profit.bgИма един бразилец, който е известен най-вече с това, че

...
profit.bgИма един бразилец, който е известен най-вече с това, че
Коментари Харесай

Какво прави сега човекът, който изгуби 35 млрд. долара за година

profit.bg

Има един бразилец, който е прочут най-много с това, че изгуби 35 милиарда $ единствено за година.

Този човек, несъмнено, е Айке Батиста, който преди време предизвести мексиканеца Карлос Слим да внимава, тъй като ще го изпревари като най-богатият човек в света. Оттогава Слим падна до девето място в класацията на милиардерите, а Батиста изпадна от нея и потъна в давност. Сега той приготвя завръщане, или най-малко се пробва.

Той също по този начин има доста хрумвания за един човек, който сега е на горещия стол и който смята за нещо като сродна душа – основният изпълнителен шеф на Tesla, Илон Мъск. Батиста също така не пести рецензии по адрес на тези, които счита, че потопиха империята му.

“Хората даже не знаят, че работи,’’ споделя Батиста в неподготвено изявление за Bloomberg в ресторант в Рио де Жанейро. Той засяга пристанище, което има и от което в този момент се товарят големи петролни танкери за Китай. “По-голямо е от Манхатън!’’

„ С изключение на петрола “

Други някогашни бизнес инициативи на Батиста сега действат под непозната благосъстоятелност и остават негова горделивост. Тогава лицето му се смръщва “С изключение на петрола.’’

Той засяга OGX, която банкрутира под планина от задължения след несполучлива акция за изследване на нови залежи. Той упреква президента Луис Инацио Лула да Силва за това, че се поддава на ресурсния шовинизъм и оставя само плитководните боклуци за него. След това, той неотложно прави паралел с прочут, който е в същото състояние, което Батиста познава доста добре.

“Илон Мъск страда от това сега, ” споделя той.

Подобно на OGX преди този момент, Мъск построява Tesla с обещанието за по-големи продажби от действителните и неуспехът води до обезценяване на акциите. Tesla e най-големият губещ в показателя Nasdaq 100 тази година.

Предупреждение

Разликите сред двамата мъже са явни, защото Мъск желае компанията му за електрически автомобили да постави завършек на пристрастеността на света към изкопаемите горива, само че неочакваното проваляне на петролната компания на Батиста може да бъде предизвестие за акционерите в Tesla.

И двамата атакуват продавачите на късо с хапливи мнения в Twitter и вършат изказвания в обществените медии, които раздвижват пазарите, а по-късно са обект на следствие от страна на регулаторните органи за това. (Тази седмица комисия по скъпи бумаги в Бразилия забрани на Батиста да управлява обществени компании в продължение на седем години и му наложи санкция от 536 млн. реала (132 млн. долара)). И Батиста и Мъск съжаляват, че са създали фирмите си обществени, откакто пазарите се обръщат против тях, а основни чиновници ги напущат.

Двамата се познават персонално. През 2008 година Мъск пътува до Рио де Жанейро по време на различен сложен интервал, споделя Батиста. Неуспешен опит за изстрелване на ракета слага галактическата стратегия на Мъск под въпрос. Двамата също по този начин се срещат в завода на Tesla в Калифорния, а Мъск се връща в Рио през 2014 година за Световното състезание по футбол, където Батиста му оказва помощ с някои неща. “Помогнах му да посети всякакви празненства ”, споделя той.

OGX сега към момента съществува под друго име и като дребен производител, а не като колосът, който Батиста си представяше. Tesla също рискува да се трансформира в нишов състезател, в резултат на възходящата конкуренция от страна на откритите автопроизводители, които заливат пазара с нови модели.

Участникът в надпревари с моторни лодки

Най-голямото терзание на Батиста по отношение на Tesla е качеството, или по-скоро неналичието на такова, в интериора на колите. Това е една необикновена позиция. Дори и най-големите съперници на Tesla не размишляват изключително доста върху седалките на колите.

“Можете да си изберете Mercedes, Audi или Jaguar, които са по-евтини от неговите SUV-та и като седнете вътре и видите интериора разбирате, че той не може да се конкурира! ” споделя Батиста, който е някогашен участник в надпревари с моторни лодки и обожател на скъпите коли. Пред време той даже имаше Lamborghini във всекидневната си, преди полицията да го конфискува. “Ако това не се поправя, компанията ще изостане ”, счита някогашният милиардер.

Tesla приготвя възобновяване на седана Model S като ще употребява седалки от по-луксозен модел и батерия с по-голяма устойчивост, осведоми CNBC тази седмица, базирайки се на неназован източник и на някогашни чиновници.

Батиста не чака Tesla да потопи и другите компании на Мъск, както се случи с OGX, даже и в случай че производителят на електрически автомобили се провали. Във всеки случай, Мъск промени хода на историята като принуди обичайните автомобилни компании да създават електрически автомобили.

“Той предизвика хубав и всеобщ завой към смяна, ” споделя Батиста сравнявайки го със себе си. “Ние сме перфекционисти, ние сме национални строители. ”

Стартъп за паста за зъби

Разговорът на Батиста с Bloomberg продължава на идващия ден в неговия офис, който е по-скромен спрямо офиса от пика на кариерата му, само че все пак предлага аспект към планините към Рио е декориран с титли от предишното.

Батиста, който в миналото постоянно се появяваше на първите страници на най-различни издания, в този момент отхвърля да бъде сниман.

Той пуска видеа, в който демонстрира фирмите, които в миналото е имал, а по-късно приказва за 15-те “еднорога ” (стартъп компании които се правят оценка на по над 1 милиарда долара), които “отглежда в гаража си ” и които ще върнат старите му позиции. Една от концепциите му е за производството на милиони тонове калциев фосфат за неутрализирането на въглеродните излъчвания от електроцентралите и колите. Друга концепция е паста за зъби, която възвръща емайла на зъбите, макар че тубичките, които демонстрира за момента са цялостни само с вода.

Батиста твърди, че гледа напред и предишното не го тормози.

“Трудното за хората да схванат, че моето отношение към парите е друго. Аз нямах проблем с раздробяването на моята империя, ” споделя Батиста, добавяйки, че бързо е разпродал фирмите си на ниска цена. “Не можеш да позволиш на планове от сходен мащаб да спрат; в случай че спреш за 2, 3, 4 години, по-късно от време на време не можеш да наваксаш. ”
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР