Калифорнийски професор, обвинен във фалшиво индианско потекло, постига споразумение да подаде оставка

...
Професор по етнически изследвания, който беше обвинен, че твърди, че
Коментари Харесай

Професор по етнически изследвания, който беше обвинен, че твърди, че е индианец, се съгласи да се раздели следващата година с Калифорнийския университет Ривърсайд след жалба, подадена от колеги, показват документи.

Споразумението за раздяла между университета и Андреа Смит, постоянен професор, цитира „жалба, подписана от 13 членове на факултета, в която се твърди, че професор Смит е направил измамни твърдения за индианска идентичност в нарушение на разпоредбите на Кодекса за поведение на факултета относно академичната почтеност“.

Въпреки признаването на жалбата, която беше подадена миналата година, университетът не започна официално разследване и не бяха направени констатации по отношение на обвиненията, според документа, получен от CNN.

В споразумението за раздяла става ясно, че Смит „отрича и оспорва всички твърдения, съдържащи се в жалбата“. CNN се свърза със Смит за допълнителен коментар.

„Споразумението за раздяла от девет страници ще сложи договорен край на работата на професор Смит в университета“, каза в изявление говорителят на университета Джон Уорън.

Уорън отказа да сподели жалбата, подадена от факултета, отбелязвайки: „Зависи от подписалите да се идентифицират“.

Въпреки че споразумението беше финализирано през януари, работата на Смит в университета ще продължи до август 2024 г., когато нейната оставка ще влезе в сила.

Дотогава Смит има право да преподава „всички университетски курсове, за които е квалифицирана“. В момента тя е посочена на уебсайта на UCR като „в отпуск“.

След датата на оставката си Смит ще има право да се пенсионира като почетен професор и да получава обезщетения от UC, съгласно споразумението.

По-рано тази година друг калифорнийски професор се извини, че твърди, че е индианец.

Доцентът от Калифорнийския университет в Бъркли Елизабет Хувър по-рано заяви, че е израснала, вярвайки, че е мохикан от страна на майка си и микмак от страна на баща си, но повдигнатите въпроси относно истинската й самоличност са я подтикнали да направи генеалогично изследване, което е довело до нейното откритие няма данни за племенно гражданство за членове на семейството.

Хувър остава част от факултета на UC Berkeley.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР