Професор е достатъчно добре познат на обществото ни покрай пандемията

...
Професор е достатъчно добре познат на обществото ни покрай пандемията
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Маймунската шарка може да се хване и от обща хавлия в СПА

Професор е задоволително добре прочут на обществото ни около пандемията от ковид, с цел да бъде представян.

„ Марица “ с интервю във връзка с две заболявания, за които доста се шуми в последно време - маймунската шарка и острия хепатит при децата.

- Професор Кантарджиев, толкоз ли е рискова маймунската шарка, та към този момент се основава надали не нова нервност в целия свят?

- Не бива са позволяваме всеобща неуравновесеност поради това заболяване, а трезво да кажем истината. И да държим обществото в течение. Англия предизвести СЗО за поява на подобен случай, потвърден от локалните управляващи. Става въпрос за човек, приближаващ от Нигерия.

Бързото разпространяване в други страни учуди здравните управляващи, като стряскащи бяха всеобщите случаи в Испания и Португалия - по към 20 болни след всеобщи събирания. После се популяризира в Канада, Съединени американски щати и Австралия. Затова СЗО пусна директива за ограничение на болестта. И най-важното - формулировка на случаите.

- Каква е тя?

- Случаят се смята за „ вероятен “, в случай че при пациента се получи ход на клинична демонстрация на болестта, присъщ за маймунска шарка. Той е следният: нормално се появяват признаци на систематична вирусна зараза - висока температура, изнемощялост, болки по гърба, болежка в мускулите и загуба на сили.

Един или два дни по-късно идва мощно зачервеното гърло. На идващия ден се появява обривът по кожата. Най-важният от признаците на маймунската шарка, който го разграничава от другите шарки, е появяването на подути лимфни възли. Много значимо - да знаят лекарите, при едрата шарка, която изчезна от човечеството, няма подути лимфни възли. Обривът стартира с кожата на ръцете, след това се визира тялото. По-малко са пъпките по тялото, повече - по ръцете и краката. Включително длани и ходила.

- Това звучи извънредно!

- Важен е характерът на обрива. Първо е макулата - зачервяване на кожата от по няколко милиметра. До 24 часа тази макула се повдига и се образува папула, като размера към този момент е сантиметър. След това в границите на 10-20 часа се получава мехур, цялостен с бистра течност. В идващите 24 часа течността вътре става мътна, цялостни се с гной. Следва пукане и след няколко дни се образува коричка. След седмица коричките падат и пациентът към този момент не предава болестта. Това е присъща картина, която приказва за допустима маймунска шарка.

„ Вероятен “ случай е идната категория, когато има този присъщ ход, упоменат горе, плюс потвърден контакт с човек, имащ същото заболяване. Третото е „ доказан “ случай, когато плюс първите две има лабораторно доказване посредством PCR. На уеб страницата на Националния център по заразни и паразитни заболявания към този момент са оповестени инструкции към лекарите какъв материал би трябвало да бъде изпращан.

10 години това ми беше работата - да осигуря опция всички известни заболявания по света да бъдат познавани, в това число и тази. Преди години осигурихме праймерите за PCR и протоколите на института „ Роберт Кох “ по отношение на маймунска шарка. Сега в Народното събрание се похвалиха горди, че при такова незнайно заболяване ще създадат за месец проект.

- Тоест, всичко сме създали, няма да откриваме топлата вода?

- Точно по този начин. Същото си припомням при куп заболявания, в това число и ковид, когато всички се скриха за 2-3 седмици, а след това десетки „ знаещи “ наизлязоха и започнаха да изясняват.

- Колко е рискова тази шарка за съдбовен край?

- Болестта е проследявана, защото е открита в Африка още през 1959 година и погрешно е наречена маймунска, тъй като вирусът е изолиран от маймуни. Всъщност, те доста не боледуват. Естествен контейнер на въпросната шарка са дребни гризачи. Или захапване от малък гризач, или ястие на недобре опечен малък гризач е довело до заразяването.

Описват се два подвида на маймунската шарка. Единият е централноафрикански, при който смъртността е до 10 %. Това значи 4 пъти по-висока от смъртността на ковид в света, или 2,5 пъти повече от смъртността от COVID-19 у нас. Има и западноафрикански, където смъртността е под 1 %. Господ беше милосърден към човечеството, че всички над 60 секвенирани случая на настоящия гърмеж са от западния вид. Той се и предава по-трудно от човек на човек.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР