profit.bgснимка: БулфотоДокато милиони хора по света бяха принудени да си

...
profit.bgснимка: БулфотоДокато милиони хора по света бяха принудени да си
Коментари Харесай

Как карантината помага на пчелите

profit.bg

фотография: Булфото

Докато милиони хора по света бяха принудени да си стоят по домовете тази пролет, дивите животни се възползваха от отсъствието на индивида в естествената им среда, свиването на трафика и намаленото замърсяване на атмосферата.

В обществените мрежи се появиха клипове на диви свине, лисици, елени и всевъзможни други представители на свободната фауна, които се разхождат по обезлюдените улици на градовете.

Един от типовете обаче, които може би би трябвало да се радват най-силно на отслабената човешка интензивност, са пчелите, настояват учени, представени от BBC.

 

Пчелните фамилии през последните години понижават в доста райони на планетата, като от време на време това се дължи на мръсния въдзух или на пестицидите, употребявани в селското стопанство.

Природозащитниците са обезпокоени, че в случай че тази наклонност се задълбочи и пчелите стартират да изчезват всеобщо, ще се промени образът на цялата планета, а и животът на хората. Това е по този начин, тъй като тези инсекти са главните " опрашители " на растенията и оказват помощ за размножаването на над 80% от земеделските култури, които човечеството употребява.

Икономическата стойност на пчелите в световен мащаб се прави оценка на 120 милиарда $.

През последните няколко седмици, едно от нещата, които директно се отразяват на техния живот, е пониженото количество на нездравословните излъчвания в атмосферата. Според учените излъчванията, генерирани от промишлеността, трафика, строителството и останалите човешки действия, лимитират разпространяването на ароматните молекули от цветовете на растенията, като по този метод пречат на изхранването на пчелните фамилии.

Свиването на автомобилния трафик също оказва помощ на насекомите. Според изследване от 2015 година всяка година, единствено по пътищата на Северна Америка, умират над 24 милиарда пчели и оси, ударени или премазани от транспортни средства.

Но до момента в който дивите пчели усещат позитивните резултати от карантината, за професионалните пчелари и фермерите, които разчитат на услугите на техните " крилати сътрудници ", за опрашване на насажденията, не може да се каже същото.

Ограниченията за пътешестване, наложени съвсем по целия свят, затрудняват обезпечаването на сезонни служащи, които да оказват помощ за събирането на меда. Търговията с пчелни майки и кошери, с която се обновяват популациите, също е затруднена сега.

Англия да вземем за пример внася своите пчелни майки главно от Италия, като те нормално пътуват със аероплан. Сега това е съвсем невероятно.

В Съединените щати пчелите всяка година опрашват аграрни култури на стойност към 15 милиарда $. Най-зависими от тях са бадемите, пъпешите и тиквичките.

Само за производството на бадеми в Калифорния са нужни над два милиона пчелни фамилии. Пчеларите нормално местят своите кошери наоколо до насажденията, с цел да улеснят процеса на опрашване. Сега обаче тази активност също е мощно затруднена.

Еколозите се надяват, че актуалната " пауза " в стопанската интензивност на цялото човечество ще послужи за образец и уроците, научени по време на пандемията, ще могат да се ползват и в бъдеще за запазването на доста биологични типове, включително и пчелите.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР