Профсъюзите са в стачна готовност заради предложението на управляващата коалиция

...
Профсъюзите са в стачна готовност заради предложението на управляващата коалиция
Коментари Харесай

Синдикатите в стачна готовност за болничните

Профсъюзите са в протестна подготвеност поради предлагането на ръководещата коалиция първият ден от болничния да се заплаща от служащия.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров концепцията на ръководещите по този метод да пресекат практиката за взимане на подправени болнични няма по какъв начин да бъде оправдана и няма да докара до нищо положително. „ Смятам, че хората ще реагират и ние ще ги поведем. Ако някой си мисли, че по този начин елементарно ще мине този въпрос, е сбъркал ”, сподели Димитров пред бТВ.

По думите му тази мярка ще докара и до това хората, вместо три, да стартират да взимат повече дни болнични.

Изчисленията на синдикатите демонстрират, че годишно една майка ще бъде ощетена с към половин заплата. „ Стотици хиляди хора ще пострадат, без да имат никаква виновност. Как ще разбираем на една майка, която би трябвало да си гледа болното дете, че първият ден няма да й бъде заплатен. Около 10 пъти в годината една майка взима болнични. Това значи да й вземем горе долу половин заплата на година, без да й разбираем за какво. Това е скандално ”, съобщи президентът на КНСБ.

Според Пламен Димитров е нужна сериозна битка с кухите компании, които източват Национален осигурителен институт. Той прикани всички тези, които имат благоприятни условия да проверяват, най-сетне да стартират да го вършат. „ Ако има воля, държавната машина може да покаже, че това няма по какъв начин да продължава ”, добави Димитров.

Според синдиката трите дни болнични би трябвало още веднъж да се заплащат от Национален осигурителен институт. От КНСБ желаят среща с премиера, на която ще упорстват предлагането да бъде оттеглено. Ако това не се случи, синдикатите ще решат какви дейности да подхващат.

Междувременно шефът на АИКБ Васил Велев съобщи пред Нова телевизия, че всеки човек е работил 2 дни по-малко поради такива измами това е % от Брутният вътрешен продукт, ние произвеждаме 1 милиарда по-малко. Докато се вършим на заболели, вместо да работим, ще ни е това дереджето, сподели Велев.

" Тази мярка, въпреки и незадоволително решителна, несъмнено ще докара до ограничение на кражбите и до увеличение на приходите на хората. Когато не крадеш от сътрудника си, това което той е изработил - ще си го получи. Второ, ще се създаде доста повече ", изясни Велев.

Президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов разяснява, " това решение има една сериозна уязвимост. Тя е, че съгласно това предложение всички болнични са подправени. Че има такива - няма подозрение ".

" Виновни са тези, които издават подправени болнични. Трябва да понесе отговорност и този, който внася подобен подправен лист. Нека помислим по какъв начин да накажем тези хора. Защо би трябвало да наказваме някой, който не е отговорен за това ", добави той.

По думите на Велев, " синдикатите би трябвало да решат кого пазят - дали тези които крадат, симулират и отиват за гъби с подправен болничен или тези, които са правилни, съзнателни и идват на работа ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР