ПрофилБрад Темпълтън е сред основателите на департамента за компютърни науки

...
ПрофилБрад Темпълтън е сред основателите на департамента за компютърни науки
Коментари Харесай

Брад Темпълтън: В бъдеще 100% от колите на планетата ще са автономни

Профил

Брад Темпълтън е измежду създателите на департамента за компютърни науки в Singularity University и е почетен ръководител и футурист в Electronic Frontier Foundation (EFF). В борда е на Foresight Institute и е съветвал екипа на Гугъл, който създава самостоятелните коли на колоса. Считан е за един от най-големите експерти в тази област. Още по тематиката
ClaimCompass завоюва стартъп надпреварата на DigitalK 2017

Компанията продоставя помощ за издействане на обезщетение до 600 евро при просрочен или анулиран полет
9 юни 2017
Над 200 стартъпа участваха в четвъртото издание на надпреварата на DigitalK

Три компании ще показват плановете си на огромния край
8 юни 2017
Иновациите напълно ще отстранен доста от специалностите

Тим Чанг, ръководещ шеф на капиталовия фонд Mayfield, пред " Капитал "
26 май 2017 Каква е повода публичното внимание да се концентрира върху евентуалните негативни аспекти на самостоятелния превоз?
Когато президентът Барак Обама отвори тематиката за самостоятелните коли, той се концентрира върху моралните и метафизичен въпроси, които произлизат от това, че е допустимо една машина с изкуствен интелект да отнеме човешки живот. Това е разпръскване от сериозните преимущества на самостоятелните коли. Този проблем не е по този начин незабавен, колкото се демонстрира в медиите. Едва след няколко генерации, когато разполагаме с самостоятелни коли 4.0, тогава би трябвало да мислим за минусите на този тип превоз. Дотогава необятното нахлуване на технологията ще докара само до спасяването на милиони животи, които в противоположен случай бихме изгубили в автомобилни произшествия. Над 93% от съдбовните автомобилни произшествия са породени от човешка неточност, която би могла да бъде предотвратена от изкуствения разсъдък.

Много софтуерни водачи показват терзанието си от това, че роботите и изкуствения разсъдък могат в скоро време да стартират да упражняват сериозен надзор върху човечеството. Споделяте ли техните опасения?
Няма причина да се тормозим за това в този момент. Все още не сме способни да създадем изкуствен интелект, който да е по-добър от човешкия. Това е и повода да не мисля, че новите технологии би трябвало да бъдат контролирани - това само би забавило напредъка им. Невъзможно е да се основат смислени закони, които съответно да регламентират динамичните технологии като самостоятелните коли и изкуствения разсъдък.

Ако въпреки всичко имахте властта да напишете законите за регулация на самостоятелните коли, по какъв начин бихте ги структурирали?
Не бих. Мисля, че се нуждаем единствено от една регулация, която към този момент е на място - нелегално е да удариш някого с колата си. Не мисля, че има неразумни компании, които биха рискували с рискови технологии. Всички компании, които аз съм съветвал, са били изключително деликатни в това колите им да са изцяло безвредни. Това е изцяло разбираемо - бизнесът има съществени тласъци да избегне евентуалните несъгласия към марката си. Компаниите, които през днешния ден създават самостоятелни коли, схващат, че в случай че не обезпечат оптималната сигурност, вложенията им в технологията ще са били напразни.

Всеки ден нов стартъп излиза с нечувана до момента концепция. Абсурдно е да си представяме, че през днешния ден можем да сътворяваме регулации за продуктите на бъдещето, които още не са ни известни. Значително по-добрият вид би бил да оставим фирмите производители сами да се погрижат за потребителите си. Ако погледнем еволюцията на автомобилните функционалности за сигурност - коланите, автопилота, въздушните възглавници - всяка от тези нововъведения са основани от бизнеса и регулациите, които ги вършат наложителни, идват едвам 20 години след първото им използване от производителите.

Ще заместят ли самостоятелните коли нуждата от бизнес моделите на Uber и BlahBlahCar?
Не, не планувам сходно развиване. Гугъл, Apple, Lyft и Uber ще работят дружно по развиването на общ артикул, който да сплоти програмен продукт за споделено пътешестване с механиката на самостоятелната кола.

По-значимата смяна в автомобилната промишленост е тази, че персоналното владеене на автомобил ще се трансформира в израз на разкош и в изключение, а не предписание. Това развиване към този момент е реалност в доста страни, да вземем за пример Китай. Новото потомство към този момент си задава въпроса: " Какъв е смисълът да владея кола, в случай че постоянно мога да си наема автомобил с натискането на един бутон на екрана на смарт телефона ми? " Със сигурност ще има хора, които ще си купят самостоятелни коли, които да дават чартърен на други и по този начин да развият бизнес. Предвиждам бъдеще, в което 100% от колите на планетата са самостоятелни. Възможно е даже да забраним неавтономните коли напълно в бъдеще поради риска, който носят със себе си.

Какви са непредвидените, изненадващи промени, които самоуправляващите се коли ще предизвикат в съществуващите институции и промишлености?
Считам, че петролната промишленост ще преживее най-сериозен потрес. Заради успеваемостта на самостоятелните коли, доста от които са електрически, международното ползване на нефт ще спадне фрапантно. Индустриите, които съществуват, с цел да обслужват обичайните коли, като застрахователната да вземем за пример, също ще срещнат доста компликации. Градоустройството ще бъде изцяло друго, защото градовете няма да се нуждаят от толкоз доста паркинги, а за потребителите няма да има значение дали ще паркират покрай домовете си, защото постоянно могат да повикат кола, когато им би трябвало. Медицинската промишленост също ще претърпи промени, подбудени от съществено спадналия % на произшествия. Хората ще разполагат с няколко часа дневно повече, в които да четат, приказват с другари, прекарват време със фамилията си.

Интервюто взе Валентина Миланова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР