Професор доктор на педагогическите науки Владимир Радулов, преподавател в Софийския

...
Професор доктор на педагогическите науки Владимир Радулов, преподавател в Софийския
Коментари Харесай

Проф. Владимир Радулов пред Фрог: Медиите се притискат отвътре, защото обслужват различни олигарси

Професор лекар на педагогическите науки Владимир Радулов, учител в Софийския университет и в Музикалната академия, е прочут на всички, които обичат джаза. 38 години води неповторимото предаване „ Джаз студио “ на стратегия „ Хоризонт “. През 1972 година в Софийския университет основава първия студентски джаз-клуб у нас. Автор е на повече от 300 изявления, 15 книги, учебници и образователни принадлежности за образование и рехабилитация на хора със зрителни усложнения.
- Професор Радулов, вие не сте външен човек за медиите и изключително за Българското национално радио. Защо за следващ път избухна скандал, текат безкрайни операции и следващият временен радиошеф към този момент и с двата крайници е отвън медията?

- Позволявам си да изразя мнението, че коренът на злото у нас са не толкоз политиците, които са съвсем идентични в целия свят, а провалилите се, злокачествено заболели български медии.

Преди няколко години министър-председателят Борисов попита основните редактори на огромни медии упражняван ли е върху тях напън, ограничителен свободата на словото. Всички дадоха отговор негативно, само че в реалност потискането на тази независимост се прави вътре в самите медии, които обслужват разнообразни олигарси.

В утринните и в следобедните блокове на стратегия „ Хоризонт “ редовно и мощно преобладават излъчвания единствено с една позиция – на водещия. Години наред всеки петък след обяд „ Хоризонт за вас “ стартира със злобни и постоянно с махленски език изявления по адрес на обществото, държавните институции и държавното управление. Сутрешният обзор на централния щемпел по същата стратегия постоянно слага акцентиране върху мнението на една избрана медия.

По мотив на българското председателство на Европейския съюз в предаването „ Нещо повече “ по „ Хоризонт “ журналистката Диана Янкулова преднамерено неглижира срещата на високо ниво във Варна през 2018 година Поканеният неопитен за коментар проф. Людмил Георгиев изсипва груби нападки против Европейския съюз и България, без да се чуе друга позиция.

В друго издание на въпросното предаване същата журналистка безогледно и некадърно отхвърли акцията на Министерството на образованието и науката за прибиране в учебно заведение на всички деца, определяйки я като полицейщина. В студиото не бе поканен нито един експерт. Вместо това доминираха речите на някоя си госпожа Брезнишка, която призна, че няма дете-ученик, само че приказва от името на родителите.

Българските медии настойчиво, редовно и поръчково внушават на популацията, че страната и нейните институции са отговорни за всичко, че нищо няма да се промени и няма смисъл да се гласоподава, което образува у хората синдрома на добитата заучена беззащитност. Журналистите безконтролно употребяват понятията злополука, съсипия, безперспективност, безизходност.

В утринния блок на „ Хоризонт” постоянно гастролиращият социолог Кънчо Стойчев сервира хулни и тенденциозни „ разбори “ против българската страна и Европейския съюз тъкмо в деня, когато стартира българското председателство на Европейски Съюз. Пригласяше му проф. Людмил Георгиев. Отново нямаше друга позиция.

- Да, и аз постоянно подвигам кръвното, когато чувам или виждам вести и „ публицистични “ излъчвания. Но рейтингът на БНР и на Българска национална телевизия остава най-високият в страната. Мнозина специалисти настояват, че „ това желаят хората “, „ такива са слушателите и феновете “. Може би ние с вас би трябвало да превключим канала или да сменим честотата?

- Не съм склонен. Нека се опитаме да погледнем обективно. От 1990 година насам огромните медии редовно и предумишлено ерозират държавните институции. В своите ексцентрични излъчвания журналистът Мартин Карбовски постоянно и за всичко упреква страната. Неотдавна по БТВ въпросният господин показа изявление със полово перверзен вид в гледаното време към 18 часа, когато децата също имат достъп.

Месец по-късно Карбовски излъчи диалог с жена, която желае евтаназия за себе си и за повреденото си дете, като подстрекаваше тази жена да стигне до заключението, че в България нямало експерти, тъй като всички били в чужбина.

Все по-често у нас деца се употребяват за митинги. В предаване на Българска национална телевизия във връзка наставнически митинг бяха употребявани дребни деца, които вместо да седят в учебно заведение, даваха изявленията. През 2018 година група родители на деца от детския радиохор на БНР решили, че определеният с конкурс диригент не е подобаващ, включиха в уличния си митинг деца от този хор. В различен кадър от публичната ни мъка протестиращи майки разнасяха по палатки, улици и площади повредените си деца.

Оглушителен звук възпроизведе спирането на стратегия „ Хоризонт “ на 13 септември т. година, само че „ борците за свободното слово “ прикриха знаково събитие. В първите два месеца на 2017 година БНР лиши многочислената си публика от модерни музикални стратегии поради неуредени връзки с някаква организация за авторски права. Този презрян казус в историята на нашето радио бе потулен, без някой от управлението да бъде осъден или най-малко да поеме отговорност.

От много време нашите медии освен пазят, само че и героизират нарушители и извършители на закона. Обикновено публицистите поставят неистови старания да интервюират нарушителя, сякаш от него се чака да изрече някаква велика мисъл. Доста време отделят и на юриста му, като пренебрегват правилото, че мястото на защитните пледоарии е правосъдната зала.

Защитавайки няколко безотговорни дами с проблеми в персоналния живот, наши медии поведоха разюздана акция против норвежката система за фамилни грижи и отбрана на детството, която е една от най-хубавите в Европа.

Часове след злополуката в Искърското дефиле през лятото на 2018 година, когато починаха 20 души, БНР прикриваше автобусната компания, превозвала потърпевшите туристи. Фирмата „ Юнион Ивкони” още веднъж бе прикрита и след злополуката с 6 смъртни случая на незрящи туристи. Похвално е, че истината за тази компания по-късно бе оповестена в предаването „ Открито “ по Българска национална телевизия.

В предаване от юни 2018 година водещата по стратегия „ Хоризонт “ пита протестираща майка от Бургас: „ Няма ли да дойдете в София? Ще има ли по-голям протест?”. През ноември 2017 година по БТВ Мария Цънцарова приканва последователите на партия „ Атака “ да стачкуват, като даде телефонния номер за връзка, място и час на митинга.

Нашите медии освен индиректно подстрекават, само че директно вземат участие в митингите, като извършват ролята на централен диспечерски пункт.

Твърде постоянно български медии си разрешават да величаят тоталитарната комунистическа идеология. На 7 септември 2017 година в предаването по Българска национална телевизия „ Денят стартира с просвета “ в полемиката към убийството на писателя Георги Марков бе декларирано, че проучването на този публицист в учебно заведение щяло „ да се трансформира в факсимиле “. Цветан Марангозов обобщи, че при комунизма въпреки всичко е имало някаква ценностна система, до момента в който след 1989 година „ всичко се е срутило “.

В сталински жанр 7 май към момента се празнува като „ ден на радиото “, което е неприемливо, тъй като е погрешно. Днес тази дата се отбелязва евентуално единствено в Беларус и Русия. По стратегия „ Хоризонт “ новинари и коментатори постоянно ни убеждават, че 9 май 1945 година поставя завършек на Втората международна война.

По разнообразни мотиви сякаш български медии си разрешават да оспорват направения исторически избор от България като член на Европейския съюз. Без изключение всеки петък след обяд предаването „ Хоризонт за вас “ с най-чест водещ Снежана Иванова излъчва груба и невъздържана антибългарска акция, в която ударението пада върху негативизма.

Аналогични са предаванията на неомарксиста Петър Волгин с присъщата му книжна зазубреност. Трудно може да се откри предаване по БНР на този публицист, което да не е пропито с ненавист към Европейския съюз и участието на България в него и с преднамерено славословие на марксистката идеология, които той схваща прекомерно едва.

Нашите медии излъчват етническа и религиозна ненавист. Етническият генезис на журналиста от BTV Антон Хекимян не му дава право да води систематична акция против турците и против прилежаща Турция. През август 2018 година БНР и някои телевизионни канали показаха митинг на десетина вегани срещу жертвоприношенията на агнета по случай мюсюлманския празник Байрам. БНР излъчи особено изявление от уредниците на митинга. Никой не попита за какво ние българите колим агнета на Георгьовден и ядем свинско на Коледа.

Медиите поддържат непрекъснат лист от имена, които неведнъж канят за изявленията и мнения, тъй като знаят авансово от кого какво да чакат.

- Да, по този начин е. Каруцата от дълго време се прекатури в реката, конят избяга, а магарето не ще да тегли. Какво вършим оттук насетне?

- Само две думи за аргументите: в българската публицистика господстват ниски професионални стандарти, тъй като в студиа и редакции инцидентно попаднаха необразовани младежи с ниска обща просвета, с пропуски или без университетска подготовка, конформисти с висока валентност към кариеризъм, корупция и професионален цинизъм.

Твърде доста профилирани професионални институции следят, надзирават, координират и подреждат българските медии: Съвет за електронни медии, Съюз на българските публицисти, Асоциация на европейските публицисти и други знайни и незнайни структури.

Нереформираните български медии пилеят държавни и частни пари, без да извършват главните си публични функционалности. Поведението на злокачествените български медии е нетърпимо, тъй като мина всевъзможни професионални и етични граници. Изводът е един: трябват ни нов вид медии с нови хора.

Въпросите зададе Васил Данов

Професор лекар на педагогическите науки Владимир Радулов, учител в Софийския университет и в Музикалната академия, е прочут на всички, които обичат джаза. 38 години води неповторимото предаване „ Джаз студио “ на стратегия „ Хоризонт “. През 1972 година в Софийския университет основава първия студентски джаз-клуб у нас. Автор е на повече от 300 изявления, 15 книги, учебници и образователни принадлежности за образование и рехабилитация на хора със зрителни усложнения.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР