ПРОФИЛ: Д-р Алона ЗЕР е ръководител на онкологичното отделение, специализирано

...
Коментари Харесай

Д-р Алона Зер: Геномното профилиране и таргетното лечение направиха революция в грижата за пациенти с рак на белия дроб

ПРОФИЛ: Д-р Алона ЗЕР е началник на онкологичното поделение, профилирано в диагностиката и лекуването на рака на белия дроб и саркоми към Davidoff Cancer Center, Rabin Medical Center, Израел. След довеждане докрай на медицина в Университета в Тел Авив доктор Зер специализира в региона на онкологията и радиологията към Rabin Medical Center. Впоследствие тя завършва поредно две научни специализации към Princess Margaret Cancer Centre/University of Toronto: Thoracic Oncology and Sarcoma (2013 - 2015), където се концентрира върху KRAS и ALK молекулярни подвидове при недребноклетъчен рак на белия дроб (НДРБД) и създаване на медикаменти за мекотъканни саркоми. Д-р Зер е основен откривател в голям брой интернационалните и локални клинични изследвания. Нейните ползи са разнородни и включват серумни и радиологични биомаркери за следене и оценка на отговора към имунотерапията при НДРБД и болесттите, свързани с НДРБД. Тя е учител в Медицинския университет в Тел Авив и член на голям брой интернационалните научни сдружения като ASCO, IASLC, ESMO и EORTC. От 2020 година тя е член на факултета за рак на белия дроб към ESMO (European Society for Medical Oncology) и научния комитет на годишната конференция на ESMO (метастатичен рак на белия дроб). През последните години Израел се трансформира в водач в лекуването на онкологичните болести, както и при използването на новаторски диагностични и лечебни тактики за това. На какво се дължи този триумф съгласно вас?
Благодаря за признанието. Наистина съм доста горда от нашата здравна система. Самата система по своята същина е обществена и обгръща цялостните грижи за всички израелски жители и до този миг не се е трансформирала в мудна и бюрократична, както се случва с доста обществени системи по света. Има някои механизми в самата система и доста добре проведен логаритъм за даване на грижи, позволявайки освен бързата реимбурсация на новаторски медикаменти, само че и даване на грижи за огромни елементи от популацията - което беше приложено неотдавна с националната стратегия за имунизация против COVID-19.

Като началник на един от водещите медицински центрове за сложно лекуване на пациентите с рак на белите дробове в Израел бихте ли ни разказали по какъв начин се е развила нововъведението при лекуването на тези пациенти? Какви благоприятни условия съществуват през днешния ден спрямо 5 или 10 години обратно?

Наистина е извънредно вълнуващо да си медицински онколог в днешно време, изключително в област като диагностика и лекуването на рака на белия дроб! През последното десетилетие онкологията се трансформира извънредно доста с помощта на 2 доста значими научни революционни открития, това са имунотерапията и идентифицирането на " драйвър ", или значимите за развиването на рака геномни промени, които могат да се повлияят с терапия. В относително късата си до този миг кариера аз съумях да стана очевидец на това по какъв начин имуноонкологията, от една страна и таргетните медикаменти, от друга, съумяха да трансформират живота на пациентите с рак на белия дроб. Ако преди 10 години междинната дълготрайност на живота на един пациент с предплатил недребноклетъчен рак на белия дроб беше по-малко от година, през днешния ден аз мога да кажа на някои от моите пациенти с тази диагноза, че тази дълготрайност е доста по-голяма.
Как виждате развиването на персонализираната медицина в онкологията? Може ли да ни разкажете повече за вашия опит и да споделите образци от практиката ви?
Днес при повече от 40% от белодробните аденокарциноми се откриват геномни промени, които могат да се повлияят с медикаменти. След първата вълна на разпознати таргети, включваща EGFR разновидностите, ALK и ROS1 сливанията и BRAF V600E разновидностите, в този момент сме очевидци на втора такава с появяващи се ефикасни лечения, включваща NTRK и RET сливания, METex14 разновидности, HER2 разновидности и даже KRAS G12C разновидности. Пациентите, чиито тумори имат тези геномни алтерации, могат да имат изгода от лекувания, които са доста по-ефективни от химиотерапията и са с по-ниска токсичност. Данните от първа генерация таргетни лечения демонстрират трикратно удължение на общата преживяемост спрямо нетаргетната терапия и в този момент виждаме, че с по-новите сътрудници като ALK тирозин киназните инхибитори от втора генерация при положителен за ALK обединение недребноклетъчен рак на белия дроб медианата на обща преживяемост може да надвиши пет години.
Бихте ли ни разказали и за опита си с потреблението на изчерпателното геномно профилиране при пациенти с рак на белия дроб и освен? Каква роля и изгода заема във вашата здравна процедура?
Това са доста значими въпроси. За да можем да намерим и осигурим допустимо най-подходящото лекуване за пациента, ние първо би трябвало да идентифицираме таргет и по опция това би трябвало да се случи, преди пациентът да е почнал своето лекуване, т.е. допустимо най-скоро след слагане на диагнозата. Използването на изчерпателното геномно профилиране има няколко преимущества спрямо тестването за единични биомаркери. Ето някои от тях: 1. По-бързо се изследват голям брой гени с един тест, в сравнение с поредно един след различен. 2. По-добре се оползотворят взетите тъканни проби 3. Тестват се голям брой гени, някои от тях не са известни сега и не са с благоприятни условия за лекуване, само че ще бъдат в близко бъдеще, да вземем за пример година-две, заради паралелното създаване на ефикасни лекувания за тях (например сега церя пациенти с RET сливания и KRAS G12C разновидности с таргетни медикаменти въз основа на резултатите от извършено изчерпателно геномно профилиране преди 2-3 години, когато не се знаеше, че за геномни промени в тези гени има лечение). 4. Изчерпателното геномно профилиране е с по-висока сензитивно спрямо PCR или FISH тестванията за някои гени и геномни промени.
Здраве Актуалните тематики от сезона, свързани със болести, лекувания и лекарства В Израел изчерпателното геномно профилиране се реимбурсира при пациенти с предплатил недребноклетъчен рак на белия дроб. Тъй като възобновяване на разноските се базира на клиничния етап, то не се прави автоматизирано за всички пациенти с рак на белия дроб (както се прави в някои европейски страни). За да ускорим пътя на пациента до лекуването му, ние се опитваме да правим теста при първата консултация на пациента в онкологичната клиника. Все още при доста пациенти лекуването се забавя, до момента в който се чакат резултатите. При дребна част от пациентите, при които болестта е нападателно и симптоматично, ние започваме химиотерапия незабавно, без да чакаме резултатите от изчерпателното геномно профилиране. Независимо от това, ние сме открили като предписание в нашия медицински център да имаме цялостен геномен разбор за всички пациенти с напреднал аденокарцином. Най-предизвикателните случаи са пациенти с дребни биопсии, при които тъканта не е задоволителна за изчерпателното геномно профилиране. При тези пациенти нормално работим с патолога и той прави PCR и IHC на главните гени (EGFR, ALK, ROS1) и ние предлагаме на пациента да направи и течна биопсия, която за жалост към момента не се реимбурсира в Израел.
Няма подозрения, че геномното профилиране и таргетното лекуване направиха гражданска война в грижата и доста удължиха преживяемостта на пациентите с рак на белия дроб. Въпреки че множеството геномни промени са с ниска периодичност, събрани дружно, те съставляват към 40% от всички пациенти с рак на белия дроб, които, в случай че са диагностицирани в точния момент и вярно, могат да имат изгода от лекуване. Въпросът не е дали да се употребява изчерпателното геномно профилиране или не, а по какъв начин то да се направи необятно налично и провеждано като рутинно проучване, тъй че резултатите да бъдат налични в точния момент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР