Професор Камран Нежат е наричан Бащата на съвременната лапароскопска хирургия.

...
Професор Камран Нежат е наричан Бащата на съвременната лапароскопска хирургия.
Коментари Харесай

Промених 200-годишна традиция! Бащата на лапароскопската хирургия пред Dir.bg

Професор Камран Нежат е именуван " Бащата на актуалната лапароскопска хирургия ". Той изобретява и вкарва видео лапароскопията. Проф. Нежат потвърждава, че по-голямата част от откритите хирургични процедури могат да се правят посредством минимално инвазивни техники. Така отваря вратата пред сътрудниците от целия свят за минимално инвазивната хирургия. През 90-те години той сътрудничи с Айт Шах и Фил Грийн при създаването на специфичен робот. Професор Камрат Нежат бе посетител преподавател на миналия 11-и Европейски конгрес по роботизирана хирургия SERGS 2019 в София, който бе проведен от Медицинския университет в Плевен. Ето какво показа той пред Dir.bg.

- Проф. Нежат, дано ви върна към ранните ви години. Как се насочихте към медицината?
- Всичко потегли от родителите ми. Когато бях малко дете, те ме изпратиха през една лятна почивка да бъда край лекари, да се изучавам от тях. Всичко потегли от един миг, в който майка ми беше болна, а лекарите я избавиха. В знак на благодарност татко ми реши, че би трябвало стана лекар, с цел да мога да оказвам помощ на хората, както тези лекари са ни помогнали на нас, когато мама беше болна. Някак си това, което направиха лекарите за нас, за нашето семейство, ме въодушеви да се насоча към медицината.

- Завършвате в Иран и заминавате към Съединени американски щати?
- В фамилията ми сме 5 деца, от които четири момчета. Четирима станахме лекари - в символ и респект към мама.

- Защо хирургия, за какво лапароскопия?
- Човек самичък избира пътя си. Аз избрах моя - да се занимавам с хирургия. Когато приказваме за лапароскопия, аз имах доста инциденти. Когато се учех, професорите ми споделяха "...ела тук и погледни през тръбата ". В началото нищо не виждах. Но им се чудех за какво по този начин вършат. Хирургът се мъчеше да ми покаже камък в пикочния мехур на пациента, до момента в който се навеждаше над тялото му, надничайки през тръбата. След четири опита най-сетне съумях да видя камъка в пикочния мехур. В един миг започнах да ги запитвам за какво е нужно да се гледа все през тази тръба. Не е ли по-добре да извадим облик на тв приемника, с цел да се вижда по-добре. Професорите ми се смееха и споделяха: " Измисли го, направи го... " Казаха ми, че сходен прогрес няма да е вероятен. Аз пък си споделих, че това ще е последният път, когато някой ми споделя по какъв начин нещо е невероятно. И аз просто го направих. Седнах и съществено започнах да премислям по какъв начин да стане. И най-после стана. Изобретих видео лапароскопията.

- И по този начин си навличате гнева на сътрудниците, които считат, че не е добре да се гледа на ефирен екран...
- Имаше подобен миг. Но моята процедура се наложи в последна сметка, нали по този начин.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР