Профил: Проф. д-р Арман Постаджиян е началник на отделение по

...
Профил: Проф. д-р Арман Постаджиян е началник на отделение по
Коментари Харесай

Проф. д-р Арман Постаджиян: 30-40 минути разходка на ден предпазват от сърдечно-съдови заболявания

Профил: Проф. доктор Арман Постаджиян е шеф на поделение по кардиология в УМБАЛ " Света Анна ", София. Постаджиян получава тапия по медицина и приключва ординатура и специализация по вътрешни заболявания и кардиология в Медицинския Университет - София. Изследователските му ползи включват предварителна защита в кардиологията, остри коронарни синдроми и модерни техники в сърдечна и периферна намеса. Активни участия в клинични изпитвания като изследовател/PI -REACH указател, HYVET, CEPHEUS, CURRENT, PLATO, PEGASUS. От 2012 г.- 2020 година е член на Управителния съвет на Дружеството на кардиолозите в България. Председател ена сдружението мандат 2016-2018 година, а сега е ръководител на Българската лига по хипертония. Профил: Проф. доктор Арман Постаджиян е шеф на поделение по кардиология в УМБАЛ " Света Анна ", София. Постаджиян получава тапия по медицина и приключва ординатура и специализация по вътрешни заболявания и кардиология в Медицинския Университет - София. Изследователските му ползи включват предварителна защита в кардиологията, остри коронарни синдроми и модерни техники в сърдечна и периферна намеса. Активни участия в клинични изпитвания като изследовател/PI -REACH указател, HYVET, CEPHEUS, CURRENT, PLATO, PEGASUS. От 2012 г.- 2020 година е член на Управителния съвет на Дружеството на кардиолозите в България. Председател ена сдружението мандат 2016-2018 година, а сега е ръководител на Българската лига по хипертония. Защо е належащо обществото и Народното събрание да одобрят Национален кардиологичен проект?
- Най-важната причина за това е, че, за жалост, стабилно сърдечно-съдовите болести са водеща причина за заболеваемост и за смъртност в нашата страна. Това е видно от всички здравни статистики, които съществуват. Оттам насетне ми се коства извънредно значимо това да бъде предпочитано деяние с оглед смяна на тези неподходящи трендове, тъй като е немислимо проектът да работи единствено в границите на опциите, които една компетентност или една колегия (на кардиолозите), би могла да даде. Явно е, че действието би трябвало да бъде редовно и всеобхватно, с цел да има резултат, който да бъде измерим. Например, като приказваме за понижаване на смъртността.
- Вашите пациенти, болните от хипертония, са най-голямата група пациенти освен със сърдечно-съдови болести, а изобщо с някакъв вид страдалчество. Те са над 1 млн. души. Какви са опциите за профилактика и за лекуване на тази кохорта пациенти, които ще предложите в проекта?
- Тук има проблеми, които са действителност и които би трябвало да отчитаме. Първо, артериалната хипертония като заболяване на всички места по света, в това число и в България, набъбна като периодичност. Зад това стоят доста аргументи - нашата генетична предиспозиция, която не се е трансформирала, факторите на средата. За страдание, тук имаме композиция най-често с наднормено тегло, най-често с тютюнопушене, най-често с дислипидемия, най-често с нарушавания в кръвната захар. Всичко това води до повишаване на честотата освен на артериалната хипертония, само че и до повишаване на всички рискови фактори, които са виновни за появяването на тези сърдечно-съдови болести. Това се случва на всички места по света, само че в България следим, че това става по-рано от естественото развиване. Ако преди да бъдеш хипертоник беше проблем на 50-те-60-те години от живота, понастоящем към този момент виждаме промени и проблеми още от двайстата годишнина на индивида. На второ място идва оповестяването на тези групи в разнообразни профилактични стратегии и системи в страната. И тук би трябвало да кажем, че сходни неща съществуват. По метода, по който е написана, профилактиката съществува за всеки български жител. Въпросът е, че здравната просвета, инструментът, който би следвало да бъде употребен, действително е на сериозно ниско равнище. Нашите общопрактикуващи лекари загатват за не повече от 35 до 40% посещаващи профилактични прегледи, което е прекомерно малко. А сходна грижа е нужна точно с оглед ранно идентифициране на тези рискови човеци и целенасочени дейности. Ето тук ще имаме потребност от поддръжка - тези хора да получат избрани проучвания или избрана грижа, която е в плюс към актуалната, която се дава. Това е смислена инвестиция точно с оглед навременност на дейностите - не толкоз да лекуваме затрудненията, а да влагаме в действителност в по-добро здравословно положение. Тук незабавно ще прибавя цялото деяние, което е обвързвано с, примерно, потреблението на натриев хлорид или на сол. Това в действителност е проблем в целия свят. Проблем е и за България. Извън написаните правила за етикетиране, имаме потребност от доста по-добра и по-насочена осведомителна акция за рисковите фактори. Същото се отнася и до тютюнопушенето, до занемарената физическа интензивност с проявление и въвеждане на положителни практики. Но действително тези дейности не могат да бъдат осъществени единствено от едно научно сдружение. То може да разпознава проблемите, които изискват национално решение и по тази причина сходна национална стратегия е от основно значение. В противоположен случай ние ще повтаряме едни и същи опасности и ще останем на едно и също равнище.

Другата проблематична група, несъмнено, са тези човеци, които към този момент са претърпели сърдечно-съдов случай. Те имат своите доста характерни и много по-различни проблеми. Едно е да си претърпял инфаркт и по какъв начин той е лекуван, друго е да си претърпял инсулт и по какъв начин той е лекуван. Всичкото това има съответно отношение към рехабилитацията, към вторичната профилактика и възвръщането в края на краищата на този субект в обществото.
Реклама - В какъв стадий на болестта идват при Вас пациентите?
- Обичайно е много късно. Обичайно, за жалост, се срещаме с пациента при остро положение. Това остро положение е или инфаркт, или инсулт, или остра сърдечна непълнота. Да, несъмнено, една част от тези пациенти имат предишна история, само че една част изобщо нямат и тогава, по време на инфаркта, ние откриваме, че холестеролът в действителност е висок, само че той е висок от доста време. Или че кръвното е високо и това е било по този начин от доста време, само че не се е обръщало никакво внимание. Или пък в случай че се приема някакъв медикамент, контролът отсъства. Самото пиянство на лекарства без реализиране на надзор върху хипертонията в действителност не е съответно лекуване и не е лекуване, което да защищава от произшествия. Ето тук идва границата. От една страна, да, ние лекуваме съответния пациент и спасяваме неговия съответен живот, от което на популационно равнище не произлиза безусловно нищо. Това, което желаем, в действителност е множеството хора да не доближават до тези произшествия, което би могло да стане посредством профилактика, само че стартирана в точния момент. Непрекъснато си приказваме нагледно, че нацията ни се топи и това да запазим живота и то живота в положително здраве, в действителност ни се коства най-сериозната инвестиция, тъй че да обърнем тази наклонност.
- Споменахте наличието на натриев хлорид, само че допускам в проекта бихте предложили по-ясно да се показват по етикетите на останалите храни рисковите съставки
- Същото касае и захари, и мазнини. Въпросът е да намерим метод, по който потребителят да пазари осведомено, тази информация да стане полезност и вътре в самото семейство, с цел да може и децата да бъдат по този начин възпитани и да знаят, че когато родителят им споделя да не протягат ръка към този шоколадов бонбон, то не е тъй като е неприятен родител, а е човек, който възпитава избран метод на живот, който е инвестиция в положително здраве, без болест. Ние, лекарите, без да сме ясновидци, можем елементарно да кажем какво в дадена част от живота е рисков фактор за развиване на съществено заболяване в идната част от живота. Като сигнализираме за по-ранната поява на хипертония и на съпътстващи рискови фактори, ние знаем, че това е проблем, тъй като по-късно в живота те ще доведат до инфаркт, а още по-късно в живота - те ще дадат деменция. Това, че ние можем да отворим един запушен съд, не знам дали успокоява хората да продължат да носят всичките си опасности. Проблемът е, че в по-късната част от живота, те ще имат сложности в личното си обгрижване и може би това е реалност, върху който човек си заслужава да се замисля. Вече споменахме инфаркта и инсулта, една огромна част от тези хора развиват бъбречна непълнота и то не тъй като бъбрекът им е първично болен, а тъй като и хипертонията, и диабетът не са добре следени. Тези хора по-късно в живота си ще развият деменция или Алцхаймер, отново разследване от неприятния надзор на рисковите фактори в междинната част на живота. Тази асоциация съществува, тя е научно ясна и потвърдена. Това знание, което е притежание на лекаря, би трябвало да транслирано към хората под формата на здравна просвета и профилактика още в ранните стадии.
- Каква е оптималната физическа интензивност на ден, която обезпечава профилактика на сърдечно-съдови болести?
- Смята се за потвърдено, че всекидневно 35 до 40 минути, даже не е наложително това да бъде интензивен спорт, само че даже и разходка в границите на подобен интервал от време, правдиво намалява артериалното налягане, има удобен резултат върху липидния профил и удължава продължителността на живота. Все удобни трендове, които, в случай че бъдат подкрепени с други действия от сорта на отвод от тютюнопушене, по-балансиран хранителен режим, ще изградят обстановка, в която самите хора по-рядко ще имат потребност от среща с доктор, или корекциите ще бъдат по-лесно осъществими въз основата на по-малък брой фармакологични намеси.
- Сравнена със средиземноморската кухня, която въздейства добре върху сърдечното здраве, бихте ли могли да споменете позитивните страни на българската кухня?
- Асоциацията за проучване на затлъстяването има такива директни съпоставения. Те приказват за балканска диета, която е богата на бобови храни и на мед. Това са все артикули, за които имаме характерни научни данни, които демонстрират, че тяхното въвеждане в хранителния режим усъвършенства прогнозата при болните. Така че, да, сигурно средиземноморската диета е открито, че има удобен резултат, само че и тук имаме наши национални културни варианти и благоприятни условия, които би трябвало да използваме повече. Всъщност търсенето на универсално магическо решение е мъчно, само че всекидневно комбинацията от няколко дейности е с удобен резултат. Обичайно хората, които са склонни да обръщат внимание на личното си здравно положение са тези, които са склонни да разширят физическата си интензивност и да съблюдават избрани хигиенно-диетични режими. Но не всички са такива и тук би трябвало да се съобразим пък към този момент от една страна с профила на този, който е от среща, а от друга - с даденото заболяване, тъй като от време на време човек към този момент е претърпял случай, който го лимитира и той не може да прави избрани действия.
Реклама
- Можем ли да приказваме за приемственост при сърдечно-съдовите болести? - Да. Има заболяване, да речем, фамилната хиперхолестеролемия, при която избрана група човеци имат наследствено избрани генетични разновидности, които вършат по този начин, че техният неприятен холестерол да бъде рисково висок. Тези хора нямат хипертония, нямат диабет, те имат единствено този фактор и за жалост развиват доста по-рано най-често несвоевременен миокарден инфаркт, само че и периферна съдова болест. Това пък слага друго предизвикателство - от пациента с инфаркт да отидем до ранното скриниране на неговите роднини. Много постоянно тези младежи имат деца и в действителност въвеждането на един липиден тест ще покаже каква част от тях са онаследили тези гени. Това не е синоним на непосредствено пускане на лекуване, само че е синоним на това, че тези хора биха могли в действителност да започват тези промени в метода си на живот - да не пушат, да се движат повече, с цел да могат действително да трансформират неприятните гени, които съществуват.
- Според Вас децата на хора, получили инфаркт или инсулт, нуждаят ли се от по-насочена профилактика съгласно Вас?
- Специално в тази група, за която приказвах, е открито, че въвеждането на един тест за определяне на равнищата на неприятния холестерол в границите на ранното детство може в действителност да откри тези човеци и да стартираме стратегии за разширение на грижата към тях. Това е смисълът - ние, посредством нашата интервенция, да предотвратим или оптимално да отложим появяването на сърдечно-съдов случай. Имаме инструмента, само че тук въпросът се свежда до това, че тези хора нямат потребност от естествен профилактичен обзор, при който лекарят да им мери кръвното налягане. Това са деца, които нямат този проблем. Но те ще имат различен и тъкмо тези проучвания би трябвало да бъдат необятно застъпени, т.е. въвеждането на липиден профил е ултимативна част. Кога е най-добре да се " хване " болестта? В момента, в който примерно децата отиват на учебно заведение или в границите на различен наложителен обзор, само че това проучване би трябвало да бъде въведено.
- Бихте предложили на родителите да го създадат преди детето да тръгне на учебно заведение?
- Категорично да.
- Тъй като няма регистри за сърдечно болните пациенти, по Ваши наблюдения доколко те съблюдават лечението си?
- Добър въпрос. Ние годишно организираме месец за премерване на артериалното налягане от името на Българската лига по хипертония, което в действителност е едно голямо изпитание и съумяваме да скринираме почти 4 500 души. Използвам случая, с цел да кажа, че за първи път тази година на уеб страницата на лигата има опция всеки, който има домакински уред за премерване на артериално налягане и желае да отговори на 4-5 въпроса, да се включи. Това е един мощен инструмент на надзор, който всеки от нас в домашни условия може да реализира върху артериалното налягане.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР