Профилираните паралелки с прием след 7. клас остават 88 като

...
Профилираните паралелки с прием след 7. клас остават 88 като
Коментари Харесай

До 3 паралелки повече в професионалните гимназии

Профилираните паралелки с банкет след 7. клас остават 88 като предходната година, а с нови 34 професионалните стават общо 148 в Пловдивска област. Те ще би трябвало да поемат напълно разликата сред миналогодишния и сегашния випуск седмокласници. Това лято завършващите главно обучение са 5761 - към 250 повече.

Това е заложено в план-приема, който бе признат от Постоянната комисия по заетостта към регионалната администрация и следва да бъде импортиран за утвърждение в МОН.

При оформянето му се ръководихме от политиката на МОН да има повече професионални паралелки и повече от така наречения STEM профил - математика, естествени науки, IT и техника, изясни Иванка Киркова, шеф на Регионалното ръководство по обучение. Отчетена е също информацията от национално и районно показани работодателски организации по отношение на упования недостиг на фрагменти.

Разчетът е съгласуван с общинския проект за прекосяване напълно на едносменен режим в идващите 9 година Взети са поради също броят на учениците, осъществените паралелки в миналогодишната акция и задължението да бъдат обхванати седмокласниците, които следващата година ще са към момента на възраст, в която наложително би трябвало да вървят на учебно заведение.

С този план се усилва още превесът на професионалните паралелки - наклонност, която стартира предходната година. Съотношението към този момент е 63% към 37% и от ден на ден клони към 2:1, преди беше 56 към 44 %. Така на процедура вместо 114-те осъществени предходната година професионални паралелки в този момент ще бъде разгласен банкет в 141 с 5-годишен курс на образование и още 7, в които ще се учи 3 година до довеждане докрай на първия гимназиален курс в края на 10. клас.

Само в една професионална гимназия има стесняване на приема- Търговската, поради казуса с базата и директивата за плавни стъпки за прекосяване на едносменен режим. Там вместо миналогодишните 8 паралелки претенденти ще набират 7, отпада профилът търговия.

Без смяна остава приемът в Професионалната гимназия по туризъм - 6 паралелки, Професионалната гимназия по битова техника - 5, ПГСАГ „ Арх. Камен Петков ” - 8.

В останалите професионални учебни заведения има сензитивно разширение. Остава въпросът в каква степен този план-прием ще бъде осъществен.

В Професионалната гимназия по електроника и електротехника миналогодишните 8 паралелки стават 9. Допълнителната ще готви техници на компютърни системи.

В ПГО „ Ана Май ” паралелките вместо 3 ще са 4. Добавената ще е 2 в 1 - половината възпитаници ще учат конструиране на облекло от текстил, другите - фешън дизайн.

В ПГСТ „ Пеньо Пенев ” желанията са за 4 паралелки вместо 2. Новите са за майстори на външни облицовки и настилки и за спецове по изолираност в строителството.

В ПГХТТ паралелките от 5 стават 7. Разширяването е с една за биотехнолози и две половинки - за експерти по топлотехника и лаборанти.

Професионалната гимназия по кожни произведения и текстил „ Проф. доктор Иван Богоров ” също ще приема повече възпитаници. Към трите миналогодишни паралелки се прибавят още 2 - „ Компютърно планиране и десениране на тъкани ” и „ Конструиране и моделиране на кожно-галантерийни произведения ”.

Предизвикателството пред Автото е да изпълни 7 вместо 4 паралелки с осмокласници. Там пробват нова компетентност -локомотиви и вагони. Втората спомагателна паралелка ще е по спедиция, транспортна и складова логистика. Заложени са и две половинки - по електрически транспортни средства и по елобзавеждане на транспортна техника.

Механото има картбланш да набира претенденти за 8 вместо за 5 паралелки, като новите са по промишлена хармония и дизайн; автоматизация и роботизирани системи; програмно обезпечаване.

Професионалната гимназия по машиностроене започва акцията с желание за 6 вместо 3 паралелки.

Без банкет в професионални паралелки остава община " Родопи ", искащите оттова ще пътуват до близки обитаеми места.

Ръстът на STEM паралелките в региона ще е с 9%, в случай че се извърши план-приемът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР