profit.bgВ края на юли, а след това и през октомври

...
profit.bgВ края на юли, а след това и през октомври
Коментари Харесай

Милиардерът, който притежава с 50 млрд долара повече от Бил Гейтс

profit.bg

В края на юли, а по-късно и през октомври предходната година, международните издания гръмнаха, че най-богатият човек в света към този момент е Джеф Безос. Само няколко месеца по-късно създателят на Amazon мина и границата от 100 милиарда $.

Данни на сп. Forbes през днешния ден сочат, че положението на Безос се равнява на 141.9 милиарда $.

От своя страна, другото издание, което следи благосъстоянията на милиардерите – Bloomberg, пресмята, че 54-годишният Безос има 143 милиарда $, което е с 49.9 милиарда $ повече от Бил Гейтс и с 60 милиарда $ над положението на Уорън Бъфет.

Само от началото на 2018 година Безос е добавил 43.9 милиарда $, което се дължи най-много на сериозното повишаване на книжата на Amazon, където той има към 16% от капитала.

Въпреки покачването в цената на абонамента си, предлаганите нови услуги и артикули оказват помощ за растежа на цената на компанията. Днес Amazon към този момент е втората най-скъпа компания в Съединени американски щати с оценка от 836 милиарда $, а даже и именитият вложител Уорън Бъфет към този момент съжалява за пропуща си да влага в компанията.

Днес Amazon отстъпва челното място на Apple като най-скъпа компания.

Как стартира всичко за Безос?

Джеф Безос приключва Принстън, където учи компютърни науки. По време на следването си отхвърля предложения за работа от Intel и Bell Labs, с цел да се причисли към стартъп компанията Fitel.

Малко по-късно напуща Fitel и се причислява към хеджфонд, където единствено за четири години стига до позицията вицепрезидент.

По това време се натъква на забавна информация, че интернет пазарът пораства с невероятните 2300% годишно и взема решение да опита да продава... книги през интернет.

Рискът в действителност е огромен, защото той взема решение да жертва добре платената си и сигурна работа, с цел да се впусне в приключението, наречено Amazon.

„ Никога преди не бях чувал за нещо, което пораства с подобен бърз ритъм. Ето за какво взех решение да основа онлайн книжарница с милиони издания в нея - нещо, което физически не е допустимо да съществува “, споделя той през 2010 година

Компанията е основана в гараж, а Безос организира множеството от срещи си в близката книжарница.

В първите дни звънец озвучавал офиса на компанията всякога, когато някой купувал книга. Не след дълго той почнал да звъни толкоз постоянно, че трябвало да го отстранен.

“Не можех да не подхваща риска, защото след време, когато навърша 80 година, щях да скърбя за този пропуск ", споделя той по време на събитие през 2017 година

Безос основава компанията си през 1994 година, а три години по-късно тя се листва на борсата в Съединени американски щати. След още 5 година Amazon прави своя дебют в класацията на Fortune 500 през 2002 година под номер 492.

С доходи от 177.87 милиарда $ за 2017 година Amazon през днешния ден се подрежда на осма позиция измежду най-големите компания в Съединени американски щати по мярка на приходите си. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР