Професор Камран Нежат е наричан Бащата на съвременната лапароскопска хирургия.

Професор Камран Нежат е наричан Бащата на съвременната лапароскопска хирургия. ...

Промених 200-годишна традиция! Бащата на лапароскопската хирургия пред Dir.bg.


Професор Камран Нежат е наричан "Бащата на съвременната лапароскопска хирургия". Той изобретява и въвежда видео лапароскопията. Проф. Нежат доказва, че по-голямата част от откритите хирургични процедури могат да се извършват чрез минимално инвазивни техники. Така отваря вратата пред колегите от целия свят за минимално инвазивната хирургия. През 90-те години той сътрудничи с Айт Шах и Фил Грийн при разработването на специален робот. Професор Камрат Нежат бе гост лектор на изминалия 11-и Европейски конгрес по роботизирана хирургия SERGS 2019 в София, който бе организиран от Медицинския университет в Плевен. Ето какво сподели той пред Dir.bg.

- Проф. Нежат, нека ви върна към ранните ви години. Как се насочихте към медицината?
- Всичко тръгна от родителите ми. Когато бях малко дете, те ме изпратиха през една лятна ваканция да бъда край лекари, да се уча от тях. Всичко тръгна от един момент, в който майка ми беше болна, а лекарите я спасиха. В знак на признателност баща ми реши, че трябва стана доктор, за да мога да помагам на хората, както тези лекари са ни помогнали на нас, когато мама беше болна. Някак си това, което направиха лекарите за нас, за нашето семейство, ме вдъхнови да се насоча към медицината.

- Завършвате в Иран и заминавате към САЩ?
- В семейството ми сме 5 деца, от които четири момчета. Четирима станахме лекари - в знак и почит към мама.

- Защо хирургия, защо лапароскопия?
- Човек сам избира пътя си. Аз избрах моя - да се занимавам с хирургия. Когато говорим за лапароскопия, аз имах много премеждия. Когато се учех, професорите ми казваха "...ела тук и погледни през тръбата". В началото нищо не виждах. Но им се чудех защо така правят. Хирургът се мъчеше да ми покаже камък в пикочния мехур на пациента, докато се навеждаше над тялото му, надничайки през тръбата. След четири опита най-накрая успях да видя камъка в пикочния мехур. В един момент започнах да ги питам защо е нужно да се гледа все през тази тръба. Не е ли по-добре да извадим образ на телевизора, за да се вижда по-добре. Професорите ми се смееха и казваха: "Измисли го, направи го..." Казаха ми, че подобен напредък няма да е възможен. Аз пък си казах, че това ще е последният път, когато някой ми казва как нещо е невъзможно. И аз просто го направих. Седнах и сериозно започнах да обмислям как да стане. И накрая стана. Изобретих видео лапароскопията.

- И така си навличате гнева на колегите, които смятат, че не е добре да се гледа на телевизионен екран...
- Имаше такъв момент. Но моята практика се наложи в крайна сметка, нали така.

Източник: dir.bg