Професорът по иновации в Школата за мениджмънт Kellogg Робърт Уолкот

...
Професорът по иновации в Школата за мениджмънт Kellogg Робърт Уолкот
Коментари Харесай

С програмните езици ще се случи същото, каквото и с древногръцкия

Професорът по нововъведения в Школата за мениджмънт Kellogg Робърт Уолкот смята, че програмните езици ще имат същата орис като древногръцкия – ще бъдат забравени. Той е на мнение, че изкуственият разсъдък ще направи работата на програмистите ненужна.
Технологиите се развиват толкоз бързо, че от ден на ден код се основава и ще се основава от ИИ. Нещо сходно се случи при компютрите – графичният интерфейс бе създаден от XEROX PARC през 1970-те години и излезлият през 1920-те Apple Macintosh бързо изпревари съперниците, които изискваха от потребителите задълбочени механически знания.

Същото се случва и в програмирането. През 1960-те имаше единствено няколко стотици хора, способни да пишат положителни стратегии на COBOL, само че през 1990-та се появи Ruby, на който сходни стратегии могат да пишат хиляди хора. Ако се екстраполира тази наклонност се вижда, че един ден компютърът ще стартира доста добре да схваща човешкия език, който се смята за усложнена форма на машинните указания и логаритмите.

Учените, създаващи нови логаритми, един ден ще основат ИИ, който ще написа код по-добре от хората. И в този проект STEM специалностите са нещо като троянски кон, от който в близко бъдеще доста хора ще останат без работа.

На входа на института SFI е изваян цитатът на Платон на древногръцки: “Да не влиза тук оня, който не знае геометрия“, и към сегашен ден може да бъде прочетен единствено от шепа хора. В края на 21 век програмните езици ще имат същата орис.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР