Синдикатът на автомобилните работници може отново да разшири своята стачка

...
Профсъюзът на обединените автомобилни работници се готви да обяви възможно
Коментари Харесай

Профсъюзът на обединените автомобилни работници се готви да обяви възможно разширяване на своята стачка срещу General Motors, Stellantis и може би Ford този петък, ако няма повече напредък в преговорите, каза в сряда синдикален източник, запознат с плановете.

Президентът на UAW Шон Фейн е настроен да информира членовете за състоянието на преговорите в 10 сутринта в петък. Ако синдикатът реши, че не е постигнат достатъчен напредък в преговорите, той ще обяви нови цели за стачката по това време и членовете на UAW в тези съоръжения ще се присъединят към стачката по обяд в петък, според източника на синдиката.

Синдикатът започна стачка срещу трите автомобилни производители на 15 септември, за първи път в историята, когато удари и трите автомобилни производители едновременно. Но по това време удари само един монтажен завод за всяка компания, като стачкуваха 12 700 членове, а не всичките 145 000, които работят в трите компании. Тези три засегнати завода са завод на Ford в Уейн, Мичиган, завод на GM в Уенцвил, Мисури и завод на Stellantis в Охайо.

Съобщението идва ден след като президентът Джо Байдън стана първият действащ президент, посещавал пикет в подкрепа на стачкуващите. Байдън каза на членовете на колоната, че те и другите стачкуващи заслужават много повече, отколкото им се плаща в момента.

Преди седмица Фейн обяви, че е имало напредък във Форд към споразумение и че няма да разширява стачката там. Но той каза, че липсата на напредък в GM и Stellatis означава, че синдикатът ще разшири стачката до 38 центъра за дистрибуция на части в тези две компании. Частите, изпратени от тези места, отиват в представителствата, за да им позволят да извършват ремонт на превозните средства на клиентите.

„Искаме да признаем, че Ford е сериозен за постигането на сделка“, каза Фейн по това време. „Stellantis и GM в частност ще имат нужда от сериозен натиск.“

Но след съобщението в петък има признаци на проблеми в преговорите с Ford. По-конкретно, Ford обяви, че спира строителството на завод, който е в процес на изграждане близо до Маршал, Мичиган, за производство на EV батерии.

UAW повдигна възражения срещу някои от заводите за батерии, които трите автомобилни производителя сега са в процес на изграждане, тъй като те са собственост на съвместни предприятия, които автомобилните производители имат с азиатски компании за батерии, и не е ясно дали заводите ще бъдат обединени в синдикати и ще плащат подобни заплати като други Голямата тройка растения.

Президентът на UAW Шон Фейн и членовете и работниците в Mopar Parts Center Line, център за дистрибуция на части на Stellantis в Center Line, Мичиган, пикетират пред съоръжението, след като напуснаха работните си места по обяд на 22 септември 2023 г. Синдикатът на автомобилните работници в САЩ разшири потенциално икономически и политически вредна стачка срещу двама от „Големите три“ в Детройт на 22 септември 2023 г. – и покани президента Джо Байдън да подкрепи работниците на пикетите. Президентът на UAW Шон Фейн обяви стачка на всички 38 американски центрове за части и дистрибуция на General Motors и Stellantis, където преговорите са в застой. Президентът на UAW Шон Фейн и членовете и работниците в Mopar Parts Center Line, център за дистрибуция на части на Stellantis в Сентър Лайн, Мичиган, пикетират пред съоръжението, след като напуснаха работните си места по обяд на 22 септември 2023 г. Синдикатът на автомобилните работници в САЩ разшири потенциално икономически и политически вредна стачка срещу двама от „тримата големи“ в Детройт на 22 септември 2023 г. – и покани президента Джо Байдън да подкрепи работниците на пикетите. Президентът на UAW Шон Фейн обяви стачка на всички 38 американски центрове за части и дистрибуция на General Motors и Stellantis, където преговорите са в застой. Матю Хатчър/AFP/Getty Images

Но този завод в Маршал, Мичиган, щеше да бъде изцяло собственост на Форд. Профсъюзът видя спирането на работата по този завод като „срамна, едва завоалирана заплаха от страна на Ford за съкращаване на работни места“, според туит на Фейн.

От началото на стачката профсъюзът заяви, че запазва възможността да разшири напускането си като начин за увеличаване на натиска върху компаниите.

Ако стачката се разшири в петък, къде ще се разшири, това ще окаже голямо влияние при определяне на икономическия натиск, който синдикатът оказва върху компанията. Трите завода за сглобяване, които сега стачкуват, и допълнителен завод на GM в Канзас Сити, Канзас, който трябваше да затвори поради липса на налични отливки от завода в Уенцвил, произвеждат модели автомобили, камиони и SUV, които не са най-продаваните, или производители на пари, за компаниите. Операциите на кои превозни средства са спрени ще определят размера на натиска, причинен от разширяването на стачката.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР