Профил Андраш Пали зае поста главен технически директор на VIVACOM

...
Профил Андраш Пали зае поста главен технически директор на VIVACOM
Коментари Харесай

5G мрежите са магистралата за развитие на иновации

Профил Андраш Пали зае поста основен механически шеф на VIVACOM и член на управителния съвет през март тази година. Той управлява дирекции " Архитектура, обмисляне и създаване на мрежата ", " Експлоатация и поддръжка на мрежата ", както и " IТ инфраструктура и поддръжка " и СТО структурите. Роден е в Будапеща, Унгария, и има близо 30-годишен опит в региона на телекомуникациите. Кариерата му започва в Унгария и се развива в телекоми от целия свят. Бил е основен механически шеф на Telemach Mobil - Словения, Ncell Axiatia - Непал, Digital Pacific - Папуа Нова Гвинея. Завършил е висшето си обучение в Óbuda University, Будапеща. Защо 5G е значима технология за бъдещето на телекомуникациите и нововъведенията?
Всъщност 5G е освен технология на бъдещето, само че и на сегашното. Да, занапред следва да забележим разгръщането на цялостния й капацитет в доста сфери на живота и в редица браншове, само че бъдещето към този момент е тук и всеки ден сме очевидци на това по какъв начин благодарение на новите технологии то става по-добро. 5G мрежите са автомагистралата за развиване на нововъведения и за същностна смяна в метода, по който работим, учим и се забавляваме. Ключови преимущества при тях са неведнъж увеличеният потенциал на мрежата, което подсигурява непрекъснато качествена връзка, без значение от натовареността - изгодите са изключително забележими на обществени места, където се събират доста хора по едно и също време, като концерти, спортни събития, както и напълно ново преживяване при мобилния гейминг. По-ниското времезакъснение (латентност) при реализирането на връзката от своя страна отваря врата за автоматизацията на редица производства, всеобщото въвеждане на самостоятелни роботи и машини, в това число коли, развиването на изкуствен интелект и приложения. Технологията e и наложителна инфраструктура на концепцията за умните градове, която е предизвикателство за мрежите с възходящия брой устройства, изискващи съгласуваност. Точно тук имаме фрапантна разлика - 5G ни разрешава да адресираме към 1000 пъти повече по едно и също време свързани устройства на единица повърхност. Вече сме очевидци по какъв начин на доста места пилотно се вкарва мъдро сметосъбиране, паркиране, системи за сигурност, енергопотребление, обучение, земеделие и виждаме изгодите от тях. Ние си партнираме с общини, институции и разнообразни компании, с които дружно създаваме новаторски планове с съответни резултати както за бизнеса, по този начин и за обществото. Последното потомство мрежи са и пътят към ускоряването на дигитализацията на обществения бранш, имат роля и при зеления преход, способствайки за доста понижаване на екологичния отпечатък на фирмите, до момента в който в същото време те усилват продуктивността си.

В България към този момент има 5G услуги, а мрежата на Vivacom е с най-голямо покритие. Къде се намира съгласно вас България като развиване на тази технология и какво следва? Ускорената цифровизация и условия на клиентите и пазара подтикнаха всеобщото нахлуване на технологията. През април тази година Vivacom завоюва лиценз за честотна лента 3700 - 3800 MHz, само че още в края на 2020 година успяхме да стартираме първата комерсиална 5G мрежа в България - в 27 регионални града в страната, където потреблението е най-високо. За задачата използвахме събитието, че 5G може да бъде внедрена на разнообразни честотни обхвати, и избрахме една от най-хубавите и новаторски международни практики, прилагана от оператори като Swisscom, Play, Vodafone, Verizon и AT&T, а точно - да използваме честотите за 4G и технологията за динамично шерване на спектъра сред 4G и 5G, според от потреблението все още. Сега към този момент използваме три честоти за 5G - 1800Mhz, 2100Mhz, 3600 Mhz. Това разрешава да не се прави компромис сред покритие и скорост, а двете да се реализират по едно и също време, тъй че преимуществата на новата технология да доближат до оптимално количество клиенти. По този метод предложихме на нашите консуматори и сътрудници мрежа от пето потомство с най-голямото покритие в България. В този смисъл, що се отнася до развиването на 5G мрежата на Vivacom, в България имаме добра процедура на международно равнище. Заедно с това, несъмнено, идват и непрекъснати вложения и усилена работа за непрестанно надграждане и насърчаване на тези услуги, както и за обогатяване на портфолиото ни от съвместими с мрежата устройства.
Какви са вложенията на Vivacom в 5G и какви са проектите ви през идващите няколко години за развиване?
За компанията се явява приоритет освен да предлагаме най-новите и съвременни услуги на пазара, само че и те да са оптимално и всеобщо налични за нашите клиенти и сътрудници. Надграждането и разрастването на инфраструктурата и покритието на нашата 5G мрежа е главен фокус, подбуден от нуждата - пазарна, икономическа, обществена, софтуерна - да сме съответстващи и да оправдаем доверието. За задачата за 2021 година планираме да влагаме съвсем 120 милиона евро в инфраструктурата на компанията.

Както демонстрират изследванията на потребителските настройки по отношение на 5G, 79% от българите декларират, че биха желали да употребяват мрежа от пето потомство в всекидневието си. Тематично проучване на организация " Прагматика ", осъществено в края на юли, установи, че определящ аршин за оценка на мрежите от пето потомство не е спецификата на технологията (96% от запитаните да вземем за пример не вършат разлика сред C-band и DSS), а удовлетворителният резултат във връзка с покритие, скорост и непоклатимост на връзката. В същото време 61% от тях показват безпокойство, че 5G ще усили месечната им такса и че ще би трябвало да заплащат настрана за него.

Всичко това кореспондира с нашата тактика по отношение на развиването и достъпа до 5G, като от началото на септември 5G към този момент е част от всички мобилни абонаментни проекти на Vivacom без в допълнение възнаграждение. В добавка разширяваме и портфолиото от 5G съвместими устройства, включвайки разнородни модели - от премиум сегмента до междинния клас.
Капитал - брой 41
Адресираме и друго условие на модерните консуматори - да имат достъп до първокласни телеком услуги, където и да се намират: покритието е главният аршин за потребление на 5G мрежата за две трети от българските консуматори (66%). Така към днешна дата сме операторът с 5G мрежата с най-голямо покритие в страната, като нашите сегашни и бъдещи клиенти могат да се възползват от по-високата скорост, огромния потенциал, ниската инертност и сигурността на 5G в над 200 обитаеми места и курорти.
Какви други потребителски настройки по отношение на 5G констатирате в практиката си и от направените проучвания?
Проучването на " Прагматика " демонстрира, че до момента в който преобладаващата част от потребителите биха употребявали при опция 5G, то едвам 11% от запитаните са се срещали или употребявали тази технология, макар че са консуматори на смарт телефони. Това ясно обрисува голямо поле за всеобщото нахлуване на мрежите от пето потомство. Любопитно е и защо хората споделят, че биха ги употребявали - търсене на настояща информация (53% от запитаните), достъп до обществени мрежи (50%) и гледане на видео онлайн (49%) са трите съществени действия, а минимален % биха стриймвали и качвали видеосъдържание (едва 14%). Еволюцията на петото потомство обаче евентуално занапред ще трансформира тези настройки, стимулирайки появяването на всевъзможни нови услуги, за които не сме и помисляли.

Като цяло българските консуматори са задоволени от скоростта на 4G мрежите, за което съдим по това, че по отношение на 5G скоростта не е определящ аршин - за сметка на покритието и стабилността.

В първичния стадий от представянето си в България 5G провокира огромен публичен интерес и диспути, само че в подтекста на пандемията новите технологии освен потвърдиха своето значимо място в живота ни, само че и капацитета си да ни разрешат бърза и ефикасна акомодация по отношение на разнообразни провокации. Тепърва следва да забележим още доста изгоди от 5G мрежите - и за крайните консуматори, и за бизнеса и институциите, като, правейки ги всеобщо налични, Vivacom форсира и подкрепя този развой.

1. Най-голямо покритие на 5G мрежа след съпоставяне по обществено налична информация към 16.08.2021 година за 5G покритието на операторите по брой обитаеми места и курорти. 5G мрежата е налична за всички сегашни и бъдещи клиенти с мобилни абонаментни проекти и съвместими устройства. Повече информация на vivacom.bg

2. Проучването може да бъде открито на:
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Политика 3 Икономика 1 Политика 2 Политика 3 КапиталНО 1 Икономика 2 Компании 3 Коментари и разбори Профил Андраш Пали зае поста основен механически шеф на VIVACOM и член на управителния съвет през март тази година. Той управлява дирекции " Архитектура, обмисляне и създаване на мрежата ", " Експлоатация и поддръжка на мрежата ", както и " IТ инфраструктура и поддръжка " и СТО структурите. Роден е в Будапеща, Унгария, и има близо 30-годишен опит в региона на телекомуникациите. Кариерата му започва в Унгария и се развива в телекоми от целия свят. Бил е основен механически шеф на Telemach Mobil - Словения, Ncell Axiatia - Непал, Digital Pacific - Папуа Нова Гвинея. Завършил е висшето си обучение в Óbuda University, Будапеща. Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Телекоми
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР