Професор и университетски преподавател получил две научни титли с плагиатство,

...
Професор и университетски преподавател получил две научни титли с плагиатство,
Коментари Харесай

МОН уличи професор в плагиатство за две научни титли


Професор и академични учител получил две научни трофеи с плагиатство, сочи инспекция на Комисията по академична нравственос (КАЕ) към Министерството на образованието и науката (МОН).

Това е Венелин Терзиев, за който през юли 2021 година министър Николай Денков разпорежда инспекция на дисертациите му. Сигналът, по който МОН стартира инспекцията, е против четирима докторанти, чийто теоретичен началник е Терзиев. Сред тях е и някогашният длъжностен министър на стопанската система Даниела Везиева.

След инспекцията, нарушение на авторски права е намерено в дисертациите на Венелин Терзиев за придобиването на научните степени " лекар " и " лекар на науките " в професионалното направление " Икономика ".

В първия случай е открита висока степен на плагиатство (22,2%) в теоретичен труд на тематика " Въздействие на дейни политики и стратегии върху пазара на труда ", предпазен във Варненския свободен университет " Черноризец Храбър " през 2014 година Сред откритите нарушавания са неточни цитирания, излагане на данни с неизяснен генезис, съвпадане на текстове с изявления на други създатели.

При втората инспекция е открито плагиатство при придобиването на научната степен " лекар на науките " през 2015 година С дисертацията " Предизвикателства пред общественото програмиране в подтекста на поощряване на обществената интензивност и регулирането на общественото развиване посредством дейни политики " Венелин Терзиев става така наречен огромен лекар в професионалното направление " Икономика " в Стопанската академия " Димитър А. Ценов " в Свищов. Плагиатствани са 231 страници от общо 374, което е 61,8% от научния труд. Отново има неточни и подвеждащи цитирания.

Комисията по академична нравственос е проверила и теоретичен труд, предпазен в Националния боен университет " Васил Левски " (НВУ) през 2014 година, както и изявления за заемане на професорска служба, само че не е открито плагиатство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР