Прогнози, че България ще има медицински хеликоптер най-рано в края

...
Прогнози, че България ще има медицински хеликоптер най-рано в края
Коментари Харесай

Медицински хеликоптер у нас ще има най-рано в края на годината


Прогнози, че България ще има медицински хеликоптер най-рано в края на годината. Oказването на незабавна здравна помощ ще бъде за сметка на страната, а търсенето и спасяването в планината - в краен случай и против възнаграждение.

Правителственият авиоотряд ще поеме оказването на незабавна здравна помощ по въздуха.

„ Вертолетът е дребен, лек, под 3 тона общо тегло. За 3-5 минути вертолета би трябвало да е във въздуха “, изясни генералният шеф на Държавния авиационен оператор военачалник майор Златко Златев.

При незабавни случаи помощта ще е безвъзмездна. Темата излезе още веднъж на дневен ред след поредност избавителни акции в планината. Сега, става известно, екип от въздуха се възнамерява да взе участие в сходни случаи, само че единствено при последна потребност и против възнаграждение.

„ Имайте поради, че един подобен полет може да коства 10 000 лв.. Ние не може, всеки, който е решил да отиде в планината, с пари на данъкоплатците да пращаме хеликоптер, с цел да го търсим и спасяваме “, съобщи служебният министър на превоза Христо Алексиев.

Обществената поръчка за медицински хеликоптери е в ход до 16 януари.

„ Има връзка сред нас от евентуални реализатори на поръчката и това е сигнал за нас, че ще има подадена оферта “, съобщи изпълнителният шеф на Държавния медицински въздухоплавателен оператор Георги Гвоздейков.

Има ли подобаващ претендент първият от общо шест летателни машини се чака да влезе в приложимост в края на годината или началото на идната.

„ Имаме пет готови водача. Като хубавото е, че нашите водачи са най-младите водачи в България със документ “, изясни Златко Златев.

При оказване на здравна помощ на борда на всеки хеликоптер ще има двама водачи и двама медици.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР