат до това българската стопанска система да работи по-добре, не би трябвало да са проблем нито за бизнеса, нито за обществото ". Така министърът на стопанската система разяснява акциите на прокуратурата и арестите на предприемачите Пламен и Атанас Бобокови и зам.-министъра на екологията Красимир Живков.
Във връзка с предадените от ДАНС на прокуратурата първите 14 тествани приватизационни покупко-продажби, Караниколов изрече очакване в тези досиета да има " забавни параметри, продажби на занижени цени, вдишване на доста задължения, тъй че да нямаш съперник в процедурата, след това не осъществяване на тези задължения, освобождение от тези задължения без правно съображение. Ще забележим едни дейности, които не са били толкоз удобни за българската стопанска система ".
Държавната петролна компания
" Създаваме държавно дружество по смисъла на комерсиалния закон, това не е търговски сдружение. То ще има бюджет от страната във връзка с дилемите, които до момента държавният запас имаше по ръководство на тези обекти, където се съхранява гориво. Те до момента не бяха възможни на свободния пазар за участници, защото не се водеха данъчни хранилища. С освобождението на тези обекти и опцията да влязат повече участници, считаме че ще има по-голяма конкуренция и по-качествено гориво. Държавата и все още има бюджет от държавния, който единствено ще бъде трансфериран ", изясни Караниколов и добави, че държавните бензиностанции няма да бъдат изграждани със средства от държавния бюджет.
" Държавното дружество ще сътвори комерсиално сдружение. То ще работи на безусловно конкурентен принцип. Средствата ще бъдат набирани като капитал, като заем ", сподели министърът
Караниколов беше безапелационен, че със 100 бензиностанции страната не може да бъде монополист на пазара на горивата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР