Прогнозирам, че ще се наложи удължение на противоепидемичните мерки и

...
Прогнозирам, че ще се наложи удължение на противоепидемичните мерки и
Коментари Харесай

Водещ вирусолог: Пик може да няма, но ще се наложи удължение на мерките и след 12 април

Прогнозирам, че ще се наложи продължение на противоепидемичните ограничения и след 12 април. Засега те извършват своята функционалност. Това сподели пред БНР един от водещите вирусолози у нас учен Ангел Гълъбов. Той разяснява, че към този момент не може да се каже, че сме при започване на пандемията.
„ Има една наклонност - че у нас не се оформя някакъв пик, както в други страни, а има една постепенно покачваща се крива, която е към плато. Това е едно положително състояние за хода на епидемията в България. Аз имам подозрение, че пик няма да има. Просто може би ще има по-висока точка и по-късно ще има понижаване “, изясни акад. Гълъбов. Вирусологът е безапелационен, че карантината е главният способ за ограничение на тази зараза. Той е безапелационен, че вирусът, при съществуване на карантина, рано или късно ще изчезне от нашите земи.

" Това е и позитивният миг. У нас се вкара една доста добра карантина и се следи, че популацията се приспособява към нея. Голямата част от българите се научиха да следват условията “, посочи ученият. Според него не може да се предскаже докога ще продължи карантината. „ Засега не се виждат особени разновидности на вируса и няма съображение да се счита, че има български особености в хода на епидемията”, добави той.

В коментар за разногласието сред Националния действен щаб и Медицинския експертен съвет, акад. Гълъбов уточни, че никой не оспорва метода PCR, по който се потвърждава съществуването на генома на вируса. „ Спорът е дали да се употребява този експресен способ, необятно разказан от сътрудника Мангъров. Неговото всеобщо осъществяване способства за по-прецизното изясняване на случаите ", разясни той. По думиту му при експресния способ се откриват два типа антитела. „ Чрез тях се регистрира скорошна зараза и прекарано заболяване”, изясни вирусологът.

„ Възможно е някой, прекарал болестта или неболедувал, обаче да покаже съществуване на имуноглобулини G, което значи, че той е прекарал, носи вирус, който последователно отшумява, само че този човек би могъл да бъде предявител на болестта. При инфекцията Covid-19 има огромен брой хора без клинична картина и те са доста опасни… От тази позиция, моето мнение е, че би трябвало да се съчетават двата метода. За страдание, в Щаба няма вирусолог “, сподели още той.

В Медицинския експертен съвет има доста някогашни фрагменти на ВМА, добави ученият, който е безапелационен, че експертизата на новия орган е по-добра и Националният действен щаб би трябвало да се вслуша в препоръките му. „ Разбира се, да! Там има един пълностоен вирусолог от доста добра класа - професор Радка Аргирова. Присъствието на доцент Мангъров е извънредно позитивно, той е инфекционист, който познава обстановката и взе участие интензивно в битката с това заболяване… Има един отличен епидемиолог – Ангел Кунчев, който е от доста висока класа “, добави акад. Гълъбов.

Попитан дали ще успеем да избегнем нещастието в Италия и в Испания, той отговори: „ Ходът на болестта към този момент, както се управлява от щаба, и използването на тези способи, които изискват огромно напрежение, демонстрират, че има късмет да избегнем нещастието на Италия, Испания, Франция и Англия. Ние сме по-близо до немската система, която има по-ниска смъртност. При тях възрастните доста добре съблюдават разпоредбите и по-малко боледуват общо взето. Въпреки че популацията на Европа, спрямо Китай е по-възрастно… “.

Академик Гълъбов регистрира като позитивно, че България създава сама защитните си материали, че страната е поела ангажимент да обезпечи апарати за механична вентилация, както и че притежателят на известен футболен клуб е поел ангажимент да достави медикамент за тежките случаи.

Относно лекуването с така наречен „ серотерапия “, в Китай са намерили метод да очистват плазмата от преболедували, която има антитела, преди да я ползват на заболели, изясни ученият.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР