ПРОФИЛ Игор Новиков е сериен предприемач и лице от украинската

...
ПРОФИЛ Игор Новиков е сериен предприемач и лице от украинската
Коментари Харесай

Бивш съветник на Зеленски: Ако ние паднем, вие сте следващите

ПРОФИЛ Игор Новиков е сериен бизнесмен и лице от украинската IT сфера. Един от създателите на Singularity University-Киев. В интервала 2019-2020 година е консултант на украинския президент Володомир Зеленски. Юрист по обучение. " Капитал " се свърза с него в Украйна, където се намира със фамилията си, с цел да го разпита за обстановката там и по какъв начин вижда протичащото се от вътре, както и за евентуалните сюжети за развиване на спора. В Киев ли сте сега?
Да, имахме четири сирени за ракетни офанзиви през днешния ден, само че се размина. И в този момент е умерено. Не всички сирени значат, че ще бъде ударен града - от време на време просто самолети прелитат от горната страна и радарите ги засичат.
Но ескалацията е почнала към Харков и Житомир?
Житомир беше бомбардиран нощес с тежки жертви. Те удариха жилищни здания там, което в този момент се случва по-често. Харков обаче е бомбардиран тежко. Според мен това е, тъй като Путин е ядосан на руско-езичните украинци. Той си мислеше, че те ще ги посрещнат с цветя и песни, а те започнаха свирепа опозиция. И това потвърждава, че е двуличник и не освобождава никого. Заради което и стартира всеобща бомбардировка на жилищни региони и родилни домове.
А обстановката в Киев е друга?
Да, по няколко аргументи. Първо, беше планувано да завладяват Киев до 48 часа. Това не се случи. Така че в този момент няма потребност да се бомбардира, тъй като не могат да влязат. Киев е 4-милионен град и подобен вид бомбардировка би била последната алена линия. След това няма да има излаз - арбитражен съд в Хага и гибел, нещо такова.
Реклама Как получавате интернет?
Всичко работи сега - няма проблем с тока и интернета и отоплението. Освен това, аз съм се подготвил. Киев към този момент има всичко.
И какво се случва в този момент там?
Има необикновен дух на опозиция. Преди нашествието, това което към този момент нямаше в магазините, бяха боеприпаси. Това ви споделя какво е настроението.

В момента, Киев е като цитадела. В някаква степен даже желая руснаците да опитат да влязат, тъй като ще ги връхлети такова заличаване, че ще им повлияе душевен. Шегуваме се тук, че има елементи на града, в които не вървим даже в спокойно време. А Русия желае да влезе там в този момент.
Вие мобилизиран ли сте?
Всички са мобилизирани. Всички сме дружно в това.
Реклама Обяснете ни по какъв начин работи тъкмо тази готовност. Какво се случва в действителност?
Ние не сме тъкмо страна, която има потребност от доста готовност, тъй като всички са подготвени да се бият по този начин или другояче. Така че сега в който се вкара това, хората се подредиха да вземат оръжие и да се запишат. В момента даже отпращат хора, които желаят да се бият, тъй като няма място и им споделят да са разполагаем.

Аз съм някогашен консултант на президента и имам връзки и другари на всички места, в този момент също така им оказвам помощ много. Имах безусловно стотици позвънявания, които споделят " желая да ме активизират, само че ми отхвърлят, тъй като този батальон е напълнен. Можеш ли да окажеш помощ да ме вкарат? "

Украйна е страна, която обича свободата. Всяко нещо, което я заплашва, ни стимулира.
Вие сте родом от Донецк. Путин употребява спора в този регион като предлог за нашествието. Какво мислите за обстановката там и за какво се стигна до това?
Мисля, че Русия работи доста, с цел да унищожи Украйна още от 90-те. Още в шоубизнеса има такива разкази. Например вижте кино лентата " Брат 2 ", където украинците са показани като глупави селски идиоти, които просто краткотрайно населяват съветски градове. Главният воин убива украинец, като " компенсация за Севастопол ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Политика 3 Войната в Украйна 1 Свят 2 Политика 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Политика Реклама
След Оранжевата гражданска война, те трансфораха корупцията и локалната политика в оръжия. Украйна е народна власт и като използваха тези неща, руснаците съумяха да прокарат през избори съветски сътрудник отпред - Виктор Янукович. Той унищожи армията от вътрешната страна, стопанската система от вътрешната страна, въобще направи каквото можеше, с цел да отслаби УКрайна. И когато хората чуха към този момент, че няма да се обръщаме към Европейски Съюз, а на изток, се случи Майдана. Хората въстанаха, тъй като има общоприет консенсус, че пътят ни е на запад, не на изток.

Какво направиха те тогава? Пратиха съветски сътрудници и наемници и това не сработи, поради което имаше открита офанзива.
В коя година украинците се радикализираха по отношение на Русия?
Още преди 2014 година Путин бърка, когато мисли, че руснаците и украинците са едни и същи хора. И това не е правилно на всяко равнище. Вижте конкуренцията през 90-те - постоянно е имало такава. Например когато Шевченко вкара оня гол и Русия изпадна от Евро 2000. Но това постоянно е било спокойно съревнование.

Но моментът, в който в действителност се объркаха нещата, беше Оранжевата гражданска война. Тогава Путин се опитваше да накара Леонид Кучма да остане за трети мандат. Това не се получи. После да пробута Янукович, само че пристигна Юшченко. В този миг трябваше да осъзнае, че няма по какъв начин да завоюва по този метод.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Но Путин се опита принудително да ни сплоти. А украинците са като пружина - колкото я натискаш, толкоз натиска назад. Той още не осъзнава, че ние не желаеме да сме част от Русия.
Защо обаче не съумя да завоюва през корупцията. Украйна е една от най-корумпираните страни в Европа и всички проучвания споделят, че това е сериозна пробойна в националната сигурност. Казвате, че руснаците употребяват корупцията, само че за какво не им се получи този път?
Ние сме доста разнообразни като география и нрав. Имаме огромни градове, само че сме доста разпръснати. Хората са доста самодостатъчни. Винаги имаме нещо в запас. Корупцията тук работи най-вече на макрониво.

Прехвърлят се заводи, само че не можеш да поробиш хората през корупция, по метода, по който се случи в Русия. Защото прекомерно многото корупция тук води до протести.

Питайте олигарсите. Ринат Ахметов да вземем за пример, осъзна, че ключът към Киев са хората. Така че неговата филантропична активност и начинания му оказват помощ и е възприеман като предприемач. Докато Янукович потегли по съветския олигархичен път и се провали.
Как си обяснявате на този декор Володимир Зеленски? Откъде се появи той, по какъв начин стана политик в страната на олигарсите?
Причината за това е, че той е просто човек от народа. Може да е богат и прочут, само че е момче от Кривий Рих. Така че той е човек от улицата на един промишлен град. Той може да усеща хората.

Преди имахме политици или олигарси - те са отделени от хората. Докато той е част от тях.

Второ, като всеки добър в шоубизнеса, той има инстинкт какво желаят хората. Така че е като призма, през която приказва народът. Петро Порошенко беше друг - той беше олитарх. Така че там има чувство за обслужване на ползите му. В Зеленски го няма.
Как се оправя той, видяно от вътрешната страна? И какво в действителност работите вие с държавното управление сега, казахте, че помагате?
Не мога да споделя всичко, тъй като е секретно. Мисля, че Зеленски се оправя извънредно добре. Може би поради обстановката, може би съзнателно, той отдаде част от властта си. Ние имахме децентрализация, където икономическата и изпълнителна власт бяха дадени назад на районите. Сега виждаме по-мащабна версия на това. Правителството играе ролята на военно командване и представителна власт. Но доста се прави локално от хората. И Зеленски не пречи на това, в противен случай - поддържа го.

Хората тук постоянно ще завоюват против Русия, тъй като става дума за население против войска. Те няма по какъв начин да победят. Зеленски по тази причина не желае да е боен водач и разчита на хората, да изведат войната.
Как виждате това да се развие обстановката тогава? Какви са най-вероятните изходи?
Три разновидността виждам. Първият и най-желан естествено, е бързо дипломатическо решение. Когато загубите за Русия почнат да се повишават, те ще се оттеглен. Ще има несъмнено ограничения за избавяне на репутацията, само че като цяло ще се стигне до съглашение. Това не е доста реален сюжет.

Най-вероятният е Русия да продължи да натиска и да успее да превземе някои градове, а в други да продължи да обкръжава. И това да продължи дълго време - не дни. Това ще докара до решение в някакъв миг, тъй като високата смъртност и икономическите ограничения ще доведат до неодобрение в Русия. Но преди този момент ще продължи да гори дълго време в нискоинтензивен спор. Това би било неприятен сюжет.

И най-лошият е, в случай че Путин има проблеми с менталната си непоклатимост, което е евентуално, може да се стигне до нуклеарен спор.
Вие мислите ли, че може да водите договаряния и рационален разговор сруското управление?
Всички решения до момента са изцяло лишени от връзка с действителността. Това ме плаши. Мисля, че има задоволително защитни ограничения, взети за нуклеарен спор - на персонално равнище, в случай че щете. Не е той, който натиска копчето. Това е добре за света, тъй като ни дава някаква сигурност.

Но мисля, че това което може да се случи, е геноцид в Украйна.
Значи договарянията няма да доведат до резултат?
Украйна няма да одобри проваляне. Дадохме прекалено много, с цел да приемем това. От това, което виждам от съветското държание, не мисля. Те бомбардират, до момента в който договарят.

Това, което Русия ще направи, е да опита да въвлече Беларус в това, като сътвори провокации и подправени офанзиви. Другото е да опита да сформира различно държавно управление, отпред с Янукович, тъй като не са премахнали Зеленски още. Ще капитализира от напредъка на юг и изток, до момента в който не им спре инерцията. Това ще стане в идващите дни.
Имате другари в Русия. Говорите ли с тях?
Сиутацията е разграничена на половина. От 20 индивида, с които имам близки връзки там, половината са естествени и схващат какво става и желаят да оказват помощ. Другите обаче са изгубили връзка с действителността. Обаждат ми се и ми споделят " за какво разказвате тези измислици, в Киев няма нищо ". Аз им споделям, падат бомби, те споделят, не е правилно.
Отстрани е в действителност мъчно да се повярва какво стана в Украйна.
Аз имах сведения от разузнаването какво ще стане, и отново не повярвах. Казах на фамилията си какво ми споделят, питах ги дали желаят да напуснем. Те споделиха " не, оставаме ".
Какво съгласно вас би трябвало да знаят страни като България и другите от Източния блок?
Първо, направете каквото можете да помогнете на Украйна. Истината е, че в случай че ние паднем, вие сте идващите. И в случай че мислите, че член 5 ще ви избави, помислете, че имате работа с вманиачен човек. Вие ще сте там след няколко месеца или година.

Помогнете на бежанците. Представете си да живеете естествен живот и внезапно попадате във ВТората Световна Война. Неща като къде да намеря кафе, стават " къде е храната, къде е горивото, къде е тока ".

И най-после - психическа помощ. Всеки политик или известна персона би могъл да направи фотография или селфи. Например, какъв е резултата върху едно 13 годишно момиче да живее в място, където падат ракети. Дъщеря ми се държи добре, само че това няма да й се отрази добре. Тя харесва Били Айлиш. Защо Били да не запише обръщение за децата в Украйна.

И най-много, спрете да вършиме бизнес с руснаците. Скоро ще стане ясно какво е станало тук и вие не желаете марката ви да се оцапа от това.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Огнян Георгиев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР