Професор Люба Атанасова Енчева е българска пианистка и музикална педагожка.

...
Професор Люба Атанасова Енчева е българска пианистка и музикална педагожка.
Коментари Харесай

Родена е Люба Енчева, българска пианистка и педагожка

Професор Люба Атанасова Енчева е българска пианистка и музикална педагожка.
Първия допир с пианото получава от майка си Невена Енчева, която в Киев е възприела метода на Лешетицки. Едва 10-годишна, Люба се класира първа сред 65 претенденти на конкурс в Кралска консерватория „ Джузепе Верди “ в Милано, а на 19 години, през 1932 година, я приключва с диплом за „ най-висока степен по пиано “, отговаряща на „ професор по пиано “.
По-късно специализира в Париж в „ курсове за виртуози и интерпретация “ на известния пианист и възпитател Марсел Чампи и в Берлин при Едвин Фишер. От 1926 година изнася голям брой концерти в България и чужбина. Професор е по пиано в Държавната консерватория от 1963 година
Акцент в професионалния ѝ път е Международният конкурс за артисти и инструменталисти през 1936 година във Виена. Сред 160 претенденти Люба Енчева е носителка на сребърен орден и орден от лауреатите след Емил Гилелс, Якоб Флиер, Моник Брюшолри. В журито са Емил Зауер, Вилхелм Фуртвенглер, Бруно Валтер, Клаудио Арау.
С композитора Димитър Ненов проф. Енчева поддържа професионални и другарски контакти още от дните към откриването на новата зала „ България “. Заедно с него извършва двойния концерт в до минор от Йохан Себастиан Бах с Академичния симфоничен оркестър. На нея се дължи след гибелта на Ненов премиерното осъществяване на концерта му за пиано и оркестър, един от най-трудните в българската клавирна литература.
Заради високия си живописен аршин и праволинейност проф. Люба Енчева е канена постоянно в журитата на повече от 50 най-престижни интернационалните пианистични състезанието – „ Пьотър Чайковски “, „ Фредерик Шопен “, „ Кралица Елизабет “, „ Роберт Шуман “, „ Й. С. Бах “, „ Клод Дебюси “, „ Бузони “ и други.
Люба Енчева е гост-професор в най-авторитетната консерватория „ Музишино академия “ в Токио. Освен със студентите и майсторския клас, Люба Енчева води и курс за професорите, като ги среща с достиженията на българската музикална просвета.
През 1952 година получава Димитровска премия, а през 1979 година е удостоена със званието „ Народен актьор “.
На нейно име през 2008 година е учредена годишна музикална премия в АМТИИ в Пловдив. На нея е наименувана фондация за изкуства. Съпругът ѝ Александър Петров подарява през 1997 година родния ѝ дом на фондация „ Млади дарования “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР