Прогнозира се спад на туристическия поток през летния сезон от

...
Прогнозира се спад на туристическия поток през летния сезон от
Коментари Харесай

Очаква се спад на туристическия поток през това лято

Прогнозира се спад на туристическия поток през летния сезон от 3% до 6% за цялата страна и сред 5 и 8% за Черноморието. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред публицисти в Народното събрание, представена от " Фокус ".
 
" Ние още от началото на тази година, дори края на предходната отбелязахме, че ни очаква един извънредно сложен сезон, цялостен с доста провокации. Големи наши директни съперници и дестинации като Турция, Тунис и Египет имат извънредно сериозна политика във връзка с субсидирането и насочването на туристопотока към тях. Още тогава отбелязахме, че ще имаме лек спад през летния туристически сезон. Това, което все още имаме като прогноза, само че доста е значимо какви ще бъдат данните юни месец, е спад от 3 до 6% на този стадий ", изясни министърът. " Надяваме се надлежно и се борим да запазим равнищата от предходната година. Правим всичко допустимо да притеглим интереса и към записванията в последния миг към България ", акцентира министърът. 

По думите ѝ, данните за спад от порядъка на 3 и 6% за цялата страна са реалистични. Като във връзка с Черноморието това, което имаме като прогноза е в границите на 5 и 8% на този стадий ", уточни Ангелкова. Тя посочи, че това съответствува напълно с прогнозите при започване на година.  " Поради тази причина още тогава обявихме, че стартираме създаването на специфичен механизъм, който следва да ви представим за подкрепяне на проведения туризъм ", посочи министърът на туризма. Този механизъм следва да бъде финализиран и да се показа за публично разискване. " Идеята е август месец да го представим, с цел да може огромните туроператори, които са водещи в определянето на пазара и туристопотока за всяка една от страните, да го имат поради и надлежно да насочат потенциал, както от чартърни полети, по този начин и от туристи към нашата страна към 2020 година ", посочи Ангелкова. 
 
Тя уточни, че в туризма всяко едно деяние през днешния ден има своя резултат идната година.  " Смятам, че с тази мярка, в това число с ограниченията, които всеки един от представителите на сектора подхваща във връзка с предложение на разнообразни пакети, надлежно и с общи старания ще насочим вниманието и към лято 2020 година, което сега се договаря ", добави още Ангелкова.
 
Тя уточни, че този сезон не е отписан, защото от предходната година се приказва за лято 2019 година Тя направи съпоставяне с 2015 година, когато Министерство на туризма е работило на база заварено състояние, лятото е имало спад от 8%. " 2016 година имахме растеж от 19% лятото, 2017 година имахме растеж от 17%, предходната година растежът ни беше 5,8% ", добави още министърът. На въпрос дали това се дължи на геополитическата обстановка, тя изясни, че това се дължи на доста фактори.  " Туризмът е стопански бранш, извънредно конкурентоспособен. Изключително доста зависи от това по какъв начин ние подхождаме към него. За това и ние взимаме непрестанно ограничения. Има сложни обстановки, само че за това се взимат ограничения, с цел да може те да бъдат преодолени. Това, което следим сега като ранни прогнози, надлежно да го оправдаем и да се борим да запазим равнищата от предходната година и да работим за сезон 2020-2021 година ", добави още министърът на туризма.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР