Прогнозите на нас от Асоциацията за защита на потребителите се

...
Прогнозите на нас от Асоциацията за защита на потребителите се
Коментари Харесай

Банките станаха ВИП клиент на колекторските фирми

Прогнозите на нас от Асоциацията за отбрана на потребителите се сбъднаха и банките се трансфораха в главния сътрудник и клиент на колекторските компании. Според техните данни над два пъти са нарастнали изкупените заеми през предходната година и са достигнали близо 2 милиарда лв.. Заблуждаваща е тезата, че тъй като броят на предоставените за събиране отговорности е намалял близо с 50%, това би трябвало да внуши, че към този момент се следят позитивни за потребителите трендове поради удобната икономическа конюнктура, постоянните и растящи приходи. Изключително тревожни са данните за междинния размер на дълга, който през 2018 година се приближава до междинната брутна работна заплата и доближава 1161 лева на консуматор, в съпоставяне със 775 лева за 2017 година

Обемът на вземанията е доста по-голям, тъй като към този момент не става въпрос за бързи заеми от 1000 лева до 5000 лева, а за потребителски и ипотечни заеми от банките, които образуват 51% от изкупените от колекторите заеми за последната година. При все по-засилващите се упования за изстудяване на международната стопанска система, а в по-лош сюжет нова финансова рецесия, България също ще бъде наранена. Това значи, че ще се утежни способността на хората да обслужват заемите си, което ще докара до повишаване на неприятните заеми. Още повече, че от Българска народна банка към този момент предизвестиха за подобен риск. По данни на централния трезор отпуснатите от банките заеми за жители и компании “продължават да нарастват със относително високи за последните години темпове, изключително в сегмента на заемите за семейства ". Предоставените от банките заеми за семействата се усилват с най-бързи темпове от 2009 година насам.

Анализите на Асоциацията за отбрана на потребителите сочат, че и 2019 година ще бъде рекордна за колекторските компании, които ще изкупят заеми за над 2,5 милиарда лв., а необслужваните заеми от банките може да надвишават 60%. Като значимо е да се означи, че част от тези вземания са обезпечени.

В момента и след напън от Европейската комисия, която заплаши България с наказателна процедура, текат процедури в Народното събрание за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Страната ни би трябвало да синхронизира законодателството си с Европейски Съюз, с цел да се дадат повече права на потребителите от неравноправни клаузи в договорите с монополни сдружения, колектори, бързи заеми, банки и кредитни институции.

Апелираме към законодателната власт да подходи отговорно към активността на колекторските компании, които лавинообразно стартират да се занимават с обезпечени заеми. Това е още една причина да се регламентира със закон работата на тези компании, които към днешната дата не престават да действат в условия на цялостна неяснота най-много във връзка с правата на длъжниците. Все още не знаем по какви формули пресмятат вземанията, за които претендират, нито пък има изясненост по какъв начин действат в случаите на обезпечени задължения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР