Професорите се обединили да защитят граничаря Вълкан от ГрудовоНово движение

...
Професорите се обединили да защитят граничаря Вълкан от ГрудовоНово движение
Коментари Харесай

Боянският клуб иска президентска република

Професорите се обединили да защитят граничаря Вълкан от Грудово


Ново придвижване “Боянски клуб – Кубрат” се учредява, с цел да смени формата на ръководство на България от парламентарна на президентска република. Това разгласи пред “Труд ” проф. Божидар Димитров, който е измежду главните мотори на плана. Учредителното заседание е планувано за 5 март. Сдружението няма да става партия.

Веднага след учредяването от управлението на новото формирование ще стартират работа, по провеждането на референдум за привикване на Велико национално заседание и промяна на формата на ръководство в България.

Движението съществува повече от 2 години, назовава се Боянски кръг. Казват му още професорско придвижване, тъй като в него в началото членуват 22-ма професори. Събира ги общата идея да спасят граничаря Вълкан от Грудово, от чийто рикошет почина емигрант.

“След 2 годишни разбори на политическата конюнктура в България стигнахме до заключението, че парламентарната република се е изчерпала, като опция за развиване на страната и народа. Затова ще се борим за минаване към друга форма на ръководство – президентска република ”, изясни проф. Димитров. Той даде за образец интервала от 1935 до 1943 година, когато страната се е управлявала от професорски държавни управления, назначавани от цар Борис, и когато България прави най-големия скок в своето развиване.

Сред учредителите наред с професорите Нина Дюлгерова, Михаил Константинов, Константин Тотев, Георги Атанасов, Георги Манолов, Димитър Иванов и учен Георги Марков се открояват имената на драматурга Христо Бойчев, артиста Костадин Георгиев – Калки, Кубрат Пулев, Цонко Цонков и отец Боян Саръев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР