Професор Лилия Илиева направи откритие, което може да промени българската

...
Професор Лилия Илиева направи откритие, което може да промени българската
Коментари Харесай

Проф. Илиева, която намери оригиналния ръкопис на Петър Богдан, с нови сензационни разкрития за находката, преобръщаща историята на България!

Професор Лилия Илиева направи изобретение, което може да промени българската история. Става въпрос за авторския ръкопис на първия исторически етюд за България. Книгата е написана от католическия свещеник и бунтовник Петър Богдан Бакшич, век преди Паисиевата.

Проф. доктор Лилия Илиева уточни, че текстът е написан на латински, оповестява bTV. „ Едната причина е, че създателят е търсил своята европейска аудитория”, уточни тя.

Тя разказа Петър Богдан като извънреден родолюбец, който е оставил доста скъпи сведения за българската история, написал е и авторско съчинение през 17 век, занимавал се е и с преводи.

За този труд се знае от дълго време. Много старания имаше за неговото търсене преди време проф. Божидар Димитров и съм имала подозрение дали съществува, само че той откри опростена редакция на началото на текста в архивите на Ватикана, споделя проф. Илиева.Неговото дело изтегля началото на модерното време по-далеч, показва тя.

Ръкописът се състои от 200 страници и 70 глави. По думите й е по-обемен в сравнение с се предполагаше. „ Авторът се е стремил към една научна меродавност и добросъвестно е употребявал наличните му източници”, уточни тя.
 история, петър богдан, проф. лилия илиева
Ръкописът е подвързан дружно с други и се пази в университетската библиотека в град Модена, Италия. В края на 19 ти век е постъпил там от един огромен колекционер на книги.

Проф. Илиева добави, че е разкрила текста, търсейки из каталозите на частни сбирки.

„ Това не е исторически труд в актуалния смисъл на думата. Него го интересува християнството в българските земи и че е по-старо и от българската държава”, уточни тя и цитира началото на текста: „ А отбраната на достойнството, още повече тази на родината надминава всичко, тъй като животът и достойнството са равнопоставeни.”

За в този момент няма печатно издание на ръкописа, само че по думите й е допустимо да се появи и книга някъде из частни сбирки с създател Петър Богдан.



OЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР