Прогнозите на международните банки за българската икономика се разминават с

...
Прогнозите на международните банки за българската икономика се разминават с
Коментари Харесай

КВС очаква свиване на българската икономика с 10%

Прогнозите на интернационалните банки за българската стопанска система се разминават с тези на държавното управление.

© Надежда Чипева
Как ще се свие световната стопанска система

Увеличаване

Как ще се свие световната стопанска система

Преглед на оригинала Смаляване
Белгийската банкова и застрахователна група КВС чака срив на българската стопанска система през тази година поради резултатите от пандемията от ковид. Реалистичният сюжет на притежателя на ОББ и ДЗИ е брутният вътрешен артикул да се свие с 10%. Песимистичният е даже за -12%, а оптимистичният е за -4%.

Това е най-лошата прогноза за българската стопанска система за тази година след разгарянето на болестта в световен мащаб. Правителството предлага да актуализира бюджета, като най-лошият сюжет е за стесняване с 3%. През втората половина на март Raiffeisen Bank International планува, че стопанската система ще се свие с 3.9%. Според английския тинк-танк Oxford Economics, българската стопанска система е измежду най-уязвимите в Европейски Съюз от разпространяването на ковид.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики

Все отново анализаторите чакат шокът да е временен и още през 2021 година българската стопанска система да се върне напредък. Според КВС следващата година Брутният вътрешен продукт ще се увеличи с 5% при реалистичния сюжет и с 3% и 2% при другите два. В побликувания по-малко от 10 дни по-рано постоянен месечен стопански преглед на пазарите където оперира белгиската група, анализаторите й залагаха на 1.4% растеж за България.

Новият разбор на групата, отдаден особено на резултатите от COVID-19, е от 27 март и няма спомагателна информация за България. Основната й прогноза за еврозоната е криза от 11.3% за тази година. Песимистичният вид е за -14%, а опимистичният - за -6%. Според белгийската група американската стопанска система ще се свие със 7.5%, като в най-лошия вид спадът може да е 7.5%, а в най-хубавия - 3.5%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР