Професията никога не е достатъчна. Всички имаме нужда от хоби,

...
Професията никога не е достатъчна. Всички имаме нужда от хоби,
Коментари Харесай

6 хобита, които ще ви направят по-умни

Професията в никакъв случай не е задоволителна. Всички имаме потребност от занимание, друго от работата ни, с цел да прибавим стойност към живота.

Важно е да намерим време за действия, които оказват помощ за възобновяване ни, тъй като единствено посредством тях можем да поддържаме равновесие сред работата и персоналния си живот.

За да не изпадаме в положение на умствено и прочувствено “прегряване ”, би трябвало да излезем от всекидневните коловози с нещо ново.

Вместо да се вглъбите в маратон с обичаните си сериали , би било по-полезно да си намерите занимание, което може да ви направи по-умни, да увеличи менталното и физическото ви богатство и да усили продуктивността ви.

Винаги можете да се отпуснете в комфорта на домашната конюнктура, да си поръчате храна за у дома и да заседнете пред тв приемника или смарт телефона си. Но това не способства с нищо за личностното ви развиване. По-добре – намерете занимание, което ви въодушевява към смяна.

Ето ви пет хрумвания за свободното време, които освен ще ви разтоварят от напрежението, само че и ще ви създадат по-умни:

1) Спорт

Движението на тялото оказва помощ както физическото, по този начин и умственото ви здраве. Редовните тренировки ви вършат по-жизнени, като в това време усъвършенстват съня ви и усилват равнището на активност с всеки минал ден.

Изследванията демонстрират, че спортът понижава признаците на загуба на централизация и води до по-добри когнитивни достижения. Най-хубавото е, че имате голям избор.

Ако си търсите нещо по-релаксиращо, можете да опитате йога. Ако имате увлечение към интензивните натоварвания – запишете се във фитнес и пробвайте с повдигане на тежести. Плуването щади ставите, планинските преходи връщат връзката с природата, а бягането е златен стандарт за възстановяване на кардио-тонуса.

При всички тези преимущества – няма причина, която да ви пречи да спортувате.

2) Медитация

Безброй проучвания демонстрират, че постоянната медитация носи изгоди за здравето – по-добра централизация и внимание, усъвършенствано въодушевление и по-малко болежка.

С времето медитацията трансформира мозъка и оказва помощ на човек да си възвърне прочувствения надзор. Възможно е да се почувствате неудобно при първите няколко опита да стоите неподвижно в тишина, само че последователно ще се научите да оценявате опцията да се откъснете от хаоса на модерния свят.

Усвояването на умеенето да наблюдаваш събитията, вместо да реагираш преждевременно, оказва помощ да осъзнаем, че мозъкът може да се употребява като инструмент, а не да се трансформира неконтролируем мотор на отрицателни страсти.

От всички занимания, медитацията е най-евтината и ефикасна активност, а в случай че сте непрекъснати – ще постигнете чудесни резултати.

3) Четене

Връзката с книгите е прелестен метод за научаване на нова информация. Независимо дали четете художествена литература за наслаждение или попивате използвано познание през книгите за самопомощ, всяка последваща страница оказва помощ за разширението на кръгозора ви.

Четенето обогатява речника ви, уменията за обществена тирада и способността за сериозно мислене.

Редовното четене работи като стимулант за мозъка и работи като предварителна защита на невродегенеративни болести като заболяването на Алцхаймер. Оставете телефона и отдалеченото за един час и се отдайте на четене.

4) Музика

Свиренето на музикален инструмент е упражнение за целия мозък. Оказва се, че когато децата се учат да свирят на пиано, китара и други, те се оправят по-добре с математиката и с функционалната просветеност.

Слушането и правенето на музика усъвършенства потенциала на паметта, научава ни по какъв начин да работим в екип и оказва помощ за схващане на разликите сред културите.

Усвояването на съответен музикален инструмент е много мъчно занятие, само че за сметка на това е извънредно занимателно и може да се трансформира в същинско наслаждение, наред с възстановяване на цялостната работливост.

5) Писане

Научете се да отделяте време за писане всеки ден и ще бъдете в действителност щастливи. Причината да седна и да напиша тази публикация не е обвързвана единствено с изгодите за читателите ми. Този развой ми оказва помощ да изразя мислите и възприятията, които другояче биха заемали скъпо пространство в мозъка ми. Писането ми оказва помощ да освободя съзнанието си, с цел да се съсредоточвам върху други значими задания.

Освен всички изгоди на прочувствено равнище – писането оказва помощ и за повишение на продуктивността. Редовното писане води до “избистряне ” на мисловните и аналитичните умения, то усъвършенства способността ви да споделяте с хората.

Ако в действителност желаете да усъвършенствате мислите си, започнете да ги споделяте с околния свят.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР