profit.bgТрадиционните адреси не работят.Това е аргументът на базирания в Лондон

...
profit.bgТрадиционните адреси не работят.Това е аргументът на базирания в Лондон
Коментари Харесай

С това приложение намирате всяко място по света без адрес

profit.bg

Традиционните адреси не работят.

Това е аргументът на основания в Лондон стартъп what3words, съгласно който такива адреси са скъпи за обезпечаване, имат своите ограничавания и са податливи на неточности.

Отговорът на компанията е да раздели света на 57 трилиона квадрата и да даде на всеки от тях особен адрес от три думи, като по този метод от what3words настояват, че могат да стигнат до всяко място на планетата 0 от домове в индийско гето до бежански лагер в Уганда или алея в Хонконг.

" Това е като комфортен за потребителя GPS, " споделя Гайлс Джоунс, основен маркетингов дитектор на компанията. " Всеки може да опише история за това по какъв начин се е объркал по местонахождение. "

Идеята идва от основния изпълнителен шеф на what3words Крис Шелдрик - някогашен уредник на музикални концерти. Шелдрик постоянно се ядосва на това, че не може да открие разнообразни адреси, когато му се постанова да достави съоръжение в конферентна зала или пък да упъти дадена музикална група, споделя Джоунс.

 
Адресите " или не съществуваха, не бяха задоволително точни, или пък бяха сложни за пояснение, " прибавя Джоунс.

Шелдрик стартира да употребява GPS координати, с цел да се оправи с казуса, само че по този метод цифровите комбинации били сложни за запомняне или за шерване с други хора.

Така един ден, преди към шест години, той и негов другар попаднали на решение.

" На масата пред тях имало речник и двама си задали въпроса `Колко ли разнообразни думи ще са нужни, с цел да се построи система посредством потреблението на думи, " споделя Джоунс.

Отговорът е почти 40 000, обединени в групи от по три. Системата е следната. Да кажем, че желаете да се срещнете с другар в мола, само че там има доста входове и няма по какъв начин да обясните къде тъкмо се намирате.

Използвайки картографското приложение на what3words, можете да отбележите съответния вход и да изберете виртуален квадрат, тъй че да създадете случайна фраза, обвързвана с това местонахождение, като " карамел.кралство.подпис " — това в действителност е съществуваща фраза, обвързвана с местонахождение в Хонконг.

След това приложението ви разрешава да отворите адреса в различен снабдител на карти, като Гугъл Maps или Apple Maps, който да ви насочи натам.

Приложението, което стартира единствено с алтернатива на британски език, по-късно се разраства и към този момент се предлага на 36 езика, измежду които корейски, японски и мандарин, както и на български.

Краят на обичайните адреси?

Един от най-големите триумфи на компанията е в Монголия - голяма страна без изход на море с номадско население.

What3words се трансформира в публична система за адреси там, споделя Джоунс, което значи, че фразите от три думи на компанията към този момент се употребяват от пощенските служби в Монголия, банките, такситата, притежателите на парцели, които се оферират в Airbnb и даже от веригата пицарии Pizza Hut.

Много хора по света към момента живеят без адрес, което разрешава на стартъп компанията да открива благоприятни условия за постигане до нови консуматори и да показва услугата си.

Например, компанията неотдавна си сътрудничи с бежански лагер с над 100 000 души в Уганда, с цел да подсигурява, че всеки от тях може да получава доставки и с цел да картографира 50 000 здания.

" Всеки един човек в този бежански лагер сега има адрес, " споделя Джоунс. Той прибавя, че тези адреси се признават от локалната здравна организация, което улеснява медицинските чиновници при намирането на хора.

Приложението може да работи и офлайн, което улеснява потреблението му от страна на чиновниците на службите в отдалечени региони, където няма интернет.

Приложението също по този начин е потребно в обстановки, в които човек не знае къде тъкмо се намира. От полицията в Северна Англия описват пред CNN Business, че преди време употребявали приложението, с цел да спасят жертва на похищение.

" Помолихме я да смъкна приложението и да ни даде местоположението си от три думи, " споделя Пол Редшоу. " Така установихме тъкмо в коя постройка се намира и чиновниците на реда бяха изпратени при нея неотложно. "

Осребряване на концепцията

What3words е гратис за прилагане, както и за организации с нестопанска цел. Компанията възнамерява да печели пари, като лицензира кода си за компании, които желаят да го интегрират в своите системи.

" Ако сте компания за доставки, автомобилна компания или компания в областта на подвижността, ние можем да създадем активността ви доста по-ефективна, " споделя Джоунс.

 
Двама от акционерите в what3words са логистични компании. Германска DB Schenker и Aramex от ОАЕ употребяват технологията на стартъп компанията в своите системи, с цел да оказват помощ на чиновниците, занимаващите се с доставки, да схващат къде тъкмо отиват и с цел да пестят време.

Други сътрудници я употребяват, с цел да демонстрират нови функционалности в своите платформи.

Германският автопроизводител Daimler, който също е вложил в what3words, употребява технологията в навигационните системи на някои от своите коли, като разрешава на пътуващите в колата да диктуват на глас адреси от по три думи.

Южнокорейското приложение за чат Kakao употребява what3words като метод да прикани потребителите да открият нови места за лов на риба, които преди този момент не са били известни.

Cabify, която е главният съперник на Uber в Латинска Америка, си сътрудничи с what3words по-рано през годината, с цел да даде опция на потребителите си по-лесно да споделят съответни дестинации, като махленски ъгъл или автобусна спирка.

" Хора, които бягат, употребяват приложението, с цел да обрисуват направления. Други хора пък го употребяват, с цел да намират свои другари на фестивали, " споделя Джоунс.

Компанията желае да бъде призната като международен стандарт до пет години.

" Така че като видите трите наклонени черти на постройка, на визитка или в онлайн търсачка, да си кажете: `Това е адрес,` " споделя Джоунс.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР