Профил: Образование: висше икономическо – Икономически университет – МоскваПрофесионална диплома

...
Профил: Образование: висше икономическо – Икономически университет – МоскваПрофесионална диплома
Коментари Харесай

Димитър Николов: Постигнахме устойчивост при създаването на работни места

Профил: Образование : висше икономическо – Икономически университет – МоскваПрофесионална тапия по мениджмънт и професионален документ по мениджмънт – Open University и Нов български университет
Магистър по финансов мениджмънт - СА - Свищов

Обществена активност:
Зам.-председател на БТПП – Бургас
Председател на Консултативен бизнес съвет – Бургас
Председател на Комисията по стопанска система и вложения към Общински съвет - Бургас
Регионален представител на КРИБ за Бургаска област
Член на университетското настоятелство на БСУ

Награди:
" Бург на годината " за 2005 година
Носител на премията " Димитър Бракалов " - 2005 година - за щедрост и принос за развиването на Бургас
Носител на статуетка " Хермес " на Бургаската търговско-промишлената палата за 2004 и 2005 година
Кмет на 2014 година
Награда от Българска стопанска камара за новаторско развиване на градската стопанска система 2015
Приз за изцяло транспарантно ръководство от Фондация " Прозрачни регламенти "

Член на Изпълнителната комисия и зам.-председател на партия ГЕРБ

Семейно състояние: женен, с три деца. Господин Николов, до каква степен стигна реализацията на плана " Индустриален и логистичен парк – Бургас "?
- Тази година завършваме първата фаза на " Индустриален и логистичен парк - Бургас ", бих споделил, сполучливо, тъй като към началото на 2019 година са усвоени съвсем всички терени. Удовлетворен съм, че с поддръжката на страната и на общинския съвет успяхме от едно интензивно тресавище да създадем пълноценна индустриална зона, към която има огромен инвеститорски интерес. Изграждат се нови предприятия, които ще дадат повече убеденост на хората за бъдещето. Последните две години бяха доста дейни по построяването на инфраструктурата на индустриалната зона. Искахме да дадем фронт на компаниите да строят постройките си. Създадохме нужните условия и в администрацията, с цел да премахнем бюрокрацията – бърза процедура по регистрация, по издаване на съгласувателни документи, в това число строителни бумаги. Налагаше се сътрудниците ми да работят и в почивните дни. Усилията ни бяха оценени високо от бизнеса. Поради засиления капиталов интерес минаваме към втора фаза на плана. Създаваме нов, съвсем три пъти по-голям промишлен парк върху повърхност 600 дка в Промишлена зона–юг. Чрез него ще отговорим на желанията на компаниите, които имат потребност от по-големи терени.

Дава ли добър резултат взаимното присъединяване на страна и общината в построяването на индустриални зони?

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък - Това е добра формула за основаване и ръководство на индустриалните зони в страната. Виждам, че доста общини демонстрират интерес към нея, потеглят по нашия път. Вече има добре смачкан механизъм за това по какъв начин да се случват нещата сред министерствата и локалната власт. Бих споделил, че с цел да се реализира триумф, са нужни на първо място воля и непримиримост от двете страни.

Расте ли Бургас през последните години?

- Градът пораства и това изисква старания от страна на общинската власт във връзка с нова инфраструктура, учебни заведения, детски градивни. През последните години ние насочихме доста средства от бюджета в тази посока. От тази година се промени съотношението за издаване на градеж на търговски и индустриални здания за сметка на жилищните здания, което демонстрира резистентност в основаването на работни места. Досега водещо беше издаването на разрешителни за жилищни здания, до момента в който в този момент индустриалните и комерсиалните разрешителни са повече от тези за жилищни здания. Бургас е четвърти по величина град в страната. Имаме много провокации – стремим се да устояваме на приключването на наши фрагменти в столицата и в чужбина. В същото време съумяваме да притеглим и огромен брой поданици от прилежащите райони. Чисто като демография нямаме негативни трендове.

Съществуват ли към момента благоприятни условия за строителство в централната градска част?

- Ние имаме признат Общ организационен проект, в който са изяснени всички елементи - къде може да се строи, къде са зелените и спортните площи, къде са местата за просвета и отдих. Затова нямаме спорове в тази посока. Бургас ненапълно е ощетен откъм свободни терени и благоприятни условия за ново строителство, тъй като на изток е морето, заобиколени сме от две огромни езера – едното е резерват, другото езеро е по " Натура 2000 ", с тежки условности във връзка с строителството. Опитваме се да помогнем за трансферирането на комерсиалните и индустриалните действия в западна посока, с цел да се освободят терени за жилищно строителство. Гледаме обаче този развой да е плануван и уравновесен, тъй като едно стихийно развиване на жилищното строителство изисква и много средства във връзка с инфраструктурата, разраства се броят на колите, дефицитът на паркоместа. Миналата година изградихме 700 паркоместа, тази година сме заложили още 1000. По този метод ще отговорим на възходящата потребност на хората. Забелязвам една лека вътрешна миграция. Част от чужденците, които са закупили ваканционни парцели, стартират да се местят към регионалния град. Може би тъй като животът в огромния град дава повече благоприятни условия, по-интересен е целогодишно.

Какви бяха акцентите в работата ви през миналата 2018 година?

- През 2018 година главните ни цели бяха ориентирани към качественото обучение в нашия град. През 2019 година подчертаваме на обучение и опазване на здравето, както и на инфраструктурата за индустриални действия. Продължаваме политиката си за създаване на нови учебни заведения. Миналата година въведохме в употреба две нови образователни заведения - новото учебно заведение по компютърно моделиране и програмиране и две нови детски градини. Успешно работим по новата стратегия " Първокласно начало " за напълно дигитализиране, ново съоръжение и методика на учене във всички 92 класни стаи, където ще бъдат обучавани първокласници. Иновативният метод ще направи образованието на децата ни по-добро, а реализацията им – по-успешна в бъдеще. Успяхме със съдействието на Министерството на културата да изградим постройката на Националната художествена академия – филиал Бургас. Готова е постройката на новия ни Медицински факултет в университет " Проф. Асен Златаров ". Тази година планираме да закупим още един общински транспортен съд до остров Света Анастасия. Така ще можем да откликнем на желанието на туристите да го посетят. Въвеждаме нови туристически атракции на античния град Аква Калиде. Откриваме нова фаза във връзка с археологията и разкопките там. Ще изградим нов кей в рибарското населено място с опция за представяне на рибарския поминък и занаят, към който на процедура се е основал град Бургас. Ще аплайваме с план за възобновяване на образа на храм " Св. св. Кирил и Методий ".

Докъде стигна построяването на състезателен комплекс " Арена Бургас "?

- Многофункционалната спортната зала ще бъде приключена до края на годината. Тя се построява с поддръжката на страната, със съдействието на министерството на спорта. Средствата са от републиканския бюджет, като една част се финансира от бюджета на общината във връзка с довеждащата инфраструктура, част от оборудването. Ще можем да използваме многофункционалната база за развиването на всички спортове - най-много за лека атлетика, осъществяване на европейски спортни шампионати. Това ще даде опция за базиране на спортни лагери тук, ще бъде отлично място за спомагателни тренировки. През идната година ще бъде приключен и Конгресният център, ситуиран в региона на пристанище Бургас. Той се построява се от Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура " и ще даде опция да бъдем домакини на доста интернационалните събития.

Запазва ли община Бургас преднината си в усвояването на европейски средства?

- Вече имаме самочувствието и експертизата във връзка с европейските планове. Настояваме за по-голяма еластичност и смяна на критериите през идващите програмни интервали. Моето мнение е, че би трябвало да се даде автономия на общините да разпределят средствата по отношение на потребностите и вижданията си. Трябва да ни дадат по-голяма опция да аплайваме по планове, като създаване инфраструктура да вземем за пример, която ще помогне компаниите да бъдат по-конкурентни, както и да имаме опция да вкарваме повече технологии в общините си.

П риключвате трети кметски мандат. Каква е равносметката за миналите години?

- Удовлетворен съм от осъществените сполучливи планове, ориентирани към по-доброто настояще и бъдеще на моя град. И отсега нататък ще върша всичко по силите си, с цел да бъде Бургас перспективен и конкурентен град с доста младежи и положителни благоприятни условия за развиване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР