profit.bgПреди астронавтите от Apollo да стъпят на Луната, те преминават

...
profit.bgПреди астронавтите от Apollo да стъпят на Луната, те преминават
Коментари Харесай

Кратерното поле, на което астронавти на НАСА се готвят за Луната

profit.bg

Преди астронавтите от Apollo да стъпят на Луната, те минават през рутинна строга подготовка, с цел да се приготвят за задачата.

И до момента в който огромна част от образованието се организира в класни стаи, симулатори и в тестови уреди, НАСА също по този начин дава на астронавтите на практика опит в геологията и ги научи по какъв начин да събират геоложки екземпляри.

За да бъде образованието допустимо най-реалистично, екипажът тренира на обекти на Земята, които са геоложки и топографски сходни на Луната, показва Amusing Planet.

Морето на спокойствието, където би трябвало да кацне лунният модул Apollo 11, е огромна базалтова низина, формирана от антични вулкани.

Подобно вулканично поле в Аризона е определено за подготвителна площадка, само че преди да стартира този развой, НАСА взема решение да го промени, тъй че пейзажът да е по-подобен на този на Луната.

През лятото на 1967 година -  две години преди планувания полет, НАСА избира регион с повърхност 46 кв. м североизточно от град Флагстаф и пристъпва към извайване на пейзажа, тъй че да наподобява на лунния терен.

Инженерите слагат експлозиви в базалтовата канара, с цел да основат кратери. Количеството употребявани взривни субстанции и дълбочината, на която са заровени, са деликатно изчислени, с цел да се основат кратери с точни размери.



В продължение на четири месеца са " формирани " 143 кратера с диаметър сред 1 и 12 метра.

Разпределението и размерите на кратерите не са определени случайно. Те наподобяват дребна повърхност от хипотетичната площадка за кацане на Луната. Този регион става прочут като Полето с кратерите на езерото Синдер.

По-късно НАСА основава друго, доста по-голямо кратерно поле, което цели да възпроизведе освен размера, само че и съответната възраст на лунните кратери. Целта е да се даде опция на астронавтите да практикуват, описвайки типа и възрастта на срещаните от тях геоложки форми.

Второто място е с повърхност от 111 кв. м и съдържа 354 кратера. За да се сътвори то, са осъществени няколко поредици детонации, а последователността на гърмежите е проектирана да основава припокриващи се кратери, с цел да се симулира друга възраст.

Въпреки че Полето с кратерите на езерото Синдер е основано за екипажа на Apollo 11, и този на Apollo 15 е обучаван първо там, защото задачата му е фокусирана най-вече върху геологията.

В допълнение към образованието по геология, полетата с кратери са употребявани за картографиране на евентуални пътеки през лунния пейзаж. Върху скатовете на кратерите са тествани лунните модули. Последното образование на тях се организира през 1972 година за Apollo 17 - финалът на задачата Apollo.

Днес - петдесет години по-късно, огромна част от кратерите са ерозирали, като се разграничават единствено най-големите от тях.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР