Прогнозата на Световната ядрена асоциация за производство на ядрена енергия

...
Прогнозата на Световната ядрена асоциация за производство на ядрена енергия
Коментари Харесай

Докладът на Световната ядрена асоциация преразглежда прогнозата за производство на ядрена енергия в положителна посока


Прогнозата на Световната нуклеарна асоциация за произвеждане на нуклеарна сила е преразгледан в посока нагоре за първи път от осем години насам. Това е вследствие на основаването на много по-благоприятни политики от редица страни.

Енергийната политика на Франция е изменена, като се отсрочва плануваното понижаване на нуклеарната сила в енергийния микс, като се дава опция за удължение на живота за употреба на работещите в този момент реактори над 40 години. Законодателни органи в Съединени американски щати стартират да подхващат ограничения, които подкрепят продължаването на работата на реакторите, като признават значимата роля на нуклеарната енергетика за обезпечаване на нисковъглеродна електрическа енергия. В същото време започва развой на даване на разширена лицензия за употреба на американските нуклеарни реактори, което от своя страна дава опция те да могат да работят в продължение на 80 години, се споделя в известие на Световната нуклеарна асоциация.

Както е известно в Лондон през днешния ден стартира едно от най-важните събития в нуклеарната енергетика – симпозиумът на Световната нуклеарна асоциация, на който бе показан и отчетът с прогнозата за развиване на нуклеарната енергетикадо 2040 година

И двете страни – Китай и Индия са с стратегии за разширение на нуклеарната енергетика. Подобряват се вероятностите за нови реактори в доста страни като Турция, Бангладеш, Египет. Стартират планове за строителство на нуклеарни мощности в Узбекистан, Казахстан и Полша, които показват интерес към създаване и развиване на стратегии в тази посока. Този сюжет, както и референтният демонстрират, че световните мощности при нуклеарната енергетика ще нарастват в интервала до 2040 година с по-бързи темпове от времето преди 1990 година Мощностите в бранша, съгласно отчета на Световната нуклеарна асоциация в частност се чака да нарастват главно с помощта на стратегиите, заложени от Китай, Индия и други страни от Азиатския район. Докато прогнозният растеж при референтния сюжет е сдържан, като мощностите нарастват до 569 GWe(ГВт, електрически) до 2040 година, то съгласно усъвършенствания планиран сюжет, се чака потенциалът от нуклеарни мощности да се удвои съвсем до 776 GWe. По създание, съгласно песимистичния сюжет се чака потенциалът от нуклеарни мощности да поддържа през прогнозния интервал актуалното равнище от 402 GWe.

Генералният шеф на Световната нуклеарна асоциация Агнета Райзинг при представянето на отчета за нуклеарната енергетика напомни задачите на главната стратегия на асоциацията. „ Постигането на задачата на Harmony за обезпечаването на 25 % от електрическата енергия в света преди 2050 година ще изисква бърз растеж на новото строителство на нуклеарни мощности, по-високо от плануваното в прогнозния сюжета, което от своя страна значи, че ще има потребност и от по-големи количества от уран, на процесите по обогатяване на горивото, на транспортните услуги, свързани с този вид действия. Участващите в горивния цикъл би трябвало да имат подготвеност да посрещнат евентуалното нарастване на търсенето, с цел да бъдат реализирани задачите на Harmony “, съобщи Райзинг. Целта на плана Harmony е реализиране на 25 % дял на нуклеарната енергетика в доставките на електрическата енергия в света преди 2050 година, за подкрепяне на покачването на световната температура под 2 градуса по Целзий.

Пазарът на уран през последните години се характеризира със свръхпредлагане, което докара до доста понижаване на равнището на производството му, както и до внезапно стесняване на вложенията за създаването на нови и съществуващи мини. Трите сюжета във връзка с снабдяването с уран демонстрират нужда от нарастване на потенциала на всички известни понастоящем планове за рандеман (текущи и неработещи мини, планове в развой на създаване, планувани или перспективни). Както излиза наяве, добивът би трябвало да бъде най-малко подсилен до края на прогнозния интервал. Поради упованието за привършване на редица по-стари мини през второто десетилетие са нужни стъпки във връзка с нови планове за рандеман, излиза наяве още от отчета. В същото време излиза наяве, че по своята същина ресурсите от уран са задоволителни, с цел да отговорят на потребностите на бъдещето. Въпреки това, свръхпредлагането и ниските цени на урана пречат на вложенията. Това обаче надали ще е фактор, който ще ограничи разширението на стратегиите за нуклеарни мощности за постигането на задачата на Harmony.

В отчета се показва също по този начин, че се чака понижаване на вторичното предложение на уран, като се чака в кратковременен и средносрочен проект евентуалната разлика или дефицит да може да се покрива от търговски ресурси.

По отношение на бранша, обвързван с обогатяването на уран, се отбелязва, че индустриалният потенциал към сегашния миг наподобява задоволителен, с цел да отговори на условията.

Секторът, обвързван с производството на гориво обичайно се характеризира с високо равнище на конкуренция сред другите снабдители. Очакването е този развой да се ускорява от ден на ден. Търсене на нуклеарно гориво от страните в Азия пораства, до момента в който при западните – понижава. На тази база се допуска, че това може да докара до смяна на картината във връзка с предлагането на гориво. Допуска се вероятността за изместване на районния метод към световен пазар, което може обаче да докара до балансиране, до равновесие сред търсенето и предлагането, по-висока конкуренция, само че и по-голяма сигурност при доставките.

В дълготрайно бъдеще, към 2040 година създаването на реактори от четвърто потомство (IV поколение) може да внедряване на мощности от нов вид, което от своя страна ще докара фундаментални промени при нуклеарното гориво. В отчета се натъртва на това, че реакторите от IV потомство на правилото на затворения нуклеарен цикъл ще са с вероятност за доста по-ефективно потребление на нуклеарното гориво.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР