Прогнозираме спад между 3,5 и 5,5% на в зависимост от

...
Прогнозираме спад между 3,5 и 5,5% на в зависимост от
Коментари Харесай

Васил Велев: Увеличаването на минималната работна заплата е грешка

„ Прогнозираме спад сред 3,5 и 5,5% на според от сюжетите - по какъв начин ще се развихри втората Covid-вълна. Очакванията са на база на резултатите от първото и второто тримесечие и на база на регистрираните към този момент от статистиката резултати за юли и август, както и на база на това, което виждаме като поръчки в фирмите до края на годината и техните бизнес проекти “. Това сподели пред БНР ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).
„ Това е един доста огромен спад, без значение че е доста по-благоприятна прогноза от първичната. Нашите упования са, че през 2021 година няма да можем да компенсираме този спад “.
Той акцентира, че не е нужен огромен скептицизъм, „ само че и не трябва и да се отпускаме, тъй като възобновяване тече постепенно “.
 Минималната работна заплата от 2021 година - по-висока, ето с какъв брой би трябвало да стане Минималната работна заплата от 2021 година - по-висока, ето с какъв брой би трябвало да стане
650 лева да стане минималната работна заплата в България от 1 януари, 2021 година. Това написа в план на разпореждане на Министерския с...
Според Велев имаме две пропуснати години обратно в стопанската система и проектите от 2020-а можем да ги осъществяваме през 2022 година.
„ Бизнесът се оправя с една рецесия, по-тежка от тази през 2009, само че българският бизнес е мощен, той оцелява. През 2021 би трябвало да има ограничения за поддръжка на заетостта и приходите, най-малко за още няколко месеца, и не по-малко значимо – поддръжка на вложенията в стопанската система “.
Той счита, че увеличението на размера на, което се предлага от ръководещите, е неверна и несъответстваща политика.
„ Минимална пенсия изобщо не би трябвало да има – пенсията е такава, какъвто е осигурителният принос. Ако някой е с доста дребна пенсия – тогава влиза в действие общественото подкрепяне. Грешна политика е и увеличение на при растеж на безработицата и спад на Брутният вътрешен продукт “, уточни още Васил Велев.
 Пламен Димитров: КНСБ предлага преструктуриране, а не смяна на налозите Пламен Димитров: КНСБ предлага преструктуриране, а не смяна на налозите
КНСБ предлага преструктуриране, а не смяна в налозите. Това сподели пред btv водачът на синдиката Пламен Димитров. Вчера две работодате...
Според Велев, в случай че новият държавен дълг ще се харчи за пенсии и за заплати, това също не е добра политика, тъй като „ ще отидем към гръцки сюжет “.
Припомняме, че още през септември работодателите се оповестиха срещу повдигането на минималната работна заплата, която би трябвало да се увеличи с 40 лв. от 1 януари 2020 година Пандемията и свързаната с нея безработица свиват облагите и парите за вложения, а продуктивността на труда също понижава. Затова бизнесът желае минималната заплата да бъде замразена. Искането за заледяване на минималната заплата за цялата 2021 година не е искане, а икономическата логичност, съобщи тогава пред Нова телевизия Васил Велев.
Той изясни, че тазгодишният растеж на минималната работна заплата от близо 10% е бил изработен при прогноза, че ще имаме над 3% растеж на Брутният вътрешен продукт за 2020 година Досега обаче е регистриран спад за второто тримесечие от 8,5% по отношение на второто тримесечие на 2019 година, а прогнозата на Европейска комисия за цялата година е за спад от над 7%. Европейската комисия счита, че следващата година европейската стопанска система няма да се възвърне изцяло, т.е. тази година ще слезем до равнището на 2017-2018 година като Брутният вътрешен продукт, заключи Велев. По негови думи, когато има рецесия и растеж на безработицата, рационалното деяние е да не се усилва минималната заплата, с цел да могат да бъдат наемани по-лесно безработните и нискоквалифицираните служащи. На Балканите има и по-ниски заплати от българските Според шефа на АИКБ, в случай че се замрази минималната работна заплата, ще се помогне на 100 000 души, които сега са на пазара на труда. Велев означи, че сега се следи растеж на междинната работна заплата. Той обаче бил машинален, тъй като при рецесия се редуцират на първо време нискоквалифицираните служащи и тези с неприятни трудови привички.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР