profit.bgПрез 2010 г. изкуственият интелект се възприемаше по-скоро като някаква

...
profit.bgПрез 2010 г. изкуственият интелект се възприемаше по-скоро като някаква
Коментари Харесай

Как изкуственият интелект промени живота ни през последните 10 г.

profit.bg

През 2010 година изкуственият разсъдък се възприемаше по-скоро като някаква химера и тематика на научнофантастични книги и филми, в сравнение с като технология, която човек може да срещне в всекидневието си.

Преди 10 години съвсем никой не вярваше, че изкуственият разсъдък (ИИ) има капацитет някой ден да се конкурира с хората на пазара на труда.

Много вероятности се трансформираха през последното десетилетие. Понастоящем ИИ се употребява във всевъзможни технологии - от екстрите във вашия смарт телефон, през разбор на претенденти за работна позиция, до пазаруването на сандвич без помощта на чиновник на каса.

Около технологията също по този начин се натрупа и оневинен негативизъм, основно заради системите за наблюдаване, разчитащи на програмен продукт за лицево различаване, политиката за запазване на персонални данни и потреблението им (най-малкото) за таргетиране на рекламни послания, подправените вести и впрочем.  

 

Как ИИ се трансформира в нещо действително през последните 10 години?

Отговорът на този въпрос се крие зад софтуерните достижения, в композиция с поевтиняването на потребителската електроника, което направи високата изчислителна мощност нещо налично за редовите хора по света.

Основна част от ИИ, която се употребява в наши дни, разчита на техника, наричана машинно образование, което най-просто казано съставлява компютър, който се самообучава посредством разбор на големи масиви от данни.  

И по-конкретно, огромните разработчици през последните 10 години се концентрираха върху модел на машинното образование, именуван задълбочено образование, което имитира метода, по който невроните работят в човешкия мозък, написа CNN. 

Например, посредством задълбоченото образование компютър може да прегледа хиляди клипове на котки, тъй че в последна сметка да „ научи ” по какъв начин наподобява едно такова животно.

„ Преди 10 години задълбоченото образование не беше на радара на никого, а в този момент е на всички места ”, споделя Педро Домингос, професор по компютърни науки в University of Washington.

ИИ към момента се намира на относително опростено равнище. Алгоритъмът за машинно образование нормално може да прави единствено едно нещо и изисква големи масиви от данни, с цел да се научи да го прави добре.

Сериозен фокус в работата на разработчиците е ориентиран към това по какъв начин системите за машинно образование да станат по-усъвършенствани, тъй че да реализират резултат посредством доста по-малко данни, изяснява Домингос, добавяйки, че е изминат дълъг път, само че следва още доста работа. 

Смартфони

В наши дни ИИ е съществена част от смарт телефоните – от системите за отключване на устройството посредством лицево различаване до известни приложения, като Гугъл Maps.

Големи компании, като Apple и Гугъл, се пробват да вкарат ИИ в самото устройство, с цел да могат системи, като гласово различаване, да действат на телефона вместо посредством отдалечени машини. Това разрешава процесите да се извръшват с по-висока скорост.

Социални мрежи

Когато Фейсбук се появи през 2004 година, фокусът беше подложен върху връзката и връзката. В наши дни ИИ е съществена част от обществените платформи.

Задълбоченото образование се употребява за всевъзможни неща – от изявления, през реклами, до екстри, като автоматизирано тагване на хора по изображения.

ИИ от ден на ден се употребява и за идентифициране и унищожаване на наличие от обществените мрежи, когато става дума за подправени вести, нарушени авторски права и впрочем.

В наши дни няма огромна платформа, която по един или различен метод да не разчита на ИИ.

Виртуални асистенти

Всеки път, когато потребителите приказват на Alexa, Siri или Гугъл Assistant, ИИ поема нещата. Благодарение на технологията, тези системи могат да генерират отговор на съответен въпрос.

Възходът на виртуалните асистенти стартира през 2011 година, когато Apple пуснаха Siri на своя флагман iPhone. Гугъл се включиха в играта през идната година с Гугъл Now, който се трансформира в Гугъл Assistant през 2016 година

Въпреки ранния пробив на Apple и Гугъл, това, което направи гласовите асистенти известни, беше Alexa, пусната от Amazon през 2014 година под формата на спийкър на име Amazon Echo.

Наблюдение

ИИ се ползва в системите за наблюдаване. Благодарение на технологиите за лицево различаване, в наши дни човек мъчно може да остане неусетен. Тези системи се ползват и от бизнеса, като да вземем за пример за надзор на достъпа до корпоративни уреди и впрочем.

Около ИИ, употребен в наблюдението, има напрежение, защото съгласно мнозина това нарушава поверителността на жителите и ги слага в условия на антиутопия, наподобяваща Биг Брадър.

От друга страна, сходни технологии, стига да бъдат употребявани етично и рационално, могат да пресекат престъпни интензивности и да подобрят сигурността на публичните места.

Здравеопазване

ИИ все по-често се употребява за диагностициране на разнообразни здравнословни положения.

Въпреки че множеството от тези системи са в ранен стадий на разработка, съществуват стартъпи, като Mindstrong Health, които употребяват приложения, с цел да наблюдават настроенията на пациенти с психологични проблеми. 

ИИ се употребява за анализирането на масиви от данни, свързани със здравето на хората за основаването на лекарства, които най-добре да отговорят на някои проблеми.

Изкуство

Може ли ИИ да прави изкуство? Все по-често отговорът на този въпрос е „ да ”.

През последните 10 години ИИ беше употребен за композирането на музика, изобразяване и всевъзможни действия, изискващи креативност.

В някои случаи изкуството, основано от ИИ, получава и съществено внимание. През 2018 година картина, рисувана от ИИ, беше продадена на аукцион за първи път в историята. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекл
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР