Професор д-р Лиана Апостолова от Медицинския Университет в Индиана ще

...
Професор д-р Лиана Апостолова от Медицинския Университет в Индиана ще
Коментари Харесай

Българка получи 7,6 млн. долара грант за ранно диагностициране на Алцхаймер

Професор доктор Лиана Апостолова от Медицинския Университет в Индиана ще управлява най-новите изследвания върху ранно диагностициране на заболяването на Алцхаймер в Съединени американски щати, научи Българска национална телевизия.
Тя е получила грант от 7,6 милиона $ от Националния институт по опазване на здравето, което е един от най-големите грандове в света. С помощта на този грант проф. Апостолова ще стартира построяването на нова изследователска стратегия с обща стойност над 45 млн. $, фокусирана върху Алцхаймер пациенти, които развиват началните признаци на заболяването преди 65-годишна възраст.
На 19 октомври проф. Апостолова ще бъде посетител на интернационална научна конференция във Варна със международно известни експерти по Алцхаймер, която се организира за първи път в България.
Новата изследователска стратегия, която ще бъде ръководена от проф. доктор Апостолова, е с обща стойност над 45 млн. $ за интервал от 5 години. Това я слага на едно от челните места в международен мащаб. За съпоставяне през 2016 година средностатистическият грант от същия вид е приблизително 381 000 $ за една година или 1,9 милиона за 5 години, посочи Лиана Апостолова.

Програмата ще е фокусирана върху пациенти с Алцхаймер, които развиват началните признаци на заболяването преди 65-годишна възраст. Този необичаен вид на Алцхаймер се среща при едвам 5% от болните.

"В съпоставяне с пациентите с класическата форма на Алцхаймер с начални признаци след 65 годишна възраст, младите пациенти с това заболяване не се позволяват до клинични проучвания и лечебни изследвания поради тяхната релативно ранна възраст. Нашите проучвания сочат, че тази форма на Алцхаймер има висока генетична обремененост и прогресира доста нападателно ", споделя проф. Апостолова.
Научната стратегия е наречена "Longitudinal Early-onset AD Study (LEADS) ". Тя ще сътвори мрежа от клинични центрове в Съединените щати, която ще набере огромна група пациенти с този ранен вид на заболяването и ще събере клинични и психични данни, доста разнообразни биомаркери и ДНК за генетични изследвания.

"Данните от LEADS ще разрешат да създадем точно съпоставяне сред клиничните, психичните, струтурните, патологичните, кръвните, лиkворните и генетичните прилики и разлики сред заболяването на Алцхаймер с ранно начало (65 годишна възраст) и класическата форма на заболяването с късно начало (65 годишна възраст). Нашите проучвания ще доведат до нови лечебни тактики. ", споделя проф. Апостолова.

Другите основни LEADS откриватели са доктор Гил Рабинович от Калифорнийския Университет в Сан Франциско, доктор Брад Дикерсън от Харвард и доктор Мария Карильо от Асоциацията за Алцхаймер. Проектът ще включи проучвателен и клинични центрове от 16 от най-престижните университети в Съединени американски щати.

На 19 и 20 октомври проф. доктор Апостолова ще бъде посетител на интернационална научна конференция във Варна, която се организира за първи път в България. На симпозиума ще гостуват международно известни експерти по Алцхаймер и ще бъдат показани най-новите достижения в битката с подлата болест. Конференцията има за цел да се насърчи обмена на информация и хрумвания сред водещи специалисти от Съединени американски щати и България, както да сплоти учени, участващи в изследването в региона на Алцхаймер от източноевропейските и балканските страни.

Проф. доктор Лиана Апостолова е родена в София в семейство с дълбоки обичаи в българската и международна просвета. Родителите ѝ са професори по органична химия и по биохимия. Нейният дядо, проф. доктор Стефан Попов завежда Катедрата по Физиология на Плевенския Медицински Университет, а прародител ѝ проф. доктор Тошко Петров, е един от създателите на Медицинската Академия в България. Неговият бюст е повдигнат в двора на Академията в София, дружно с бюстовете на другите ѝ създатели.

Проф. доктор Апостолова приключва Първа Немска Гимназия в София и софийската Медицинска Академия с цялостно отличие и премия Златен Хипократ. Кара резидентура по неврология в Университета на Айова и специализира в региона на Алцхаймер и други деменции в Калифорнийския Университет в Лос Анжелес. Има второ висше обучение - Masters of Sience in Clinical Research. Има над 100 изявления, написала е 12 глави в учебници, притежател е на редица влиятелни награди и оценки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР