Профилактичните кампании на медицинска лаборатория ЛИНА продължават и през месец

...
Профилактичните кампании на медицинска лаборатория ЛИНА продължават и през месец
Коментари Харесай

През февруари в „ЛИНА”:кръвна картина,грижа за сърцето,изследване на витамини и щитовидна жлеза

Профилактичните акции на здравна лаборатория „ ЛИНА ” не престават и през месец февруари 2019 година За да се включите в тях, не е належащо направление от персоналния доктор или авансово записване на час, а единствено да посетитете най-близкия независим филиал на „ ЛИНА ” в областите Варна, Бургас или Ямбол. Адресите можете да видите тук: http://lina-bg .com/bg/адреси-лаборатории Изследванията в акциите са на преференциални цени, като тяхната цел е обвързвана със обществената задача на „ ЛИНА ”, а точно поощряване скрининга на необятно публикувани болести. Таксата операция е в размер на 2 лева

Ето и кои са настоящите профилактични акции.

Пълна кръвна картина с 16 индикатора

Пълната кръвна картина е измежду най-често назначаваните лабораторни разбори, тъй като множеството болести водят до промени в нейните индикатори. Затова тя е в основата на профилактичните проучвания и е уместно да се комбинира с останалите акции. Изследването е на понижена цена от 2,50 лева вместо 4 лева (Пълната кръвна картина с 16 индикатора включва: хемоглобин, еритроцити, хематокрит, левкоцити, тромбоцити, еритроцитните показатели, както и 3-типно диференциране на белите кръвни кафези като лимфоцити, гранулоцити и междинни по размер кафези, показани като сбор и проценти.)

Изследването се прави заран, на гладно.

Изследване на витамини

Тази акция дава опция на преференциална цена да се изследват два от най-важните витамина в човешкия организъм: витамин D + витамин В12. До края на февруари тяхната цена е понижена на общо 23 лева от 45 лева

Какво е смисъла на тези витамини за здравето ни?

Витамин D има извънредно значимо значение за построяването и здравината на костите, защото той подкрепя усвояването на калция и фосфора в организма. Неговият недостиг в най-ранна детска възраст води до болестта рахит, а при възрастни до лесна чупливост на костите  и остеопороза. Освен тази необятно известна роля, в последно време с недостиг на витамин D се свързват редица други болести като диабет 2-ри вид, затлъстяване, мултипленна склероза, меланхолия, деменция, сърдечно-съдови болести, някои автоимунни болести, както и редица карциноми – на дебелото черво, рак на гърдата, панкреаса и простатата.Витамин В12, от своя страна, е обвързван с не по-маловажни функционалности в организма.Той е необходим  за естественото кръвотворене и за вярното действие на нервната система. Според редица изследвания немалка част от хората над 60 години имат  недостиг на Витамин В12 по разнообразни аргументи. Дневните потребности от витамин В12 не са високи, само че даже при лек дефицит може да се развият анемични положения, хронична отмалялост, меланхолия. Това се дължи на основната му роля в производството на алените кръвни кафези (еритроцитите), които дават отговор за превозването на О2 с кръвта до мускулите, останалите тъкани и органи. Недостигът му води и до нараснали равнища на хомоцистеин, което е обвързвано с нараснал риск от сърдечни болести.Комбинирането на тази профилактична акция с останалите  е доста уместно, така като  дава опция да се диагностицират съществени здравословни проблеми и в огромна степен те да бъдат конкретизирани.

Изискванията при проучване на витамин В12 и витамин D e да не се одобряват лекарства и хранителни добавки, които ги съдържат най-малко 2 седмици преди проучването.



Скрининг на щитовидна жлеза

Скринингът на щитовидна жлеза включва проучване на TSH (тиреостимулиращ хормон) и установяване на антитела (anti-TPO) на понижена цена от общо 14 лева вместо 26 лева Комбинацията от тези проучвания демонстрира дали функционалността на щитовидната жлеза е естествена или има отклонения. Те са подобаващи за диагностика и следене на автоимунни болести на щитовидната жлеза като тиреоидит на Хашимото и Базедова болест. От акцията могат да се възползват и бременни дами, и такива планиращи бременност, защото естествената функционалност на щитовидната жлеза е значителен фактор за безпроблемно протичане на бременността, както и за вярното развиване на плода.

Преди проучването пациентите не би трябвало да са консумирали кафе и питиета, съдържащи кофеин.

Грижа за сърцето

Грижа за сърцето сплотява главните маркери за оценка на риска от сърдечно-съдови болести: липиденпрофил, високочувствителен CRP, хомоцистеин. Добавена е и глюкоза,  като скринингов индикатор за диабет- едно от болесттите, водещо най-често до затруднения от сърдечно-съдов темперамент, както и характерната за сърдечния мускул секта на креатинкиназата - СК-МВ (креатинкиназа МВ).Тя е  показател за миокардна увреда, който се покачва още в първите часове на продължителна исхемия или некроза на сърдечния мускул.През януари и февруари този пакет от проучвания е на понижена цена от 45 лева вместно 89,50 лева Той е ориентиран към хора с налични рискови фактори като захарен диабет, хипертонична болест, наднормено тегло, пушене, приложимост на алкохол, обездвижване, прекарани към този момент сърдечни произшествия или съществуване на роднини с анамнеза за исхемична болест на сърцето  в млада възраст. Подходящ е и като профилактично проучване при мъже над 45 години и дами над 55 години. Сред проучванията в пакета грижа за сърцето има и хомоцистеин, който е един от по-новите маркери за оценка на риска от пораждане на сърдечни болести, защото е открито, че неговият остатък може да докара до развиването на атеросклероза, поради това, че уврежда ендотела на съдовите стени.Причините за  покачването му могат да се дължат както на генетични аномалии в  метаболизма му, по този начин и на недостиг на витамни от група В и фолиева киселина.Високочувствителният CRP от своя страна, като острофазов белтък, отразява степента на редовно инфектиране в организма. Атеросклерозата в последните десетилетия също се преглежда като възпалително заболяване на съдовите стени, което  е хронично, неенергично протичащо и не по този начин изразено, само че също води до покачване на CRP.С създаването на нови методики с нараснала сензитивност при установяване на ниските концентрации, този индикатор се наложи като желан маркер за оценка на съдовото инфектиране.Изследването му като подобен би трябвало да става при метаболитно постоянни пациенти, в интервали на неявяване на остра възпалителна реакция на организма или контузия, а също по този начин се предлагат серийни проучвания (поне двукратно през 2 седмици) и съпоставяне с предходни резултати.

Изследванията от тази профилактична акция е добре да се извършат заран, на гладно, като се изключат физически старания и пушене  преди венепункцията.

Електролити и микроелементи

Тази профилактична акция включва проучване на съществени електролити и микроелементи в организма:  калций, фосфор, магнезий и желязо. Тя е на понижена цена от 9 лева вместо 16 лева От нея могат да се възползват всички като общ мониторинг на здравословното положение и оценка на нутритивния статус на организма.А също по този начин и при съществуване на разнообразни признаци и признаци като изнемощялост, уморяемост, сърцетуптене, парестезии (изтръпване, мравучкане), мускулни конвулсии и крампи.Тези индикатори намират приложение  при диагностиката на остеопороза и други болести на костите, бъбреците,щитовидната жлеза, паращитовидни жлези, анемия и други Подходящо е да бъде комбинирана с останалите профилактични акции, като по този начин ще се получи по-комплексна оценка на здравословното положение на пациента.

Изследването на електролити и микролементи би трябвало да се прави заран, на гладно, най-малко 2 седмици след преустановяване на банкет на лекарства или хранителни добавки, които ги съдържат.

ЛИНА ” е първата здравна лаборатория, която вкара месечни акции с проучвания, като всяка от тях е подобаваща за скрининг на необятно публикувани болести. Тяхното преимущество е, че проучванията са с отстъпка от 40% до 50%, което е извънредно комфортно за пациентите, които не могат да употребяват талон-направление от персоналния си доктор в дадения миг. Те постоянно включват и проучвания, които не се поемат от Здравната каса. За да се възползвате от профилактичните акции, няма потребност да си записвате час, а единствено да посетите най-близкия независим филиал на „ ЛИНА ”. Таксата операция е 2 лева

 

* обява

 

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР