Професор от Оксофрдския университет е обвинен в продажба на антични

...
Професор от Оксофрдския университет е обвинен в продажба на антични
Коментари Харесай

Професор от Оксфорд е обвинен в продажба на антични фрагменти от Библията

Професор от Оксофрдския университет е упрекнат в продажба на антични фрагменти от Библията на спорна компания от Съединени американски щати, забъркана в няколко сходни абсурда, свързани със мощните й упоритости да изплаща древен артефакти, споделя " Гардиън ".

Името на Дирк Оббинк, един от най-популярните професори по класическа древност, е забъркано във вътрешно следствие на Оксфорд и чиновници на плана Oxyrhynchus Papyri.

Oxyrhynchus Papyri е голяма сбирка от ръкописи, открити в края на XIX и началото на XX в. в антично бунище за отпадък, които датират някъде от към III в.пр.Хр. и са писани най-вече на гръцки, само че измежду тях има и такива с египетски писмени знаци, както и текстове на абрабски и латински. Те се учат и разкодират от учените от 1898 година насам и се обитават на разнообразни места, като едно от главните е Оксофрд. Досега учените са успяли да разчетат едвам към 2 % от големия брой трудове и работата по тях продължава.

Оббинк е упрекнат, че без разрешение е продал редица антични фрагменти от тази сбирка на щатската верига " Хоби Лоби " (Hobby Lobby). Собствениците на компанията - семейство Грийн, са изтъкнати християнски евангелисти и под управлението на президента на компанията Стив Грийн, стоят зад основаването на Музея на Библията във Вашингтон, който бе открит през 2017 година на стойност 400 млн. $.

Изявление, оповестено от организацията с нестопанска цел Египетското изследователско общество, учредена през 1887 година от Амелия Едуардс за запазване на египетското културно завещание, която ръководи плана " Папири ", твърди, че от Музея на Библията им е било казано, че 11-те фрагмента, които те имат, са им били продадени от Оббинк на две елементи през 2010 година.

И от организацията, и от университета удостоверяват, че Оббинк е обект на следствие. Той продължава да работи в Оксфорд.

Лекторът по папирология и гръцка литература е отричал към този момент някои от обвиняванията, заявявайки пред " Дейли Бийст " през 2018 година, че не е правилно, че той е продал откъс от първа глава от Евангелието от Марк.

В изказването си Египетското изследователско общество, което има сбирката и организира следствието, добавя, че поради случая Обинк е бил отхвърлен като основен редактор на плана Oxyrhynchus Papyri, " поради незадоволителното осъществяване на неговите редакторски обвързване, само че и поради опасенията, които той отхвърля, ча неговото хипотетично присъединяване в търговията с антични текстове ".

През юни тази година му е бил неразрешен напълно достъпа до тяхната сбирка, а от Оксфорд организират следствие за преместването на документите от университета и тяхната хипотетична продажба.

В изказването се споделя още, че файловете, свързани с изчезналите фрагменти, също са били отстранени - това включва техния каталожен номер и фотография, само че неналичието им е била открита, с помощта на архивите на организацията.

Според Египетското изследователско общество следствието им до момента е посочило, че 13 от фрагментите в сбирката на Музея на Библията във Вашингтон са законна благосъстоятелност на неправителствената организация.

В изказването си от Музея на Библията оповестиха, че антиките са им били продадени нелегално от прочут специалист и допълват, че от 13-те разпознати документа, единствено четири са били благосъстоятелност на музея, а другите са част от сбирката на семейство Грийн.

Според Грийн сбирката им от древен антики е най-голямата в света и огромна част от нея е изложена в музея. Те обаче от дълго време са забъркани в редица спорни случаи. През юни 2017 година на магазините на Hobbby Lobby бе подредено да платят 3 млн. $ санкция поради противозаконното внасяне на хиляди антични артефакти от Ирак, които били изпратени с неверни етикети до компанията през Обединените арабски емирства и Израел.

В различен случай на фамилията и музея бе наложено да отстранен пет документа, описвани като част от Кумранските ръкописи, откакто те бяха разпознати като съвременни имитации след следствие на " Гардиън " и други медийни органзиации.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР