Профилът на политика като комуникатор в бъдещия 48-ми парламент, както

...
Профилът на политика като комуникатор в бъдещия 48-ми парламент, както
Коментари Харесай

Профилът на политиците в 48-ото НС през погледа на политолог и ПР-експерт

Профилът на политика като комуникатор в бъдещия 48-ми парламент, както и посланията в миналата към този момент акция, проучват за проф. Иванка Мавродиева, учител по PR и изразителност в Софийския университет " Св. Климент Охридски ", ръководител на УС на Института по изразителност и връзки (ИРК), и проф. Анна Кръстева, професор по политически науки, лекар хонорис идея на Университета в Лил, Франция, началник на CERMES в Нов български университет и " Политическа и гражданска обсерватория ".

Отминалата акция експертите разказват като акция без нови лица, без свежа връзка и мобилизиращи послания, без многолюдни манифестации и помпозни представяния на екипите. Политическите послания са или извънредно поляризирани и идеологизирани, или много общи и неразбираеми, съгласно проф. Мавродиева. Проф. Кръстева показва, че има нови канали, само че няма нововъведения и пробиви в политическата връзка.

Как те виждат профила на политика като комуникатор в бъдещия, 48-ми парламент

Проф. Анна Кръстева предвижда, че идващият парламент ще е с къс или с доста къс живот. Комуникационната му функционалност е двойна, показва тя. От една страна, да сътвори и предложи на публичното мнение нови лица на политици, които печелят доверие с подготвеност, отговорност, диалогичност, комуникативност, и от друга - да даде политическо време за пораждане на нови политически планове с нов вид връзка. Предишният парламент – макар късото си битие и скандално-бурен живот, сподели, че е допустимо огромни групи от хора да се активизират, с цел да защитят и поддържат почтени политици, както митингите в отбрана на сваления без причина ръководител на Народното събрание Никола Минчев, сподели тя.

Младежта на нацията чака политици, които не просто да приказват на езика на 21 век, Туитър езика на 21 век, които мислят с езика на бъдещето – зелено, цифрово, новаторско, динамично, уверена е проф. Кръстева.

Единен профил не би могло да има поради състава на парламентарните групи, счита проф. Иванка Мавродиева. Според нея има няколко вероятни профила: единият на опитните и рафинирани през годините народни представители, получили указания и образование, наясно с административните ходове. Другият профил е на амбициозните депутати, които нямат дълъг опит и не са подготвени да приказват дейно като употребяват уместни причини и подобаващ жанр. Третият профил е на тези, които желаят да имат в автобиографията си и подобен стаж, само че в същото време да не са изключително дейни в връзката. Със сигурност могат да се откроят и други профили, да вземем за пример на лоялните членове с сбит фасон на говорене, на предпочитащите медийната известност с остри словесни изречения или на експертите без искания за популярност, проучва проф. Иванка Мавродиева.

Каква е наклонността в връзката на политиците с гласоподавателите

Като цяло отсъстват диспути всъщност с присъединяване на готови отзивчиво политици, които да са и осведомени, и атрактивни, и безапелационни, установи проф. Мавродиева. Според нея липсва чувството за действителни съперници в акцията, които фактически да покажат характерност, мотивация, качества, полезности, ангажираност да работят за богатството на хората и с отговорност към страната. Виртуалната политическа връзка е на няколко нива. Експертите политолози и ПР показват платформи, стратегии, клипове, плакати, фотоси главно в уеб сайтове или редом в обществените мрежи.

Повтаряемостта на слоганите и лозунгите или вариативното им адаптиране за райони или по отношение на претендентите също може да се види в плакати и клипове, в обществени мрежи и виртуални конгреси. Медийните участия се ретранслират в интернет и доближават до виртуална публика, която не всеки път е съсредоточена и стимулирана да изгледа предаване или спор от предизборната акция от началото до края. Реалната връзка не включва многолюдни манифестации и концерти, както беше в предходни акции от преди десетилетия. Няма ги и помпозните представяния на екипите и претендентите.

Проф. Кръстева отбелязва, че акция без нови лица, без свежа връзка и без мобилизиращи послания и завладяващи визии, е тъжна акция. Най-тъжната акция за последните години, без небосвод, без хоризонт, без вяра, с доста минало и малко бъдеще, показва тя. Лъха на музеен нафталин, прибавя тя. Георги Господинов завоюва безчет влиятелни награди с фундаменталния въпрос във " Време –убежище ": творим ли такова настояще, в което бъдещите генерации да желаят да се връщат? Категоричният отговор на акция 2022 е " Не ". Предлага ни се безперспективно време, " 100 нюанса на сивото ", натежало от неотминаващо минало и ненастъпващо бъдеще, счита проф. Кръстева. Кампанията е от " свинско със зеле " до миш-маш: неизбежните дечица по срещи-седянки и видеа, наред със също по този начин неизбежните национални носии и потури гротескно-глобално съжителстват със самураи и зомбита.

Успяват ли да доближат до хората другите послания

За Анна Кръстева е в действителност прелюбопитно какво чуват гласоподавателите в акция, в която няма никакви нови послания. Бих разделила електоратите на три групи – в синхрон с партийните послания или указания; изгубили се в мъглата от " орел, рак и щука " послания и трети - вътрешно разграничени сред вяра и действителност, споделя тя.

Иванка Мавродиева отбелязва, че има послания, които доближават до гласоподавателите. Други минават бързо – както при стрийминга в обществените мрежи или при малко фокусиране върху афиш по време на пътешестване. Като цяло гласоподавателите чуват обещания, само че не се задълбочават в стратегиите, обобщава тя. Някои от тях обаче одобряват сериозно обещанията, други имат вяра още веднъж на новото и особеното от предходното, трети остават пасивни и неутрални, разочаровани и цивилен неангажирани, регистрира експертът.

Какви промени се виждат от позиция на политическите послания и каналите, с които обичайно си служат

Проф. Мавродиева акцентира, че политическите послания са или извънредно поляризирани и идеологизирани, или много общи и неразбираеми, от вида безпорядък, напредък. Други не престават наклонността за сбитост, четвърти включват патетика като отражение на държанието на водачите на партиите. Комуникационните канали обичайно са медиите, само че ползата към дебатите надали е огромен от страна на гласоподавателите, показва в коментара си тя. Излъчванията онлайн в обществените мрежи по време на откриването на акции или на събития и срещи с гласоподаватели също се прави. Facebook остава желана обществена мрежа, има малко предавания в Линкедин. Тикток включва къси видео клипове, пародии, мемета, иронични перифрази, само че това е на обикновено равнище и не задържа за дълго вниманието, съгласно специалиста. Професорът прибавя, че уеб страниците постоянно остават на равнище официозна информация, а блоговете като цяло не са желани от претендентите и партиите в тази акция.

Има нови канали, само че няма нововъведения и пробиви в политическата връзка, на собствен ред регистрира проф. Анна Кръстева. Политиците от дълго време употребяват Фейсбук като младежи или, както преди Тръмп ползваше Туитър – непринудено, прочувствено, невъздържано. Сега родните политици навлизат и в най-младежките мрежи като Тик Ток, само че каналът предава, не създава послания, припомня тя. По думите ѝ, опитите за отзивчиви новости са повече от скромни и като упоритост, и като резултат – като подправената контра-реклама, при която дете притичва до Кирил Петков с новината, че " Възраждане " ще ги бият.

Всички музикални жанрове от дълго време са мобилизирани в акциите, вижда още експертът. Христо Петров (Ицо Хазарта) от " Продължаваме Промяната " сигурно не създава оригиналност, само че, в случай че публиката откровено се забавлява на клипа му, то е тъй като в него в действителност има дребна отзивчива оригиналност – той, естествено, е подигравателен, само че и единственият самокритичен, както се пее в песента: " за всичко е отговорен депутатът Христо ".

Какви са най-честите неточности на политиците, които те позволяват, на вербално и невербално ниво по време на връзката си с гласоподавателите

Нищета даже и на свадите – няма нито един величествен, разтърсващ, изменящ хода на акцията скандал, установи проф. Анна Кръстева. И свадите – сиви и скучни: кой не влезнал в тв студио или кой влезнал, кой си тръгнал от спор, кой кого тръгнал да атакува – невербално, а безусловно - в друго тв студио. Има малко ентусиазиращи послания и акции, само че пък изобилстват смешни жестове – политик от умна партия се разхожда в каруца, тъй като по този начин си показва електората отвън жълтите павета. Още по-многобройни са жалките жестове - тиня лети на всички места и омаскарява всичко живо, отбелязва също специалистът.

На вербално ниво, проф. Иванка Мавродиева разделя грешките условно на три групи. Едната е, в случай че приказват нереално пред публика, която не е професионално готова. Другата честа неточност е незадълбочено показване на хрумвания и популизъм, за които незабавно се схваща, че няма да доведат до решения в интерес на гласоподавателите. Третата група неточности е прекомерно патетичното и прочувствено говорене, апели и обещания, опетняване на съперниците, присмиване на съперника в едно съревнование, каквото са изборите, за място в Народното събрание.

На невербално ниво грешките могат да са от първокласното облекло до извънредно небрежното, от кокетирането с бижута до неглижирането на значимостта на обстановката – да представиш евентуално или действително почтено изглеждащ депутат съгласно стандартите и упованията на гласоподавателите. Тези неточности на езиково и неезиково ниво се виждат и в репортажите, и в медийните студиа, и в фотосите и клиповете в обществените мрежи, и в плакатите, мемета и пародиите, показва професорът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР